Jakub: <small>Pasivní dřevostavba člověka učí. Bydlení v ní, mi změnilo pohled na životní styl </small>

Jakub: Pasivní dřevostavba člověka učí. Bydlení v ní, mi změnilo pohled na životní styl

Lucie Němcová | Pátek, 11. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pro odborníka na poli stavitelství není lepší zkušenost než navrhnout a postavit vlastní dům. To potvrdí i architekt Jakub Loučka, který už ví, jaké to je mít rozpočet, co není nafukovací, být v časové tísni a srovnat se s řadou kompromisů. Jeho vlastní dům vznikal pod hlavičkou NOVAHOME a Jakub je toho názoru, že každý architekt či projektant by si měl takovou zkušeností projít a nahlédnout proces z pozice klienta.

Jsem toho názoru, že každý architekt nebo projektant by si měl ve větším či menším měřítku projít takovou zkušeností. Dokáže tak nahlédnout celý proces z pozice klienta a pochopit plně míru své zodpovědnosti. Svým způsobem klienti svěřují do rukou architekta svůj osud – plní si životní sen, často mají omezené časové a finanční možnosti a architekt je ten, který jim může pomoci vytěžit z toho kousku země, který se rozhodli obývat, skutečné maximum.


Nevyčíslitelná hodnota vlastní zkušenosti

Projekt musí být provedený velmi podrobně a důkladně. Co není precizně promyšleno v projektu, musí se stejně později vyřešit. Během realizace, kdy je návaznost všech stavebních procesů pečlivě naplánovaná, nezbývá čas na domýšlení detailů, každý problém užírá spoustu síly. Velmi poučná a tvrdá pro mě byla práce s rozpočtem.

Dům jsem stavěl se svými přáteli z firmy 3AE, od kterých jsem měl již od prvního nahození domu poměrně přesný odhad ceny za realizaci, na základě předběžných propočtů se pak měnila dispozice i velikost domu a to několikrát. Když bylo téměř vše hotovo, má žena dotvořila dílo velice přívětivým interiérem a hlavně fantastickou zahradou.

Zahrady jsou totiž její profesí. Mohu říct, že člověk nalezne klid, až když to vše začne růst a kvést a dům stárnout, což je v případě dřevěného obkladu naštěstí velice brzy znát.

drevostavba-CLT-panelu-vchod

Foto: Martin Zeman


Pravdivá konstrukce dřevostavby

S dřevostavbami jsem se seznámil během praxe a velice mě nadchly. Argumentem pro dřevostavbu pro nás byla rychlost výstavby a samozřejmě ekologický aspekt. Využívat materiál, který vyroste v lese za barákem, to považuji za správné.

Konstrukce domu je z masivních dřevěných panelů Novatop, což bylo skvělé rozhodnutí. Panel mě sám o sobě neskutečně zaujal – čisté dřevo, pravdivá konstrukce, která je moderní, přesná. V rodinném domě, kde s přehledem vyhoví z hlediska požární odolnosti, může zůstat odhalená a já tak mohu mít živou kresbu dřeva v interiéru naprosto přirozenou cestou.

Skvělá je také možnost využití prořezů z okenních otvorů, díky šikovným řemeslníkům máme jedinečné schodiště, z kruhového vnitřního okna máme konferenční stolek. Pevná a tuhá konstrukce domu umožňuje čistě řešit technické detaily, panely jsou neprůvzdušné, což je v pasivním domě jeden ze základních parametrů.

Jednoduše řešitelné bylo díky konstrukci ze dřeva i založení. Na pozemku máme v půl metru břidlici, dům je proto na patkách, místo desky je dřevěná platforma.Celý dům však není jen ze dřeva, roznášecí vrstvy podlahy jsou betonové, příčky sádrokartonové, strop nad patrem je také sádrokarton, svěšený z příhradových nosníků.

drevostavba-CLT-panelu-nocni-pohled

obr.: Prosklení domu je řešené s umírněností tak, aby tepelné zisky nepřehřívaly dům v letních obdobích, zbytečně nenavyšovaly cenu domu, ale současně zprostředkovaly obyvatelům kontakt se zahradou okolo domu, která je dílem majitelky domu a jejího aelieru Lianna Garden Design. Foto: Martin Zeman


Teplo přináší vzduch

Zdrojem tepla pro vytápění i ohřev teplé užitkové vody je tepelné čerpadlo vzduch – voda doplněné o malá kamna o výkonu 2 kW. Vytápíme vzduchem, rekuperace a vytápění jsou v jedné krabici. Z té pak vede trubka do akumulační nádrže ohřívané čerpadlem, mám připravenou i patronu pro napojení fotovoltaiky.

Důležitým prvkem domu je stínění, které jsem bohužel z rozpočtu vyškrtnul. Prosklení na jihozápad je přes léto nejkritičtější a přes noc nadbytek naakumulovaného tepla vyvětrat nejde. Velmi mi pomohla dodatečně vybudovaná pergola šířky dva a půl metru – ocelová lanka opatřená březovou rohoží. Klima v interiéru je o poznání jiné.

Žaluzie či rolety jsou také řešení, ale pak je nutné je mít v horkých dnech zatažené a dům je jako trezor. Ideální se mi tak zdá právě forma pergoly nebo přesahu střechy. Zásadní pro předcházení přehřátí interiéru je také rozumné množství prosklených ploch, což je pak otázka způsobu přemýšlení architekta.

drevostavba-CLT-panelu-okno

obr.: Zasklení některých oken je bezbriérově, pevná a stabilní konstrukce z panelů umožňuje osadit přími na ni a ušetřit tak za rámy oken. Je však nutno počítat s tím, že nejsou otvíravá. Foto: Martin Zeman

drevostavba-CLT-panelu-obytny-prostor

obr.: Dispozice domu je tradičně rozdělena do dvou podlaží a tím i do denní a noční zóny, v přízemí najdeme vzdušnou obytnou místností s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a pracovnou. V horní části pak dva pokoje a ložnici se zázemím. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-obyvaci-pokoj

Foto: Martin Zeman

drevostavba-CLT-panelu-posezeni-na-terase


"Stínění domu zajišťuje jednoduše řešená pergola zakrytá březovými rohožemi. Klima v domě tak zůstává příjemné i v horkém létě, aniž by okna musela být zakryta žaluziemi."


drevostavba-CLT-panelu-terasa

Foto: Martin Zeman


Pasivní dům nejsou jen úspory

Prostředí v domě je příjemně stabilní. Zažitý mýtus, že v pasivním domě se nesmějí otevírat okna, je samozřejmě nesmysl. V létě máme okna otevřená pořád, chladivý průvan je fajn věc. Když k večeru nechceme pouštět dovnitř komáry, využíváme umělého větrání.

Stále se setkávám s názorem, že pasivní dům člověka nějakým způsobem omezuje a investice, která je pro vznik pasivního domu potřeba, se nevyplatí. V lidech je zažitá potřeba stabilního a trvanlivého domu. V případě pasivního domu má člověk pocit, že pasivita a exkluzivita domu je závislá na věcech, které trvanlivé nejsou – na strojích, ventilátorech, lepicích páskách, plynu v oknech a podobně.

Čili pasivita domu třeba za 50 let už nemusí existovat. Přitom v řadě jiných oblastí jsou technologie vnímané ne čistě z hlediska trvanlivosti, ale z hlediska míry zajištění odpovídajícího komfortu. Mění se životní standard, pasivní dům srovnává s tímto standardem krok a umožňuje majiteli se s tím vypořádat, aniž by to pro něj mělo velké finanční následky.

Pro mě bydlení není jen o komfortu, ale také o určitém pocitu klidu z hlediska výdajů. Člověk nemusí být schopen platit pravidelně vysoké měsíční výdaje a pasivní dům, i přes počáteční investici navíc, umožňuje daleko lépe řešit takovou krizovou situaci.

Hodnotit pasivní dům jen z pohledu finanční stránky je krátkozraké, jako daleko důležitější vidím dopad našeho jednání, přístup k životnímu prostředí. Když žiji v takovém domě, daleko víc vnímám, co produkuji, kde je tvořena energie a kam se ztrácí, co je odpad a jak s ním nakládám... Tím se mění moje nahlížení na životní styl. Pasivní dům člověka učí.

drevostavba-CLT-panelu-jidelni-stul

obr.: Smrkové masivní panely jsou v interiéru opatřeny bílou lazurou. Do bílých odstínů je laděna i podlaha, takže je interiér barevně sjednocený a současně světlý a vzdušný. Foto: Martin Zeman

drevostavba-CLT-panelu-kuchyn

Foto: Martin Zeman

drevostavba-CLT-panelu-masivni-stul

obr.: Dřevěná struktura v interiéru ve světlých barvách spolu s decentími barevnými akcenty a předměty, které již něco pamatují, dotváří žádoucí útulnou a domáckou atmosféru. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktora

Je mi potěšením setkávat se s dřevostavbami „tělem i duší". Takovými, kde máte s tímto krásným materiálem kontakt všemi smysly – cítíte jeho vůni, obdivujete jeho vždy originální texturu a můžete se jej dotknout. Teprve v takovou chvíli pro mne pojem dřevostavba plně nabývá svého významu. Je to dům, kde s masivní dřevěnou konstrukcí máte kontakt každý den, po celou životnost stavby a materiál s vámi přirozeně stárne. Je to stavba pravdivá, pevná a trvanlivá a navíc z jednoho z nejušlechtilejších materiálů.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

drevostavba-CLT-panelu-schodiste

Foto: Martin Zeman

Komentář architekta

Procesu samotné stavby předcházelo nejedno vážné rozhodnutí. To zásadní – zda vůbec stavět dům – nám ulehčil mimo jiné i profesní a osobní vztah s lidmi z realizační firmy 3AE a jejich zkušenosti s vlastním domem. Zpočátku jsme zamýšleli panely Novatop obalit slaměnými balíky. Od tohoto konceptu jsme upustili z časových důvodů a rozhodli se pro jednodušší cestu. Vzniknul prostý dřevěný dům, který ač má současnou tvář, působí uvnitř útulně a zvenku přívětivě, což považuji za jeho největší klad.

Ing. arch. Lukáš Loučka
Ing. arch. Jakub Loučka
architekt

drevostavba-CLT-panelu-pracovna

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

NOVAHOME je platforma, která vznikla s cílem kultivovat trh s úspornými domy a nabízet typové dřevostavby s kvalitní architekturou. Jsme poctěni, že se architekt Jakub Loučka přidal k odborníkům rodiny NOVAHOME a přejeme mu, aby jeho dům byl naplněn štěstím a pohodou. Děkuji také týmu 3AE s.r.o., který zajišťuje realizace těchto domů.

Ing. arch. Lukáš Pejsar 3AE, s.r.o.
Ing. arch. Lukáš Pejsar
3AE, s.r.o.


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 650 m2
  • Zastavěná plocha: 104 m2
  • Užitná plocha: 128 m2
  • Spodní stavba: betonové patky, základová platforma
  • Stavební systém: dřevěné panely Novatop
  • Tepelné izolace: základová platforma – minerální izolace 240mm + 60 mm EPS, fasáda - minerální izolace 300 mm, střecha – minerální izolace 320mm
  • Fasáda: modřínové palubky, neošetřené
  • Střecha: šikmá s nevytápěným půdním prostorem, plochá s vegetační vrstvou
  • Střešní krytina: titanzinek falcovaný, folie
  • Okna: dřevěná s trojskly, bezrámová
  • Podlahová krytina: smrkové desky Novatop s bílým olejem, dlažba
  • Vytápění: teplovzdušné s rekuperací, tepelné čerpadlo
  • Skladba stěny směrem ven: Novatop Solid 84 mm, nosníkový rošt z OSB, vložená minerální izolace 2 x 120 mm, laťování horizontální, vložená minerální izolace 60 mm, difuzní vrstva, laťování vertikální, vzduchová mezera 40 mm, modřínové palubky horizontální bez ošetření
  • Celková tloušťka stěny: 443mm
  • Hodnota U: 0,123 W/m2K
  • Realizace: 3AE/ NOVAHOME

drevostavba-CLT-panelu-pudorys


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato jednoduše navržená dřevostavba a zajímá vás její přibližná cena? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost 3AE s.r.o. byla založena v roce 2010. Od svého vzniku se firma soustředila na navrhování a realizaci především pasivních domů z konstrukčního systému Novatop. Od počátku existence bylo klíčové spolupracovat s předními architekty a odborníky se zaměřením na pasivní dřevostavby. V roce 2012 firma vytvořila platformu značkových typových domů NOVAHOME, navržených architekty. Tato platforma sdružuje architekty se zájmem o navrhování domů z konstrukčního systému Novatop.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2014

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop