Srub na kopci si zařídili moderně a netradičně

Srub na kopci si zařídili moderně a netradičně

Redakce | Úterý, 24. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Kombinace dřeva, kovu, skla a dalších materiálů je vkusná a povedená. Tenhle srub na kopci nedaleko Prahy vypovídá o tom, že jeho majitelé důkladně promysleli každý detail a pohráli si s ním. A také o tom, že zařizování je plynulý a neukončený proces, který se může a má dělat s láskou. Domem nás provází paní majitelka, jejíž osobitý rukopis je na zařízení znát.

Když jsme se s manželem rozhodli pro srub, věděli jsme velmi brzy, že jej chceme zařídit moderně a netradičně. Chtěli jsme do něj dostat více světla, než je u tohoto druhu staveb obvyklé, a uvnitř vytvořit moderní interiér, který by ale respektoval stavební materiál – dřevo.

Srubovina na stěnách v přízemí je velmi silná. To byla naše úplně prvotní představa, chtěli jsme opravdu pořádné kmeny, žádná „párátka“. A s tím jsme se také rozhlíželi po stavebních firmách. Nakonec volba padla na společnost OK PYRUS, s níž jsme se shodli na tomto požadavku i dalších podstatných věcech.

Měli jsme představu, že by to u nás doma nemělo vypadal například jako v horské chalupě. Takže jsme například vynechali obvyklé masivní srubové schody i kachlovou pec. Hlavní místnost v přízemí jsme se rozhodli ponechat vzdušnou, volnou a ryze funkční. Propojit tady kuchyni, jídelnu, relaxační kout a také optimálně vymyslet komunikační trasy do ložnice, předsíně, technické místnosti, na terasy a do podkroví.

masivni-srub-OK-Pyrus-posezeni

Foto: Martin Zeman

masivni-srub-OK-Pyrus-terasa

obr.: Na terasách jsou položeny drobné žulové kostky, které se ke srubovině dokonale hodí. Dřevěný sedací nábytek doplňuje kovový tepaný stolek. Foto: Martin Zeman

masivni-srub-OK-PYrus

Foto: Martin Zeman

Souhra tvarů a materiálů


Hodně světla jsme získali díky instalaci dvou střešních oken do otevřené části domu, nad galerii. Hned pod nimi je malá tělocvična. Netradičně, protože ta se obvykle krčí někde v ložnici nebo má vyhrazenou samostatnou místnost v domě – ale aby byla v hlavní společenské místnosti? Podařilo se a stala se jednou z dominant hlavní místnosti, estetika interiéru tím neutrpěla.

Barva a materiál cvičebního náčiní koresponduje s kovovými prvky, se kterými přímo sousedí – krbovými kamny, kovovým vozíkem na dřevo a schodištěm. Právě schody, visutou podestu i vozík na dřevo nám vyrobil na míru šikovný zámečník.

Segmenty schodů se posunují proti sobě a schodiště se postupně povoluje; pnutí se eliminuje podle toho, jak sedá celý srub. Krbová kamna vyhřívají celý dům a když je potřeba, vypomáhá jim podlahové topení na plyn. Když se venkovní teplota pohybuje kolem 9-10 °C, už se v domě ničím netopí – je v něm příjemné teplo i bez vytápění.

masivni-srub-OK-Pyrus-interier-schodiste

Foto: Martin Zeman

masivni-srub-OK-Pyrus-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Krásný dřevěný sloup s výraznými suky dominuje hlavní místnosti v přízemí. Foto: Martin Zeman

masivni-srub-OK-Pyrus-kamna

Foto: Martin Zeman

Podlaha méně tradičně


Na podlaze v přízemí navazuje na dlaždice betonová béžová stěrka s lakovaným povrchem. Tím jsme se vyhnuli obligátní kombinaci plovoucí podlaha – dlažba. Barvy na žíhaných dlaždicích kopírují a  zrcadlí hlavní barvy interiéru: béžovou, hnědou a narezlou barvu dřeva i antracitové odstíny kovových prvků a pohovek. Jenom škoda, že se nepodařilo instalovat tytéž dlaždice velkoplošné – prostor by byl spojitější a více by vynikly schody i kamna.

masivni-srub-OK-Pyrus-interier-hlavni-obytny-prostor

obr.: Na celkovém pohledu je zřejmé, s jakou péčí byly zvoleny do tohoto interiéru odstíny barev. Foto: Martin Zeman

masivni-srub-OK-Pyrus-obyvaci-kout

obr.: Černá sedačka koresponduje se žíhanými dlaždicemi, interiér sjednocuje i stejná barva žaluzie a závěsů. Foto: Martin Zeman

Okna v elegantním hávu


Řekla bych, že specifická srubová okna často nechávají majitele srubů trochu tápat při výběru vhodného zastínění. Viděli jsme v několika domech, že se trochu bezradně a uniformně objevují tradiční kostkované závěsy; my jsme ale rustikální interiér nechtěli.

Dostala jsme nápad, kterým se nakonec i sladil interiér: do kožených poutek připevněných do dřeva nad oknem jsem vložila kovovou tyč s textilní žaluzií přírodní barvy. Stejnou textilii máme na závěsech balkonových dveří i zavěšeném křesle před nimi.

masivni-srub-OK-Pyrus-okno

Foto: Martin Zeman

Přehlídka dobrých nápadů


Jako kontrast s masivní srubovinou obvodových stěn jsme nechali vnitřní příčky hladké a bílé. Na nich dobře vynikají velké fotografie a obrazy, na pozadí bílé zase lépe vypadá schodiště, kamna s komínem i sedací nábytek. Na oblé tvary stropních trámů jsme se rozhodli navázat bílými kulatými svítidly a celou místnost jsme ozvláštnili matnými skleněnými posuvnými dveřmi do předsíně.

Kromě stropních oken do přízemí proudí světlo do přízemí také balkonovými dveřmi – máme troje. Nad nimi je přesah střechy, takže se venku sedí v příjemném stínu. Kuchyně je zatím provizorní, ještě ji budujeme. Definitivní je ale jídelní stůl, lavice a malý stolek vedle před pohovkou. Autorem téhle precizní práce je náš šikovný švagr, který se inspiroval v zahraničním obchodě s nábytkem.

masivni-srub-OK-Pyrus-mlecne-dvere

obr.: Tohle by člověk ve srubu nehledal: krásné dveře z matného skla prosvětlují předsíň. Stěrka na podlaze plynule přechází z hlavní místnosti do předsíně. Foto: Martin Zeman

masivni-srub-OK-Pyrus-interier-jidelna

Foto: Martin Zeman

V ložnici dominuje dřevo


I když jsme v hlavní přízemní místnosti zkombinovali různé materiály, v ložnici vlastně nemáme nic než dřevo – dřevo na stěnách, na podlaze, dřevěnou postel a starou skříň a komodu a knihovnu. Jen jsme narušili jednolitou barvu dvěma modrými židlemi, které slouží spíš právě jako doplněk než sedací nábytek.

V navazující koupelně vznikl oproti původnímu plánu místo sprchové kabiny prostorný sprchový kout – je 1,5 metru dlouhý, otevřený do koupelny bez dveří, jeho strop, stěny i podlahu jsme nechali pokrýt béžovou stěrkou.
V podkroví nás ještě čeká práce. Máme hotovou pracovnu, zbytek zatím tvoří jediný otevřený prostor zasahující i nad garáž. Tady vybudujeme asi pokoje pro hosty a možná vymyslíme ještě i něco dalšího.

masivni-srub-OK-Pyrus-nabytek

Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: srub
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: betonová taška Bramac
  • Dveře vstupní: dřevěné
  • Okna: dřevěná eurookna
  • Zasklení: dvojité
  • Podlahy: přízemí dlažba a stěrka, podkroví se buduje
  • Topení: podlahové na plyn, krbová kamna Pacific Energy
  • Pozemek: 1200 m2
  • Zastavěná plocha: 160 m2
  • Podlahová plocha: 214 m2
  • Realizace: OK PYRUS, s.r.o., www.okpyrus.cz

masivni-srub-pudorysy

Autor článku: Alena Gembalová, Foto: Martin Zeman, Vizualizace půdorysů: OK Pyrus s.r.o.

SaR 3-2011
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop