Srubový ranč vybudovali na pozemku v kouzelné zátoce řeky Berounky

Srubový ranč vybudovali na pozemku v kouzelné zátoce řeky Berounky

Helena Petáková | Úterý, 13. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

S koňmi se dá dělat hodně věcí, někdo závodí, jiný je trénuje, někdo se jen dívá. A pak jsou tu tuláci. Lidé, co rádi poznávají nové kraje a žijí „na trase" s koňmi tak, jak tomu bylo dříve. Takový je Jirka. Jednoho dne zjistil, že už se z čundru nechcete vrátit a se svými koňmi si přál být každý den. Vykonal spoustu práce, našetřil pár peněz a měl také trochou štěstí. Tak vznikl na okraji Plzně, přesto uprostřed přírody MONT BLANC RANCH.

Počet koňských rančů roste v poslední době jako houby po dešti. Nejsou ale stejné! O některé se starají lidé, kteří koníky milují a jsou schopni leccos si odepřít, aby svůj čas, energii i peníze věnovali koním.

Existují i profesionální ranče s vynikajícím sportovním zázemím, určené pro výcvik koní, jezdců a pořádání závodů. Máme také výborné chovné stáje, kde i u nás v Česku najdeme spoustu dobrých westernových koní. Ranč, který jsme si s manželkou vybudovali, patří mezi ty malé, rodinné ranče „jen tak pro radost".


Romantika u Velké řeky

Pozemek jsme si vyhlédli v kouzelné zátoce řeky Berounky. Provozujeme tu nájemné ustájení koní s volným pastevním odchovem. S tím souvisí práce s koňmi, výcviky koní, pořádáme vyjížďky pro dospělé, výuku westernového ježdění pro začátečníky, pro děti zábavné akce anebo firemní akce pro dospělé.

Ve velkém srubovém přístřešku o sto metrech čtverečních máme ustájeno až osm koní. Z něj koridorem mohou sami vcházet do systému pastvin o celkové výměře osm hektarů.

Získat pozemek pro pastviny, náš srubový dům, garáž, stáj a další srub s hospůdkou a ubytováním pro návštěvy, to znamenalo přesvědčit úřady, že tady ranč vůbec může vzniknout. Při povodních v roce 2002 byly totiž všechny zdejší louky pod vodou. Proto jsme sem museli navézt šest set tun lomového kamene a sruby postavit až do výšky čtyř metrů nad úroveň okolního terénu, kam stoletá voda nedosáhne.

srubovy-ranc-terasa

obr.: Moderní vzhled dodává srubu nejen jednoduchá architektura s velkými okny, ale i čistě vyhlazený povrch stěn metodou pískování, dodatečné vytmelení spár a vhodně zvolený pigment nátěru, který uchoval dřevu přirozenou barvu. Foto: Martin Zeman

srubovy-ranc-vyhled-z-terasy

obr.: Přesah střechy prioritně chrání srubovou stěnu i dřevěnou terasu před povětrnostními vlivy. V parných dnech vytváří navíc příjemný stín pro pobyt na terase a snižuje teplotu v obytné místnosti. Foto: Martin Zeman


Sruby pro lidi i koně

Všechny čtyři sruby jsou atypické a každý je výjimečný. Podle našich představ je projektovala táborská firma Kanadské sruby Tábor a postavila slovenská stavební firma Drevodom Rajec ze smrků, které vyrostly v tamních vysokohorských lesích, ve výškách minimálně šest set metrů nad mořem.

Vysoká hustota dřeva pomaleji rostlých stromů v chladnějších oblastech zajišťuje jeho kvalitu. Kulatina, kterou firma vybírá na stavbu srubů, je ručně a klasickým nářadím zbavena kůry a tím si dřevo zachovává svoji přirozenou křivost, sbíhavost a přírodní vzhled s okrajovými letokruhy, na rozdíl od klád otesaných na hranoly.

Když se podíváte na kulatinu v kolmém průřezu, vidíte, že nejhustější vrstva je při okraji. Právě tato vrstva zabezpečuje nejlepší vlastnosti dřeva. Firma přivezla označené a už opracované klády.To znamená, že v nich byly vyfrézované a dlátem dočištěné drážky a provrtané otvory pro instalace.

Pak je v pořadí podle čísel poskládala na izolovaný základový trám, do dosedacích drážek mezi jednotlivými řadami kulatiny se zároveň vkládala vlněná tepelná izolace. K finální úpravě povrchu srubových stěn jsme zvolili moderní metodu pískování.

Tato technologie tak trochu mate svým názvem, protože s pískem nemá nic společného. Brusným materiálem jsou rozemletá kukuřičná zrna – kukuřičné abrazivo, které se pod vysokých tlakem na dřevo stříká pistolí s tryskou. Kukuřice omílá jen měkčí části sruboviny, tvrdé jemně očistí.

A to je podstatou pískování a hlavním rozdílem od klasického broušení, při kterém se obrušují tvrdé i měkké části trámů. Výsledkem našeho postupu je plastičtější a přírodnější vzhled dřeva.

Přírodní efekt se ještě zdůraznil nátěrem. Hladké dřevo jsme nejprve impregnovali preventivním postřikem proti škůdcům. Po zaschnutí přichází první tónovací nátěr základovým olejem a na závěr se v interiéru srubového domu nanese jedna vrstva a v exteriéru dvě vrstvy lazurovacího nátěru, který venku chrání dřevo také před povětrnostními vlivy. Všechny nátěry jsme zvolili ekologické, na bázi přírodního oleje.

srubovy-ranc-pro-kone-i-lidi

obr.: Ustájení pro koně se projektovalo spolu s hlavním srubem. Pro trénink koní i jezdců je k dispozici osvětlená kruhová jízdárna. Na ranči bývá často hodně živo, vítají zde i dětské návštěvníky ze škol a dětských domovů, kteří s nadšením sledují westernový program, zkoušejí si první jízdy na koních, opékají vuřty, případně oceňují čerstvě usmažené lívance. Foto: Martin Zeman

srubovy-ranc-chodnicek

obr.: Srubový ranč stojí čtyři metry nad úrovní okolního terénu. Dostatečná výška je zárukou, že v případě podobných záplav, k jakým došlo v roce 2002, voda stavby neohrozí. Zároveň ale poskytuje nádherný výhled na okolní pastviny i zátoku Velké řeky, jak si majitel Berounku příznačně pojmenoval. Foto: Martin Zeman

srubovy-ranc-bocni-strana

obr.: Obytný srub výhledem z budoucího okna srubové hospůdky. Násep z lomového kamene postupně zarůstá pod dohledem majitelky domu, která pečuje i o všudypřítomné květiny u domu. Ohradník vymezuje koridor pro průchod koní na pastviny. Foto: Martin Zeman

srubovy-ranc-druhy-srub

obr.: Skeletovou konstrukci posledního srubového domu, určeného pro posezení a ubytování návštěv, odevzdala stavební firma majiteli na jaře loňského roku. Momentálně je stavba vybroušená a uzavřená. Z exteriéru je natřená přírodním olejovým nátěrem, z interiéru včelím voskem, tak jako obytný srub. Foto: Martin Zeman


Dřevem vonící srub

Obytný dům, klubovnu, stáj pro koně a zázemí pro zemědělskou techniku jsme stavěli v roce 2009. Na jaře 2012 jsme stejné firmě zadali čtvrtý srub pro posezení a ubytování hostů, který je už také hotový. A firma se vrátila i k našemu domu. Během tří let si nejvíce sedá srubová stěna a po této době je proto nejvhodnější vytmelit vzniklé spáry. Vybrali jsme tmel opět na přírodní bázi, který se i po zaschnutí přizpůsobuje materiálu a je stále pružný.

Před vyspárováním stěn se nám tady občas třeba pohnul plamen na svíčce, ale dřevo je výborný izolant, srub se příjemně vytopí a v létě díky přesahům střechy a izololačnímu trojsklu v oknech a dveřích je tu také příjemně.

Ve srovnání s bydlením ve zděném domě je ve srubu přirozenější klima, dřevo jako difuzně otevřený materiál udržuje v domě dostatečnou vlhkost, lépe se tu dýchá. A dřevo samozřejmě i krásně voní.

srubovy-ranc-interier-kuchyne

obr.: Bílý nábytek a závěsy vhodně doplňují přírodní dřevo. Foto: Martin Zeman

srubovy-ranc-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Interiér obytného srubu, včetně koupelny, je velkými prosklenými plochami maximálně otevřen výhledům do okolní krajiny. Foto: Martin Zeman

srubovy-ranc-interier-schodiste

Foto: Martin Zeman


Slovo na závěr

Vybudováním ranče jsme získali místo, kde čas mnoho neznamená a plyne bezdůvodně spokojeným tempem spolu s ročními obdobími, které nám ho před očima mění. A co bylo k uskutečnění tohoto snu zapotřebí? Především musíte chtít, strašně chtít - je to vůbec to nejdůležitější! A pak musíte pro svůj sen udělat vše doopravdy!

srubovy-ranc-stit-srubu

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: srubová konstrukce
  • Krov: dřevěný - smrk
  • Střešní krytina: Bramac Moravská plus
  • Vstupní dveře: Eurookno s obložkovými zárubněmi
  • Okna: Eurookno s obložkovými zárubněmi
  • Zasklení: trojsklo
  • Podlahy: dlažba
  • Topení: elektrické podlahové, krb, přímotopy, tepelné čerpadlo, teplovodní oběhové
  • Pozemek: pod stavbami 5 000 m2
  • Realizace: Drevodom Rajec s.r.o.

srubovy-ranc-pudorysy

Vizualizace: Helena Petáková

SaR 1-2013
Vaše komentáře (9)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop