Časopis sruby&roubenky 2/2013
Tento článek vyšel v: Časopis sruby&roubenky 2/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 40 Kč
Objednat časopis
Tisk
Na návštěvě: <small>Žijeme v 18. století</small>

Na návštěvě: Žijeme v 18. století

Dana D. Daňková | Středa, 20. červenec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Navštívit nově postavenou roubenku, která kopíruje historický statek z oblasti Hradecka, se nepovede každý den. A když je navíc součástí soukromého skanzenu, zážitek je o to intenzivnější. Prohlédli jsme si nejen domov majitelů, ale vydali jsme se i po stopách historie jak v oblasti stavebnictví, tak ve sféře tradičních plodin a řemesel. Jak se rodině Zárubových žije v Podorlickém skanzenu v Krňovicích? Pojďte se s námi podívat…

 

S nápadem zřídit si vlastní skanzen přišel můj otec. Jako rodina vlastníme Dřevozpracující družstvo, na Hradecku stavíme nové roubenky a rekonstruujeme historické památky. K naplnění podobného záměru jsme tedy měli blízko. Po několikaletých peripetiích v sousední obci, kde nám byla výstavba znemožněna, jsme sehnali nevyužívané pole v Krňovicích. Bylo jasné, že jako první se bude muset realizovat správní budova s bytem, do které se nastěhujeme. V roce 2002 tak na zelené louce začala růst roubenka velkých rozměrů, která se stala naším domovem

Rozmanitá zástavba odpovídá skutečnosti

Dům, ve kterém bydlíme, je postaven podle původní historické dokumentace, v technologii jsme se snažili ctít tradici, ovšem museli jsme ji podřídit moderním požadavkům. A to zejména z hlediska požáru, protože každá novostavba musí splňovat dříve české, nyní naštěstí evropské normy. Obecně lze říci, že stejným způsobem přistupujeme i k výstavbě všech ostatních domů, které realizujeme. Ve spolupráci s odborníky na evropské normy jsme už naši technologii vyladili a realizace roubených staveb už je bezproblémová. Na střeše máme dřevěný šindel. Ve skanzenu bychom rádi časem ukázali všechny tradiční druhy krytin – pálenou tašku, lepenku a jiné.

tradiční dřevěný dům 1

Návštěvníci se nás často ptají, kam se stěhujeme na zimu. Musím se tomu vždycky smát. Vždyť dřevěná stěna tloušťky 20 cm je izolačním ekvivalentem ke zděné stěně z plných cihel tloušťky 80 cm. Dřevo je izolant a pokud zatopíte, neohříváte zbytečně stěny a stropy, ale rovnou vzduch. Samozřejmě se nemůžeme srovnávat s pasivním domem, ale zimou tu rozhodně netrpíme – naopak, jsme na tom mnohem lépe, než starší zděná zástavba bez zateplení. Navíc bydlení v masivním dřevě je něco, co se nedá slovy úplně popsat. Je to krásný, teplý, přírodní materiál, zevnitř ošetřený jen lněnou fermeží, který sám od sebe dýchá a pracuje. Uvnitř domu je tak neustále vytvořené příjemné klima.

Topíme ústředním topením, kotel máme na dřevo, protože odpadního dřeva máme téměř neomezené množství. Pro pohodu zimních večerů máme nahoře i kachlová kamna, ale přestože jsem vybral ty s nejmenším výkonem, dokážou interiér rychle přetopit.

Každý kus je originál

Nahoře v patře máme masivní dřevěnou podlahu z hodně širokých prken. Použili jsme i kazové kusy, které bychom zákazníkům dát nemohli, nám se ale ta rozmanitost líbí. Za ten pocit, když chodíte bosou nohou po takových prknech a cítíte majestátní sílu a mohutnost každého stromu, to určitě stojí. Trámy, ze kterých jsou vyskládány stěny, také samozřejmě pracují a praskají. Návštěvníci se nás ptají, co s těmi prasklinami budeme dělat a jestli se v nich nezdržuje hmyz. My to ale chceme přesně takhle, protože dům žije, jak stárne, jak se vyvíjí. A pavouci tu žijí určitě. To všechno jsou důvody, kvůli kterým není klasická roubenka pro každého. Člověk, který se úzkostlivě bojí hmyzu a má rád doma klinicky čisto, by tu asi bydlet nemohl.

Jak žili naši předkové

Vším, co souvisí se skanzenem, jsme naprosto pohlceni. Součástí každého dne není jen stavba a správa historických budov, také tu pěstujeme tehdejší plodiny, vysazujeme staré odrůdy ovocných stromů, pěstujeme třeba i len, který pak manželka se švagrovou v rámci programů ekocentra s dětmi zpracovávají. Protože k nám jezdí hodně školy, děláme nejen prohlídky, ale i výchovné programy – ukazujeme jim, jak pečeme chleba, jak se zpracovává mléko, jak vypadají tradiční zemědělské stroje a učíme je manuální zručnosti. Lidé se dnes moc pěstováním a chováním zvířat nezabývají, takže dětem ukazujeme, jak žili naši předkové. Je tu kolem toho našeho živobytí hodně práce, ale taky spousta zábavy.

tradiční roubenka interiér

Neustále bojujeme s nedokonalostí stavebního zákona, na každý nový dům potřebujeme stavební povolení. Pokud ho převážíme, musíme projít demoličním řízením na původním místě a stavebním povolením na místě novém. A už narážíme na potíže, že nové stavební povolení předpokládá novou stavbu, vyžaduje moderní materiály, certifikáty apod. a ne historickou stavbu například z 18. století s jinou statikou, z dnešního hlediska nevyhovujícími konstrukcemi a podobně. Navíc poplatky za řízení u stavebního úřadu jsou od letošního roku opravdu velmi citelným výdajem. Nemáme žádné zaměstnance jen pro skanzen, správa a údržba ale už při takové velikosti začíná být velmi náročná.

Obklopeni dřevem…

Manželka i já pocházíme ze zděných domů a můžeme tedy rozdíly v kvalitě života v jedné i druhé stavbě porovnat. A ve dřevě jsme rozhodně spokojenější. Neustále nás obklopuje mnohem přirozenější a zdravější ovzduší, interiér působí na člověka příjemným a útulným dojmem. Já osobně vidím také velkou výhodu v tom, že nemusíte každých pár let malovat. Život ve skanzenu má samozřejmě svá pro i proti. Když vstaneme brzo ráno a je tu pusto a prázdno, příroda se pomalu probouzí a nad Orlicí se povaluje mlha, neumím si představit žádné jiné místo, kde bych chtěl v tu chvíli být. Když pak v létě chodí hodně lidí a člověk je na nohách od padnutí do padnutí, není zase tak těžké o těch ideálech zapochybovat. Ale to kladné vždycky převládne. Budeme rádi, když se k nám přijedete podívat a přesvědčíte se na vlastní kůži.

tradiční roubenka interiér 2tradiční roubenka - kamna

 

 

Technické parametry stavby:

Spodní stavba: běžný soudobý betonový základ
Stavební systém: zděná část z pórobetonu, tradičně omítaná a bílená vápnem; roubená část z masivních nelepených trámů; nárožní spoj – úplný oboustranný rybinový plát; vnitřní příčky roubené či sendvičové – trámkový rám obložený různě širokými palubkami vlastní výroby; stropy trámové s dřevěnými záklopy
Krov: tradiční německá vazba – vazba se svislými stolicemi
Střešní krytina: dřevěný šindel, dvojité krytí
Vstupní dveře: kopie historických dveří, zevnitř upravené pro zlepšení tepelných vlastností
Okna: masivní dřevěná ostění z dubových trámů, v polodrážce vsazená dvoukřídlá okna
Zasklení: izolační dvojsklo
Podlahy: keramická dlažba, dřevěné prkenné podlahy, lakovaná broušená OSB deska
Topení: teplovodní rozvod se zplyňovacím kotlem na dřevo – Atmos DC 32 GS, kamna na dřevo
Zastavěná plocha: 133 m2
Užitná plocha: 3 x 110 m2 (110 m2 správní část, 2x 110 m2 pro 2 obytné části)
Realizace: Dřevozpracující družstvo, www.krnovice.cz

Foto Martin Zeman

Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop