Tisk
Ideální bydlení v dřevostavbě jim vyšlo až na druhý pokus

Ideální bydlení v dřevostavbě jim vyšlo až na druhý pokus

Dagmar Šimonová | Středa, 17. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V prosluněném pozdním odpoledni nás na terase s krásným výhledem do okolní krajiny přivítal pan Rastislav se svou rozvětvenou rodinou. Nad domácím štrůdlem a posledním číslem časopisu DŘEVO&stavby jsme se výborně bavili. „Myslím, že dokonale a bez zaškobrtnutí můžete postavit až tak svůj třetí dům," uzavřel nakonec se smíchem Rastislav.


Představa ideálního bydlení

Jako malý kluk jsem vyrůstal v rodinném domě a i když jsem pak v 18 letech odešel studovat a od té doby vystřídal několik panelákových bytů, do vlastního domu jsem se chtěl vždy vrátit. Vyjít z obývacího pokoje rovnou na zahradu, na terase si vypít odpolední kávu nebo posedět s přáteli u grilu, to byla od pradávna moje představa ideálního bydlení.

I když jsme plánovali výstavbu na jiném pozemku, nakonec se nám tady moc líbí. Ten krásný výhled je sice občas vykoupen nepříjemným větrem, ale všechno se dá nějak vyřešit. V zahradním domku jsme vybudovali, jak tomu s přítelkyní říkáme, pařírnu. Když se nedá sedět na zahradě, můžeme zábavu přesunout tam.


Když si známí stěžovali na zedníky

Takovou pomyslnou poslední kapkou byl vztah s mojí nynější přítelkyní, která má dvě děti z prvního manželství. Já mám z prvního manželství dítě jedno a protože jsme chtěli ještě nějaké společné, potřebovali jsme lepší a větší bydlení.

Jelikož v mém okolí zrovna hodně známých a přátel stavělo, zoufale jsem poslouchal jejich neustálé stížnosti na průtahy, které při výstavbě vyvstaly, a často i na špatně provedenou zednickou práci. Začal jsem proto pátrat, zda by se stavba nového domu nedala vyřešit elegantněji.

Když jsem narazil na technologii dřevostaveb, zajásal jsem. Podle dostupných informací jsem pochopil, že se jedná v podstatě o skládačku, která se během krátké doby sestaví dohromady, nenadělá se při tom příliš velký nepořádek a práce jsou na rozdíl od zedničiny, kde centimetry často nehrají žádnou roli, velice přesné.

Sedli jsme s přítelkyní k internetu a podívali se na několik realizačních firem. Potom jsme nasedli do auta a odjeli na veletrh do Brna, kde jsme už přímo začali s jednou společností jednat.


Využití stavby pomocí technologie dřevostaveb

Rekonstrukce technologií dřevostavby
 

Měnila se nejen dodavatelská firma...

Na veletrhu jsme náš problém podrobně prodiskutovali se třemi firmami a nakonec se rozhodli pro jednu z nich. S nimi jsme pak následně převedli naše představy a přání do konkrétnější podoby a navrhli dům, na který jsme se začali těšit.

Nechtěl jsem ale nechat nic náhodě a postupně jsem ještě přišel na drobnosti v projektu, které by stálo za to upravit. Několikrát jsem proto do realizační firmy volal a prosil je o menší úpravy projektu. Komunikace začínala váznout a i sebemenší úprava jim trvala minimálně 14 dní.

Nakonec jsem se musel rozloučit s nimi i finanční zálohou, kterou jsem už zaplatil, protože takovým tempem by dům nebyl hotový ještě ani dnes. Do společnosti ATRIUM, se kterou jsem se na veletrhu také setkal, jsem tedy přišel už s jasnou hlavou. Za krátkou chvíli byl hotový projekt a mohl jsem zažádat o stavební povolení.


... ale i stavební pozemek

Koupil jsem „surový" pozemek, který byl pro výstavbu zcela nepřipravený. Prodávající sliboval, že do tří měsíců bude napojen na všechny energie. Práce probíhaly rychle a za čtvrt roku už jsem projekt nesl na úřad. Místo stavebního povolení jsem však dostal vyrozumění, že pozemek podle katastru zasíťovaný není a žádná výstavba na něm proběhnout nemůže.

Najednou jsem tak svůj dům neměl kam postavit. Naštěstí v té době město investovalo do rozvoje této lokality a vybudovalo zde nové silnice a několik předpřipravených stavebních parcel. Pro stavební pozemek, na kterém teď stojíme, jsme se rozhodli okamžitě a martýrium se stavebním úřadem mohlo začít nanovo.

Původní projekt se sem nehodil, protože dům musel být do ulice otočený okapovou stranou, nikoliv štítem, jak jsem si představoval. Firma ATRIUM ale rychle zareagovala a vytvořila alternativní projekt tak, aby odpovídal požadavkům a zároveň vnitřní vazby jednotlivých místností zůstaly neporušené.

navsteva-drevostavba-ATRIUM-rozkvetla-zahrada

obr.: I nová výstavba na okraji města může působit příjemným dojmem. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-ATRIUM-na-terase

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-ATRIUM-houpacka

obr.: Krásný výhled do daleka si může rodina pana Rastislava užívat přímo z obývacího pokoje a terasy. Jen kdyby tu tak často nefoukalo. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-ATRIUM-bazen

Foto: Martin Zeman


Dům vyrostl za tři dny

Na spolupráci s realizační firmou ATRIUM si nemohu stěžovat ani v nejmenším. Mnoho požadavků jsem měnil a upravoval po té, co už byl projekt dokončen. Ať jsem ale přišel s čímkoliv, neměli s tím žádný problém. Například jsem si sehnal vlastní dodávku oken, což naprosto akceptovali a nic jiného mi ani nevnucovali.

Stavební povolení bylo hotové na podzim roku 2007 a výstavba tak mohla začít v lednu 2008. Ještě před zimou jsem nechal udělat základovou desku, aby pak případné mrazy nebránily průběhu budování. ATRIUM si montované panely připravilo již ve výrobně a když velká auta přivezla materiál na stavbu, stačily tři dny a dům stál.

Nechtěl jsem si nechat dělat zakázku na klíč, spokojil jsem se pouze s hrubou stavbou. Tehdy mi přišlo, že na papíře se nedají kloudně promyslet všechny dokončovací práce. Nevěděl jsem ještě, jaké chci sanitární vybavení ani kde přesně bude stát postel.

Říkal jsem si, že takové věci se vyřeší až v průběhu. Brzy zjara jsem tak převzal hotovou hrubou stavbu a začal jsem si sám shánět subdodavatele. Dneska už bych takovou hloupost neudělal. Sice to bylo zřejmě levnější, než kdybych si nechal postavit dům na klíč a zřejmě bych musel strávit víc času klasickým plánováním, ale bylo by to bez starostí a mnohem rychleji. I tak jsme ale v létě měli konečně hotovo.

navsteva-drevostavba-ATRIUM-stit-domu


Vše, co jste chtěli vědět o montované dřevostavbě

Montovaná dřevostavba
 

navsteva-drevostavba-ATRIUM-uvodni


Dřevostavba na vlastní kůži

Žádný z problémů, o kterých se ve spojitosti s dřevostavbami hovoří, ve svém domě nepociťuji. Když se děti rozhodnou udělat si nahoře diskotéku, samozřejmě je slyšíte, ale tomu se podle mého nedá zabránit v žádném domě.

Jediná nepříjemnost, kterou za dobu co tu bydlíme pociťuji, je nízká vlhkost vzduchu v brzkých jarních měsících, proto by v tomto období bylo optimální vzduch více zvlhčovat. V celém přízemí máme teplovodní podlahové vytápění, v prvním patře jsou radiátory.

Zároveň máme v domě nainstalovaný nucený systém větrání s rekuperací odpadního vzduchu, takže v zimě šetříme teplo, jak se dá. Za velkou pýchu považuji kachlová kamna, díky kterým přečkáme podzim i jaro bez plynového kotle.

Teplou vodu ohříváme částečně i solárními panely na střeše domu. Nejvíce si pochvaluji koupelnu v přízemí, která je přístupná z ložnice nebo ze společného obytného prostoru. Přes den slouží návštěvám a před spaním nemusím chodit přes chodbu.

Kdybych začínal stavět znovu, udělal bych dům o něco větší. Regulérně tu bydlíme v šesti, obvykle je nás tu ale víc. Za manželkou chodí téměř každý den její sestra a kamarádky, za dětmi zase jejich přátelé a často tu máme na návštěvě i sousedy. To, že nás je tu obvykle spoustu, je ale výborným důkazem toho, jak příjemně a vlídně dům působí.

navsteva-drevostavba-ATRIUM-kachlova-kamna

obr.: Modrobílá kachlová kamna netradičního vzhledu jsou pýchou celé rodiny. Díky nim nemusí majitel na jaře a na podzim roztápět plynový kotel a ještě si může užít příjemného poležení na vyhřáté lavici. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-ATRIUM-kuchyn

obr.: Prostorná kuchyně tvoří společně s jídelním stolem součást obývacího pokoje. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Děkuji a zároveň gratuluji majitelům domu k jejich krásnému a sladěnému domovu, ke kterému jsme mohli přispět i my ve firmě ATRIUM. Investoři velmi dobře spolupracovali se všemi pracovníky firmy ATRIUM, kteří se podíleli na přípravě zakázky. Počínaje regionálním poradcem, se kterým vytvořili návrh domu, přes projektanta, manažera projektu až po stavbyvedoucího, který režíroval vlastní výstavbu. Díky této synchronizaci vznikl kvalitní a nadčasový dům. Majitelům domu musím rovněž poděkovat za jejich odpovědný přístup při dokončovacích pracích uvnitř domu, které si částečně zajišťovali sami. Přeji klientům v jejich domě mnoho spokojených chvil v rodinném a přátelském kruhu.

Vlastimil-Makovec-ATRIUM
Vlastimil Makovec
ATRIUM s.r.o.

navsteva-drevostavba-ATRIUM-patro

obr.: Na chodbě ve druhém podlaží je umístěna knihovna a vstupy do jednotlivých místností. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavba-ATRIUM-koupelna

obr.: Pokrovní koupelna ve druhém podlaží je laděna do optimistické oranžové barvy. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Redakční návštěva: 2012
  • Realizace: ATRIUM s.r.o.
  • Velikost pozemku: 1 346 m2
  • Zastavěná plocha: 156,69 m2
  • Podlahová plocha: 212,49 m2
  • Spodní stavba: základová deska, nepodsklepeno
  • Stavební systém: montovaná dřevostavba z předem připravených stěn
  • Tepelná izolace: fasádní polystyren, minerální izolace
  • Fasáda: minerální omítka
  • Střecha: sedlová
  • Střešní krytina: betonová taška Bramac
  • Okna: dřevěná
  • Zasklení: heat mirror
  • Podlahy: dřevěné plovoucí, keramická dlažba
  • Vytápění: plynový kotel
  • Topení: podlahové + radiátory, kachlová kamna
  • Větrání: systém řízeného větrání s rekuperací tepla
  • Ohřev vody: plynový kotel + solární panely
  • Skladba stěny: směrem zvenku – omítka, fasádní tepelná izolace, sádrovláknitá deska, minerální tepelná izolace, dřevěná konstrukce, sádrovláknitá deska, parozábrana, instalační předstěna, sádrovláknitá deska, tapeta, malba
  • Celková tloušťka stěny: 288 mm
  • Hodnota U stěny: U=0,21 W/m2K
  • Hodnota U střechy: U=0,19 W/m2K

navsteva-drevostavba-ATRIUM-pudorysy


mail-ico-poptavka

Zaujala Vás přibližná cena montované dřevostavby? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 3-2012
Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop