Chtěli bydlet rychle. Bezbariérový bungalov byl postaven za tři měsíce

Chtěli bydlet rychle. Bezbariérový bungalov byl postaven za tři měsíce

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 20. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Josef s Ivetou si v rovinaté krajině Hradecka postavili menší bungalov s velkou zastřešenou terasou. Pro dřevostavbu se rozhodli kvůli rychlosti výstavby, která byla opravdu závratná. Do svého nového domova se mohli nastěhovat za neuvěřitelné tři měsíce.

Nové bydlení k nám přišlo s novým vztahem – já jsem se svou bývalou ženou bydlel v rodinném domě ze silikátových panelů, Iveta v bytě v paneláku. Ve zděné stavbě se mi bydlelo dobře, stavěl jsem jí sám a na tehdejší dobu byla velmi nadstandardně zateplená, s dobře řešeným vytápěním. Potřebovali jsme ale bydlet rychle, po padesátce jsem si uvědomil, že nemám čas ztrácet čas, proto pro nás byla dřevostavba jasná volba.


Bezbariérové bydlení

Lokalitu jsme prakticky neřešili, do těchto končin jsem často jezdil na motorce a tak jsem věděl, že se zde připravují nové stavební parcely. Protože pracuji v Hradci a Iveta v Pardubicích, chtěli jsme něco „na půli cesty". Ověřil jsem si, že je na přilehlém poli stavební uzávěra, navíc pozemky jsou hezky stranou od hlavní silnice, která obcí projíždí.

Začali jsme tedy prohlížet katalogy a nakonec jsme oslovili několik firem. Ze všech nabídek nám vyšel nejlépe MS HAUS, a protože jsem s touto firmou spolupracoval v rámci svého povolání už dříve, věděl jsem, do čeho jdu.

Vycházeli jsme z typového projektu, který jsme po několika konzultacích s inženýrem Moravcem upravili podle našeho přání. Od začátku jsme měli jasno v tom, že chceme jednopodlažní dům. Místo nepotřebujeme, rodina se nám už rozrůstat nebude, a hlavně jsme chtěli bydlet bezbariérově.

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-vchod

Foto: Martin Zeman

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-oploceni

Foto: Martin Zeman

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-garaz

obr.: K dobré tepelné izolaci obvodových konstrukcí přispívají i okna s izolačními trojskly, které si josef přál do stěn osadit. Foto: Martin Zeman


Překvapivá rychlost výstavby naší dřevostavby

Stavební povolení jsem si vyřizoval sám a musím poděkovat místnímu stavebnímu úřadu za příjemnou součinnost, díky které jsem měl za tři týdny vyřízené veškeré papírování. Mám zkušenost se stavebním úřadem v Hradci a tak vím, že takový přístup není rozhodně standartní.

Základovou desku jsem si nechal zhotovit sám, 8. srpna nastoupil MS HAUS a hotovou stavbu nám předali dříve, než bylo stanoveno ve smlouvě. 22. října jsme se stěhovali do hotového. Sousedi na tu rychlost koukali s otevřenou pusou, a i když jsem zvolil dřevostavbu právě kvůli úspoře času, i já jsem byl upřímně překvapený.

Zděné stavby, které tu kolem rostly, se takové rychlosti nemohly rovnat, a to i když většina stavebních firem dnes standardně porušuje délku technologických pauz, které by u mokrých procesů měly proběhnout. Jako samostatnou zakázku jsem si nechal zhotovit posuvné zastřešení terasy od firmy Alukov, se kterým jsme nadmíru spokojeni.

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-zahrada

Foto: Martin Zeman

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-zakryti-terasy

obr.: Josef chtěl od začátku jednopodlažní dům na půdorysu písmene l s větší zastřešenou terasou přístupnou z obývacího pokoje. Díky snadné mobilitě posuvných fragmentů zastřešení je terasa velmi variabilní. Foto: Martin Zeman

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-zimni-zahrada

obr.: Zimní zahrada od společnosti Alukov byla dobrým řešením. V létě i v zimě rozšiřuje dům o jednu další samostatnou místnost. Díky sluníčku se i v chladných dnech rychle vyhřeje a tak na ní Josef s Ivetou mohou obědvat i v prosinci. Foto: Martin Zeman


Elektrické vytápění nemá chybu

Téměř ve všech pokojích máme elektrické podlahové vytápění, ve zbylých prostorách jsou přímotopy. V obývacím pokoji je krbová vložka, vbudovaná do velkého betonového monolitu. Dům je dobře zateplený, tepelné ztráty jsou tedy malé a není potřeba příliš topit, navíc ve svém věku už nepočítám s tím, že by se mi mohla vrátit a tím pádem vyplatit investice do teplovodní otopné soustavy a kotle nebo dokonce tepelného čerpadla.

Po dvouletém odzkoušení musím takové řešení vytápění vřele doporučit všem ostatním. Nejen z důvodů rychlé regulace, ale i z důvodů provozních nákladů. Za veškerou spotřebovanou elektrickou energii zaplatím za rok okolo 25 000 Kč, za dřevěné brikety nebo palivové dřevo do kamen zhruba kolem 2000 Kč ročně. Pokud nepočítám náklady na studenou vodu, roční režie domu je na 27 000 korun.

O zimních večerech a víkendech si topíme v krbu, nejprve necháme otevřené horní klapky, aby nám šlo do obýváku co nejvíce tepla, potom je zavřeme a zbytek večera kamna akumulují do okolního betonu. Z toho pak po vyhasnutí ještě dalších šest až osm hodin sálá teplo. Když teplota klesne pod určitou hranici, termostat automaticky sepne podlahovku. Bez vysokých vstupních nákladů a prakticky bez práce tak máme doma po celý rok stabilní teplotu.

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-chodba

obr.: Jediné, co bylo ve finále vyňato ze zakázky na klíč, byly podlahy a dveře, které si majitelé objednali na přímo. Foto: Martin Zeman

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-kamna

obr.: Klapky na krbové vložce slouží k regulování tepla, unikajícího do interiéru. Když jsou zavřené, teplo se akumuluje do okolního betonu a sálá z něj pak až osm hodin po vyhasnutí. Foto: Martin Zeman

MS-HAUS-prizemni-drevostavba-kuchyne

obr.: Kuchyně ve výrazné červené barvě je součástí hlavního obytného prostoru, přes jídelní kout přímo navazuje na obývací pokoj, ze kterého vedou dveře na zastřešenou terasu. Foto: Martin Zeman

Poděkování dodavatele

Stavba domu pro zákazníka, který má jasnou představu o tom, co by v domě chtěl mít, je poměrně snadnou záležitostí. Naši zákazníci Josef a Iveta měli za sebou zkušenosti z předchozího bydlení, a proto zcela přesně věděli, co kde chtějí mít a jak bude jejich nový dům vypadat. Po několika prvotních konzultacích bylo vše jasné a bylo možné rychle vytvořit projektovou dokumentaci, která vycházela z typového domu MS 07 a byla pouze lehce upravena podle jejich individuálních přání a požadavků. Samotná stavba proběhla rychle a bez problémů. Jsme velice rádi, že jsme mohli vytvořit nový domov pro další zákazníky. Také nás velmi těší, že naši klienti potvrzují, jak kvalitní a úsporné je bydlení v dřevostavbě od společnosti MS Haus. A v neposlední řadě musíme Josefovi a Ivetě poděkovat za důvěru, kterou do naší společnosti vložili, a popřát jim mnoho spokojených let v jejich vysněném domě.

ing-jan-moravec-ms-haus
Ing. Jan Moravec
jednatel společnosti MS HAUS s.r.o.

Technické parametry

  • Realizace: MS HAUS s.r.o.
  • Velikost pozemku: 523 m2
  • Zastavěná plocha: 148 m2
  • Podlahová plocha: 126m2
  • Spodní stavba: ne
  • Stavební systém: panelová dřevostavba
  • Tepelná izolace: minerální vlna, polystyren
  • Fasáda: barevný akrylát
  • Střecha: valbová
  • Střešní krytina: Lindab Ideal
  • Okna: plastová
  • Zasklení: izolační trojsklo Ug=0,6 W/m2K
  • Podlahy: plovoucí laminátová, dlažba
  • Topení: elektrické podlahové vytápění a přímotopy, krbová vložka
  • Ohřev vody: bojler 160 l
  • Skladba stěny od interiéru: Fermacell 12,5 mm, parozábrana, nosný rošt z KVH profilů 140x60 mm, vyplnění minerální vatou tl .140 mm, Fermacell 12,5 mm, kontaktní zateplovací systém s polystyrenem tl. 100 mm a jemnozrnnou akrylátovou fasádou
  • Celková tloušťka stěny: 270 mm

MS-HAUS-pudorys

Vizualizace: autorka článku

DaS 4-2014

mail-ico-poptavka

Líbí se vám dřevostavby a zajímalo by vás k nim více informací? Zašlete nám dotaz!

Zaslat přímý dotaz dodavateli této dřevostavby

 
Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop