Nadstandardní, elegantní a stylová dřevostavba s bílým nátěrem je postavena v naprosté harmonii

Nadstandardní, elegantní a stylová dřevostavba s bílým nátěrem je postavena v naprosté harmonii

Michal Babor | Středa, 16. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Přijměte pozvání za hranice – nejen ty skutečné, státní, ale i za hranice všedních dnů. Zveme vás totiž na návštěvu velkorysého domu, kterému by slušely také přívlastky nadstandardní, elegantní, stylový, moderní. I takové totiž dokáží být dřevostavby.


Dřevostavba s hrázděnou konstrukcí

Dlouho jsme snili o elegantním, prostorném domě. Se společností Huf Fachwerkhaus jsme si ho mohli splnit. Hrázděná dřevěná konstrukce s elegantním bílým nátěrem vychází z klasických vzorů, naopak velkoplošné prosklení je prvkem velmi moderním; výsledkem této kombinace je dům, který navzdory svým impozantním dimenzím vyniká neobyčejnou lehkostí a transparentností.

Možnost projevit svou individualitu jsme ocenili také v interiéru: díky variabilitě systému jsme si mohli do určité míry rozvrhnout jednotlivé místnosti sami. V otevřené, komunikativní dispozici pravé části přízemí je sice vymezen prostor pro kuchyni, jídelnu a obývací salonek, všechny části jsou však vzájemně propojeny. Velkoprostorové prosklení nám zprostředkuje kontakt s přírodou i uvnitř domu a umožňuje pozorovat proměny zahrady v průběhu ročních období. V létě je samozřejmě velmi oblíbená terasa přiléhající ke kuchyni, která je před deštěm i sluncem chráněna přesahem střechy.

Jestliže dispozice přízemí je plně podřízena dennímu provozu, druhé nadzemní podlaží je vyhrazeno spaní a osobní hygieně. Každý z dětských pokojů má svoji vlastní malou koupelnu, stejně tak naše rodičovská část, která je navíc doplněna prostornou šatnou. Díky vzrostlé zeleni v okolí se i do patra dostává kus přírody jako kulisa pro odpočinek s knihou. Usínat s pohledem do korun stromů, jejichž větvemi se prodírá slabý svit měsíce, je jedinečným zážitkem, podobně jako hra světla a stínu během dne.

Úprava dispozice a vybavení interiéru je u společnosti Huf Fachwerkhaus plně v režii stavebníka. Dům je plně vybaven nejmodernější domovní technikou, například zcela novým systémem vytápění "air economy" s kontrolovaným větráním, který zaručuje příjemné vnitřní klima interiéru ve dne i v noci. Díky bohaté nabídce nábytku společnosti jsme mohli vybavit dům mobiliářem, který sice respektuje naše vlastní potřeby, zároveň ale dokonale koresponduje s architekturou hrázděného domu.

drevostavba-hrazdena-konstrukce-cely-dum

obr.: Velkorysý dům potřebuje stejně kvalitní pozemek. Vzrostlé stromy v okolí jsou prý nejkrásnější na podzim, i když své kouzlo nezapřou v kteroukoli roční dobu. Foto: Huf Fachwerkhaus

drevostavba-hrazdena-konstrukce-vodopad-u-domu

obr.: K modernímu domu by se tradičně fóliové jezírko nehodilo. V úzke, protáhlé betonové vaně se japonští kapří cítí stejně dobře. Foto: Huf Fachwerkhaus

drevostavba-hrazdena-konstrukce-zahrada

obr.: Hlazené vápencové valouny si až překvapivě dobře rozumí s velkoplošnými betonovými deskami spojujícími v exteriéru dvě podlaží domu. Foto: Huf Fachwerkhaus

Komentář dodavatele

Typickým prvkem domů HUF je hrázděná konstrukce, která nerozlišuje nosné a dělicí zdi. Díky tomu má každý dům nezaměnitelnou atmosféru, otevřenou dispozici a velkorysou prostornost, k jejichž vnímání přispívá i vtažení okolní přírody do interiéru domu. Konstrukce navíc umožňuje přizpůsobit stavbu indi iduálním potřebám stavebníka, tak jako tomu bylo v případě tohoto domu, který patří bezesporu k nejvyššímu nadstandardu.

drevostavba-hrazdena-konstrukce-terasa

Foto: Huf Fachwerkhaus

drevostavba-hrazdena-konstrukce-posezeni-na-terase

obr.: Terasa přímo navazující na kuchyni a jídelnu je kryta střešním přesahem, který umožňuje vybavení nábytkem z umělých vláken. Foto: Huf Fachwerkhaus

Komentář redaktora

Nelze použít jiný atribut než luxusní. Nadstandard a okázalost dýchá z tohoto domu na každém kroku, který učiníte ať už v interiéru, nebo na zahradě, přesto jde však o bydlení vlídné a nijak nabubřelé. Bílá barva použitá pro ošetření hrázděné konstrukce se propisuje do interiéru ve všech třech podlažích a pomáhá tak stírat hranice mezi interiérem a zahradou, které už tak dokonale pobořilo velkoplošné prosklení. Jestliže existuje pohádkové bydlení, pak tohle je určitě jedna z jeho nejdokonalejších podob, která má ale samozřejmě svou cenu.

drevostavba-hrazdena-konstrukce-obytny-prostor

obr.:Otevřená dispozice přízemí nebrání komunikaci, opticky jsou však jednotlivé části alespoň částečně odděleny. Foto: Huf Fachwerkhaus

drevostavba-hrazdena-konstrukce-kuchyn

Foto: Huf Fachwerkhaus

drevostavba-hrazdena-konstrukce-obyvaci-pokoj

Foto: Huf Fachwerkhaus

drevostavba-hrazdena-konstrukce-moderni-kamna

obr.: Obývací salonek je místo televize vybaven otevrřeným krbem. Foto: Huf Fachwerkhaus

Komentář majitele domu

Nadstandardní pozemek vyžadoval stavbu ve stejně pojatém stylu. Vysoké stromy staré desítky let by bylo škoda schovávat za cihelné nebo panelové zdi, proto jsme se rozhodli pro dům prosklený, i když jsme se trochu obávali ztráty soukromí. Návštěva vzorového domu nás však přesvědčila natolik, že jsme to riskli – po několika letech užívání musíme říct, že to byla obava zbytečná. Ložnice jsou v patře a mají žaluzie a v ostatních místnostech se neděje nic, za co bychom se měli stydět. Naopak jedinečný kontakt s přírodou, každodenní a celodenní, si užíváme od jara do zimy.

drevostavba-hrazdena-konstrukce-knihovna

Foto: Huf Fachwerkhaus

drevostavba-hrazdena-konstrukce-loznice


"Prostorná šatna, elegantně jednoduchá koupelna a ložnice, která nepotřebuje dekorace, protože živé obrazy má všude kolem."


drevostavba-hrazdena-konstrukce-ulozny-prostor

Foto: Huf Fachwerkhaus

drevostavba-hrazdena-konstrukce-koupelna

Foto: Huf Fachwerkhaus


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 175 m2
  • Podlahová plocha: 460 m2
  • Spodní stavba: základová deska
  • Stavební systém: hrázděný systém
  • Tepelná izolace: v obvodových stěnách není, ve střeše minerální vlna
  • Fasáda: pohledové dřevo
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Okna: součástí obvodových stěn
  • Zasklení: izolační sklo dvojité
  • Podlahy: dlažba, dřevěné parkety
  • Vytápění: plynový kotel s rozvody do podlahy a konvektorů
  • Další vybavení: vnější žaluzie, otevřený krb
  • Skladba stěny: lepené dřevěné trámy, plochy vyplněny sklem nebo prefabrikovaným sendvičem
  • Hodnota U: 0,17 W/m2K

DREVOSTAVBA-HRAZDENA-KONSTRUKCE-PUDORYS

DaS 2-2009
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop