Do dokončení své skromné rodinné dřevostavby se pustili vlastními silami

Do dokončení své skromné rodinné dřevostavby se pustili vlastními silami

Lucie Němcová | Čtvrtek, 09. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Vlastní bydlení je motivací a snem mnoha z nás, ovšem někdy se jeho realizace může z mnoha důvodů zdát nedosažitelná. Pokud ale hledáme možnosti a ne výmluvy, cest, jak jej zrealizovat je opravdu nespočet. Jednou z nich je přiložit ruku k dílu a snížit tak náklady za odvedenou práci. Odměnou je mimo jiné skvělý pocit, že váš nový domov je do značné míry vaší zásluhou.

Jasnou vizi stavět vlastní rodinný dům jsme vždycky neměli. Zdálo se nám to jako něco pro nás nedostupného, ale později se ukázalo, že všechno jde, když člověk hledá možnosti, jak dosáhnout svého cíle. Bydleli jsme v bytě uprostřed hektického Brna, což nám vyhovovalo méně a méně. Ruch všude kolem, příroda daleko a my cítili, že poklidnější rodinný život někde mimo velké město by nám byl mnohem bližší. Vyvstala otázka, co s rodinným pozemkem hned vedle domu rodičů mé ženy a my jsme po několika počátečních úvahách měli najednou jasno. Nežli každý měsíc vydávat peníze za nájem, raději budeme investovat do svého. Postavíme si skromnou rodinnou dřevostavbu.

Suchá a rychlá výstavba - taková je dřevostavba


Systém dřevostavby nás oslovoval hned z několika důvodů – suchá a rychlá forma výstavby, mnohem čistší a jednodušší systém. Představa zdlouhavého zdění nebo práce s mokrými omítkami nám nebyla vůbec blízká, a jelikož jsme významnou část stavby chtěli realizovat sami, tento fakt byl pro nás zásadní. Rychlost výstavby byla také důležitým kritériem, abychom mohli ukončit nájem v bytě co nejdříve. V neposlední řadě se nám líbil velký potenciál dřevostaveb uspořit energie. V mnoha ohledech tedy dům z materiálů na bázi dřeva vyhovoval skvěle a naše očekávání později také splnil...

Zmapovali jsme dostupné možnosti a pro spolupráci si vybrali společnost Avanta Systeme, jejíž vlídný přístup nás oslovil již při prvním setkání. Z nabídky firmy postupně vykrystalizovalo pro nás nejschůdnější řešení – realizovat dům pouze do fáze hrubé stavby a zbytek dokončit sami s pomocí jednotlivých najatých řemeslníků.

Realizace domu tedy byla zároveň stavbařským kurzem a zdrojem mnoha zkušeností. Díky tomu nás dnes hřeje na srdci pocit, že na každém detailu v domě máme svůj podíl a důvěrně jej známe. Firma odvedla svoji práci precizně a kupodivu ani my jsme neudělali žádné výrazné chyby, přestože třeba některé detaily nejsou provedeny jako od profesionálů.

Projekt odpovídal jednomu z typových domů Avanta Systeme, pouze jsme spojili koupelnu s toaletou a ušetřili zbytečné dveře s příčkou. Velikost domu podobná menší bytové jednotce kolem 100 metrů čtverečních je pro naši čtyřčlennou rodinu úplně akorát.

DrevoaStavby.cz | Rodinná dřevostavba Avanta SystemeDrevoaStavby.cz | Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

 

Stavba domu roste pod rukama


Realizace našeho projektu probíhala během zimy. Na připravené základové desce dodavatelská firma postavila nosnou dřevěnou konstrukci se zateplením a parozábranou a samozřejmě také střechu. Zbytek už byl na nás – osazení oken, izolace podlah, veškeré rozvody, sádrokartonové konstrukce a další. Samozřejmě s dílčí pomocí řemeslníků jako je elektrikář nebo instalatér. Do hotového bydlení jsme se k naší spokojenosti stěhovali po půl roce od zahájení stavby.

DrevoaStavby-drevostavba-Avanta-Systeme-1DrevoaStavby-drevostavba-Avanta-Systeme-2

 

DrevoaStavby-drevostavba-Avanta-Systeme-5DrevoaStavby-drevostavba-Avanta-Systeme-6

 

Komentář dodavatele

Klienti se s velkou chutí a odvahou pustili do dokončení dřevostavby vlastními silami. Přitom byli velmi uvážliví a pragmatičtí v pohledu na limity vlastních možností, a to se často nevidí a proč tomu nevyjít vstříc? Od počátku celé spolupráci vládly oboustranné sympatie a velmi příjemné jednání. Dlouhodobě výborné vztahy nakonec vyústily ve vynikající výsledek.

Ing. Petr Zemek Avanta Systeme spol. s.r.o.

Příště vsázet na trojitá skla v oknech


Dům má difuzně uzavřenou skladbu konstrukce. Jako hlavní zdroj tepla využíváme krb na dřevo a jako doplněk pak elektrické podlahové vytápění, které zapínáme jen, když je opravdu zima a topit krbem již nestačí. Dodatečně jsme vybudovali rozvody, které vedou teplý vzduch z krbu i do ostatních místností, takže na vytápění je to opravdu ideální. Větráme pouze přirozeným způsobem, zato vydatně. Nikdy se nestalo, že by se například rosila okna. Co bychom dnes řešili jinak, je zasklení oken. Sáhli bychom po trojitém, jelikož nemáme pod okny radiátory a po velkých prosklených plochách v zimě stéká studený vzduch přímo na místo, kde je sezení v obývacím pokoji.

V letních měsících občas využíváme klimatizaci. Kdybychom nechali zatažené žaluzie a zavřené dveře, není s horkem žádný problém, ale v létě se prostě často chodí ven a otevřenými dveřmi se horký vzduch dovnitř dostane. Po pěti letech jsme stále s bydlením velmi spokojeni. Máme dostatek klidu, rodinu pár kroků od nás, za okny útulnou zahradu s terasou, kde se často scházíme s našimi přáteli ze sousedství. Jsme moc rádi, že jsme se k tomuto zásadnímu kroku odhodlali a zrealizovali si svoje vysněné bydlení v podobě dřevostavby.

DrevoaStavby-drevostavba-Avanta-Systeme-7DrevoaStavby-drevostavba-Avanta-Systeme-8

 

Komentář redaktorky

Je vidět, že dřevostavby mají potenciál i pro ty, kteří chtějí přiložit ruku k dílu a zapojit se do realizace. Klíč vidím zejména v jednoduchosti celého návrhu, konstrukcí a všech technických detailů a také v odborné podpoře ze strany firmy, která se ani v takovém případě neobrátí ke stavebníkovi zády, ale je vždy k dispozici v případě jakéhokoli problému či nejasností. Pak jen zvážit hodnotu našeho času a rozhodnout se, která varianta je pro nás přijatelnější.

Ing. arch. Lucie Němcová
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Zdroj a autor videa: Oficiální YouTube kanál časopisů DŘEVO&stavby, sruby&ROUBENKY

Technické parametry


  • Realizace: Avanta Systeme spol. s.r.o.
  • Zastavěná plocha: 118 m2
  • Užitná plocha: 95 m2
  • Stavební systém: panelová, letmá montáž
  • Tepelné izolace: minerální vata, polystyren
  • Fasáda: strukturovaná omítka
  • Střecha: valbová
  • Podlaha: Penefol folie 1 mm proti radonu a vlhkosti, 120 mm podlahový polystyren (80 + 40 do kříže)
  • Střešní krytina: ROBEN Monzaplus
  • Okna: plastové dvojskolo + předokenní rolety pod omítkou
  • Podlahová krytina: linoleum, dlažba
  • Vytápění: elektrické podlahové topné kabely Fenix v celém domě s centrální řídící jednotkou, celkový výkon 7 kW + krbová vložka a nucený teplovzdušný rozvod do všech místností, ventilátor s plynulou regulací otáček
  • Ohřev teplé vody: pro koupelnu elektrický bojler Dražice 160 l, pro kuchyň 10 l zásobník Tatramat
  • Skladba stěny směrem dovnitř: strukturovaná omítka, zateplení EPS 100 mm, OSB deska, sloupková konstrukce, zateplení 140 mm minerální vata, parotěsná fólie hliníková zpevněná, instalační mezera, sádrokarton na roštu
  • Celková tloušťka stěny: 342 mm
  • Hodnota U: 0,17

DrevoaStavby.cz | Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

Autor všech fotografií v textu: Martin Zeman

DaS 2-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop