Dřevostavbu, která je zvednuta nad terén kvůli ochraně si sami navrhli a postavili

Dřevostavbu, která je zvednuta nad terén kvůli ochraně si sami navrhli a postavili

Lucie Němcová | Pondělí, 19. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Radomír patří mezi znalé stavebníky pohybující se v oboru dřevostaveb. Odjakživa ho práce se dřevem lákala, chopil se tedy příležitosti a vydal se na zkušenou do Spojených států. Cenné znalosti z oblasti stavění ze dřeva využívá ve vedení realizační firmy a zužitkoval je také při budování svého domova.

Po letech vydatného cestování a zhruba 12 stěhováních jsme chtěli konečně zakotvit a být někde doma. Kraj kolem Olomouce je místem, kde jsme se ženou studovali a je nám blízký, proto jsme zacílili právě sem. Podařilo se najít klidné místo uprostřed kompaktní zástavby, kryté před větrem a bezpečné pro děti.


Návrh i realizace dřevostavby na vlastních bedrech

Celý proces stavby dřevostavby byl od prvních kreseb až po realizaci v našich rukou. Díky zkušenostem a praxi s realizací dřevostaveb jsme měli jasné představy, jak by měl dům vypadat, i přesto jsme však návrh v průběhu několika měsíců upravovali k naší větší spokojenosti.

Alfou omegou celého domu je obývací pokoj s kuchyní a atypickým umístěním krbu, který tyto dvě funkce opticky odděluje. Vrchní patro je pak klasická noční zóna s ložnicí a dětskými pokoji.

drevostavba-inspirovana-Amerikou-zahrada

obr.: Celý dům neměl být příliš velký, aby nebyl náročný na údržbu a zbytečně nezabíral na pozemku příliš plochy. Foto: Martin Zeman


Dřevostavba pár centimetrů nad zemí

Dům je založen na obvodových pasech s crawl space – chtěli jsme méně betonu, navíc jsme tím stavbu zvedli asi 50 centimetrům nad terén, což je praktické, protože poblíž teče řeka. Kdyby se náhodou vylila voda z koryta, můžeme zůstat v klidu. Navíc se nám toto řešení vizuálně líbí. Je inspirováno americkým pojetím domu s verandou.

Crawl space je dostatečně odvětraný, ale je pravdou, že v létě jsem zde zaznamenal vlhkost a nějaký větrací otvor navíc by se uživil. Čas od času tento prostor kontroluji, je přístupný velkými vstupními otvory. V případě nově postavených objektů bych rozhodně na odkrytou zem pod stavbou aplikoval geotextílii a kačírek, vyvaroval bych se například jílového povrchu, který nepropustí téměř žádnou vlhkost.

Konstrukce objektu je lehký dřevěný skelet, montovaný přímo na pozemku. Je to konstrukční varianta, kterou jsem se naučil právě v USA a kterou zatím stále považuji za nejlepší v poměru cena/výkon. Dům byl také zkontrolován Blower door testem s výstupní hodnotou 0,53 h–1.

Maximální hodnota, která nesmí být v případě pasivního domu překročena, je 0,6 h–1, takže jsme požadavek bez problémů splnili. První měření nám však nevyšlo. Ukázalo se, že na vině byly OSB desky, kterými procházelo příliš mnoho vzduchu. Díky změnám ve výrobě došlo k úpravě jejich vlastností a museli jsme je nakonec přetřít a póry uzavřít. Pak byl teprve výsledek měření v pořádku.

drevostavba-inspirovana-Amerikou-terasa

obr.: Majitelé domu z estetických důvodů upustili od vnějších žaluzií a ponechali pouze výrazné přesahy. Během parného léta je však jejich absence znát, a tak zvažují ještě další stínící prvek v podobě rolet nebo panelů na úrovni zábradlí verandy. Foto: Martin Zeman

drevostavba-inspirovana-Amerikou-vstup-k-domu

obr.: Dřevěné fasádní palubky efektně doplňuje obklad z umělého kamene. Foto: Martin Zeman

drevostavba-inspirovana-Amerikou-fasada

obr.: Detail fasády ze dřeva a kamene. Foto: Martin Zeman

drevostavba-inspirovana-Amerikou-vjezd-k-domu

obr.: Fasáda objektu je převážně z modřínového dřeva ošetřeného olejem. Majitelé chtějí tento vzhled zachovat, počítají tedy s údržbou zhruba jednou za dva roky přetřením. Je to otázka jednoho dne práce. Foto: Martin Zeman


Pasivní dřevostavba díky Nová Zelené úsporám

Bylo jasné, že chceme spořit energie. Původně byl v plánu pouze nízkoenergetický dům, ale jelikož byl spuštěn dotační program Zelená úsporám, přidali jsme na izolacích, vybrali lepší okna, doplnili solární kolektory a zkusili pasivní standard. Získání dotace posléze dopadlo úspěšně. Nebýt jí, do pasivního domu bychom nešli.

Dům je vybaven tepelným čerpadlem země/voda, solankovým kolektorem zakopaným v zemi na zahradě, vzduchotechnikou a rekuperační jednotkou. Vzhledem k dotaci jsme do systému zakomponovali také dva solární panely. Objekt je vytápěn vzduchem, doplňkovým zdrojem je pak krb v obývacím pokoji, který je však spíš otázkou atmosféry.

Zatápíme v něm jen občas. Je vyzděn z šamotových cihel, které akumulují teplo a interiér se tak nemůže přehřát. Systém je řízen automaticky podle nastavené teploty. V celém domě je teplota stejná, v jednotlivých místnostech nelze nastavit různou hodnotu. Je pravdou, že v ložnici by občas mohlo být o pár stupňů méně, ale většinou to není problém a stačí pouze otevřít okno.

Žijeme zde již téměř čtyři roky a zkušenost je více než dobrá. Roční náklady na celý dům bez vody jsou přibližně 16 800 Kč (topení, ohřev vody, spotřebiče a další), což je paráda. Díky promyšlenému návrhu nám dispozice po všech stránkách velmi vyhovuje.

Ať už je to dostatek úložného prostoru, nebo opravdu plně využívaný obývací pokoj s kuchyní a navazující veranda s příjemným posezením. Vše neustále dolaďujeme, zvláště s interiérovým zařízením si dáváme na čas. Tento postup se nám ale maximálně osvědčil. S rozvahou pořízené kousky se nám totiž líbí napořád a jsme s výběrem opravdu spokojeni.

drevostavba-inspirovana-Amerikou-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Některé interiérové prvky si investoři i sami navrhují a doplňují vybavení postupně.. Mají totiž poměrně jasné představy, by mělo zařízení vypadat, a sehnat přesně takové kousky je většinou oříšek. Foto: Martin Zeman

drevostavba-inspirovana-Amerikou-interier-kuchyne

obr.: Spodní podlaží je ve znamení otevřeného obytného prostoru, jemuž dominuje atypicky posazený krb. Ten měl být opatřen ještě obkladem, nakonec se ale betonová stěrka ukázala jako skvělý designový prvek. Finální povrch tedy majitelé ještě zvažují. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky


Často se setkávám s domy, které mají cíleně úroveň podlahy téměř totožnou s vnějším terénem, aby stačil jen krůček k přírodě a zahradě, interiér se prolnul s exteriérem a zahrada splynula s obývacím pokojem. V tomto případě to však bylo zcela záměrně jinak. Aby byl dům v bezpečí v případě velké vody, je zvednut nad terén. Díky tomu se však může pyšnit krásnou verandou s výhledem do zahrady. Tento prostor krytý před deštěm i sluncem nabízí neopakovatelnou, velmi útulnou a domáckou atmosféru a vybízí už jen zalehnout do houpací sítě. Atypickým a zajímavým prvkem je také krb v obytném prostoru, který opticky dělí zónu kuchyně a odpočinkové části obýváku. Zároveň však zachovává otevřenost a vzdušnost nejvyužívanější části domu.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Technické parametry

  • Velikost pozemku: 984 m2
  • Zastavěná plocha: 110 m2
  • Užitná plocha: 144 m2
  • Spodní stavba: betonové základové pasy, rámová konstrukce „two by four", crawl space
  • Stavební systém: rámová konstrukce „two by four"
  • Tepelné izolace: Knauf Insulation Naturboard 032
  • Fasáda: modřínové palubky + kamenný obklad Magicrete
  • Střešní krytina: Bramac Tegalit
  • Okna: Albo IV 92 strong + Ug=0,7W/m2K
  • Podlahová krytina: pokoje bambusová plovoucí, v obývacím pokoji a kuchyni vinylová plovoucí, v servisních místnostech dlažba
  • Vytápění: teplovzdušné vytápění, tepelné čerpadlo země-voda akumulační nádrž IZT615
  • Skladba stěny směrem ven: sádrokarton 12,5 mm, rošt 60 mm + tepelná izolace, OSB 15 mm, konstrukce 140 mm + tepelná izolace, rošt 80 mm + tepelná izolace, svislý rošt 60 mm + tepelná izolace, vodorovný rošt 60 mm + tepelná izolace, difuzní folie, odvětrávaná mezera 30 mm, fasáda z palubek 20 mm
  • Celková tloušťka stěny: 478 mm
  • Hodnota U: 0,110 W/m2K

drevostavba-inspirovana-Amerikou-pudorys-1NP

drevostavba-inspirovana-Amerikou-pudorys-2NP

Vizualizace půdorysů: Lucie Němcová

DaS 4-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop