Radka a Jakub: <small>I přes drobné starosti se nám rekonstrukce staré stodoly rozhodně vyplatila</small>

Radka a Jakub: I přes drobné starosti se nám rekonstrukce staré stodoly rozhodně vyplatila

Lucie Němcová | Pondělí, 11. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Zděná stodola zahalená do kabátu z dřevěné konstrukce je víkendovým sídlem Radky a Jakuba Valových, jejichž architektonické studio je na poli interiéru známou ikonou s nezaměnitelným rukopisem. Celá jejich tvorba, a tato realizace není výjimkou, je prodchnuta severskou inspirací a zdá se, že tento minimalistický přístup si rozumí i s tradičními českými venkovskými stavbami. Pojďme si na chvilku odpočinout od ruchu velkoměsta a nasát trošku čerstvého horského vzduchu…


Zbourat stodolu by byla škoda

Náš pražský podkrovní byt umí v horkých dnech pěkně potrápit teplem. Rozhodli jsme se tedy, že si vytvoříme místo, kam v těchto letních obdobích unikneme a současně načerpáme blízkost přírody. Určující bylo najít vhodné místo.

Když už to vypadalo téměř na finální výběr pozemku v horách, kde nás to opravdu vzalo za srdce, z koupě v poslední chvíli sešlo. Vymýšleli jsme nejrůznější krkolomné varianty, jak v dané lokalitě postavit alespoň malou chatu, až nás kamarádi přivedli na myšlenku koupit starou stodolu poblíž.

Nápad to byl skvělý. Ukázalo se, že je na perfektním místě s ještě lepším výhledem do krajiny, navíc jednoznačně určila charakter celého budoucího víkendového příbytku. Rozhodli jsme se totiž zachovat původní ráz stavby, použít původní postupy a co nejvíce předmětů, které v sobě již mají vepsaný nějaký příběh. Strhnout stavbu a vytvořit něco úplně jiného by byla zkrátka škoda.

V průběhu vyklízení se ukázalo, že objekt není v tak dobrém stavu, jak jsme čekali. I tak to ale šlo zvládnout – konstrukce je zajištěna ocelovými prvky a některé dřevěné komponenty jsou nahrazeny zdravými.

Paralelně jsme pracovali na jiných rekonstrukcích našich klientů a díky výměnám některých konstrukcí za nové jsme mohli použít například zdravé části krovu nebo kvalitní cihly z bourané příčky.

navsteva-moderni-stodola-stodola-2


"Dispozice stodoly je pro rekonstrukci lepší než například dispozice staré roubenky."


navsteva-moderni-stodola-8

obr.: Majitelé se rozhodli koupit starou stodolu, kterou zrekonstruovali. Místo na kterém je stodola postavena, nabízí úchvatný výhled do okolní krajiny. Foto: Martin Zeman

Radka a Jakub Valovi: "Do staré vesnické stavby nemůžete najet bagrem."

navsteva-moderni-stodola-majitele-Radka a Jakub
Radka a Jakub
majitelé moderní stodoly

navsteva-moderni-stodola-stodola-3


"Dvě tváře jedné stodoly: Zevnitř původní a bílá, zvenku nová a černá."


navsteva-moderni-stodola-5

Kde jste hledali inspiraci?

Nechali jsme se vést charakterem stavby. Padlo rozhodnutí, že objekt se prostě bude tvářit jako stodola a nebudeme dělat žádnou moderní přestavbu. Využijeme také původní techniky, jako třeba přelištovanou dřevěnou fasádu, a zkrátka ponecháme původní ráz stodoly.

Velkou inspirací nám byl jeden australsko-americký tým architektů, který se zabývá záchranami stodol. Přivedl nás k myšlence ponechat původní konstrukci v interiéru přiznanou a nový vnější plášť nalepit zvenčí, což se ukázalo i v průběhu realizace jako velmi praktické a jednodušší. Současně nás dovedl ke konceptu – černá zvenku, bílá zevnitř.

navsteva-moderni-stodola-pohled-zvenku-okno

obr.: Majitelé domu jsou toho názoru, že černobílá kombinace se na rozdíl od přemíry barev neomrzí. Foto: Martin Zeman

Není komplikované transformovat zemědělskou stavbu na bydlení?

Dispozice stodoly je pro rekonstrukci kupodivu lepší než například dispozice roubenky – ta má nízké stropy, nelze posouvat příčkami a dispozice je prostě jasně daná. V případě vesnických staveb má smysl je nastudovat a aplikovat používané principy. Ne do nich vjet bagrem a narušit je. Takové věci se nově postavit nedají.

navsteva-moderni-stodola-6

Jaká je nová konstrukce domu?

Původní konstrukce je zděná z cihel, kolem dokola jsme přidali klasickou skladbu dřevostavby – sloupkovou dřevěnou konstrukci vyplněnou minerální vatou. Vzhledem k tomu, že jde o víkendový dům, nemá parametry nízkoenergetické stavby. Je použito pouze dvacet centimetrů izolace v podlaze i stěnách.

Nemáme zde ani trojskla, která by do příkrého kopce stejně nešla dopravit. Překvapila nás snad jediná věc – díky tomu, že je fasáda vzduchotěsná, dochází ve chvíli, kdy se o ní opře vítr, k mírným tvarovým změnám. Dřív by vítr zkrátka prošel skulinami v konstrukci, zatímco teď se do plochy opře. Nemá to vliv na funkčnost, jen je to určité specifikum, na které jsme si museli zvyknout.

navsteva-moderni-stodola-7


"Nově zrekonstruovaná stodola je, stejně jako její stařičká předchůdkyně, tmavá a nenápadně tak splývá s přírodou."


navsteva-moderni-stodola-stodola-1

Z jakého dřeva je fasáda? Nepřináší její černá barva nějaká specifika?

Na fasádu jsme nakonec použili smrk jako nejlevnější dřevinu, nechali jsme jej vykartáčovat, takže má zblízka moc hezkou strukturu. Je ošetřen olejovou lazurou, která by měla prodloužit životnost. Trvanlivost neošetřeného smrkového dřeva je deklarována zhruba deset let, a jelikož je po dvou letech stále velmi stabilní, doufáme, že vydrží déle.

I místa, která vypadala, že budou trpět, jsou zatím v pořádku. Jsme toho názoru, že černá je pro krajinu mnohem šetrnější. není vůbec vidět, pouze v zimě, když napadne sníh. Z hlediska ochrany krajiny je to ideální. Proto jsou i roubenky tmavé. Když si člověk postaví světle žlutý domek, je to jako pěst na oko.

navsteva-moderni-stodola-stodola-vchodove-dvere

obr.: Téměř neviditelný hlavní vstup není tolik využíván, na rozdíl od vstupu z terasy. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Co určilo dispozici objektu?

Dispozice vychází z původní konstrukce stodoly. Úzké boční pole vyplňuje kuchyně a střed, kudy jezdil traktor, zůstává otevřený pro hlavní obytný prostor. Po stranách jsou dvě galerie spojené lávkou. Zvažovali jsme sice efektivnější využití komfortní výšky osmi metrů, nakonec ale zvítězil nezaměnitelný otevřený prostor a jednodušší řešení.

Celý dům splňuje přesně to, na co ho používáme. nebyl by třeba příliš vhodný pro rodinu s dětmi, protože tam není žádná zavřená místnost, ale když přijede návštěva s dětmi, je to tu bezpečné, všude plná zábradlí nebo sítě.

navsteva-moderni-stodola-obytny-prostor-okno-s-vyhledem

obr.: Díky bílé barvě v interiéru vynikají ukázkové výhledy do krajiny velkými nedělenými okny. Foto: Martin Zeman

navsteva-moderni-stodola-obytny-prostor-prizemi

obr.: V domě nejsou žádné vyspělé technologie. Vše je tradiční – topení kamny, větrání okny, příčné provětrání. Díky tomu je uvnitř stále příjemně. Foto: Martin Zeman

navsteva-moderni-stodola-jidelni-stul

Jak je dům vytápěn a větrán?

Zdrojem tepla jsou kamna, která bohatě stačí pro celý dům, přestože jsou dimenzována na menší objem vytápěného prostoru. Pro jistotu jsme v místech spaní ještě doplnili infra panely, ale ty zatím nebylo třeba během dvou let užívání domu použít.

Větráme manuálně okny. Jsou navržena tak, aby šlo efektivně využít příčné provětrání a rychle vyměnit vzduch. S klimatem tedy není vůbec problém.

navsteva-moderni-stodola-interier

obr.: Interiér je zařízen velmi moderně, vzdušně a elegantně. Foto: Martin Zeman

navsteva-moderni-stodola-pohled-shora

obr.: Obytný prostor je otevřen až do krovu, má tedy v některých místech až osm metrů. Tato výška spolu s všudypřítomnou bílou barvou umocňuje nezaměnitelnou vzdušnost. Foto: Martin Zeman

navsteva-moderni-stodola-krbova-kamna

Co bylo určující pro tvorbu interiéru?

Věci vycházejí z toho, že by měly být praktické i za cenu toho, že jsou bílé. svoje místo zde mají historické materiály, třeba cihla v řezané podobě namísto dlažby na podlaze v kuchyni, také většina použitých předmětů má svoji historii.

Jsou vybrány tak, aby zde nebyly žádné novosti, které naruší charakter, například nerez v koupelně. Stříbrná sem prostě nepatří.

navsteva-moderni-stodola-kuchyn

obr.: Podlaha v kuchyni je tvořena cihlami seříznutými na výšku dlažby. Klasické dlažbě majitelé neholdují, a tak zvolili toto řešení z materiálu, který sem dokonale zapadá. Podlaha se zároveň dobře udržuje. Foto: Martin Zeman

navsteva-moderni-stodola-design-umyvadlo

obr.: Originální řešení na každém kroku – včetně koupelny. Foto: Martin Zeman

navsteva-moderni-stodola-patro

obr.: Sítě oddělují funkční zóny a zároveň zajišťují bezpečnost, aniž by prostoru ubíraly na světlosti a vzdušnosti. Foto: Martin Zeman

navsteva-moderni-stodola-postel

obr.: Ložnice je pohledově situována nad kuchyní. Z postele je tedy možné pohlédnout na celý obytný prostor v přízemí. Foto: Martin Zeman

navsteva-moderni-stodola-loznice

Šli byste do rekonstrukce znovu?

Rozhodně, rekonstrukce se vyplatila. I přes drobné starosti navíc. Některé konstrukční části byly opotřebené a vyžadovaly výměnu, i když se na první pohled zdály být v pořádku. Celý krov se nakonec musel zvednout a jednotlivé prvky vyměnit. Pokud by se rozebral, těžko bychom ho dali znovu dohromady.

Finančně i časově to ovšem nakonec nebyl velký rozdíl. Rozhodnutí rekonstruovat se vyplatilo i vizuálně – charakter stodoly je nenahraditelný a byla by škoda o něj přijít. Pokud bychom ji strhli, už by nebyl důvod budovat něco nového ve stejném duchu.

navsteva-moderni-stodola-stodola-4


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 56 m2
  • Užitná plocha: 80 m2
  • Spodní stavba: ztracené bednění
  • Konstrukční systém: dřevěná trámová konstrukce
  • Tepelná izolace: minerální vata
  • Fasáda: smrková prkna s lištováním
  • Střešní krytina: asfaltové pásy
  • Okna: dřevěná okna s dvojsklem
  • Podlahy: cihelná dlažba, OSB desky
  • Teplo: infra panely, krbová kamna
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): prkna, difuzní fólie, tepelná izolace (minerální vata), OSB záklop, dřevěná nosná konstrukce
  • Celková tloušťka stěny: 250 mm

 

navsteva-moderni-stodola-pudorys-1NP

navsteva-moderni-stodola-pudorys-2NP

Foto: Martin Zeman


Četli jste?

Rekonstrukce stodoly z 18. století
 
Zdařila rekonstrukce
 
Zvenku stará stodola, uvnitř nečekaný luxus
 
DaS 1-2016

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop