Stavba vlastního srubu mu byla nejlepší lekcí

Stavba vlastního srubu mu byla nejlepší lekcí

Lucie Němcová | Úterý, 11. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Daniel Vlček – profesionál v oboru pozemního stavitelství se na poli projektování domů pohybuje již nějaký ten pátek. Kouzlu masivních dřevěných domů propadl zhruba před sedmi lety, od té doby jeho rukama prošly desítky projektů těchto přírodních staveb. Tou nejcennější profesní zkušeností však byla nepochybně stavba vlastního srubu – centra takzvaného adventure golfu.


Začalo to touhou něco vytvořit...

Nápad na vybudování hřiště pro adventure golf přišel na jedné ze zahraničních cest. Jde vlastně o zmenšenou verzi klasického golfového hřiště do velikosti minigolfu. Důležitou součástí jsou všudypřítomné přírodní prvky, každá jamka je originál a jako celek hřiště působí velice příjemně díky rostlinám a třeba i vodě.

Vyhrají si zde návštěvníci všech věkových kategorií a relaxační přírodní prostředí při hře je vítaným bonusem. Tato myšlenka mě zkrátka nadchla a spojení s domem z masivního dřeva bylo už samozřejmostí. V Čechách byl tento typ adventure golfového hřiště naprostou novinkou, byli jsme první v republice, samotné návrhy jamek tak byly v rukách mých a zahraničních projektantů. Dnes už znám specifika návrhu mnohem lépe a občas je i sám projektuji.

masivni-srub-hriste

obr.: Areál adventure golfu je solitérní stavbou, kterou od silnice jen tak nepřehlédnete. Foto: Martin Zeman


Nelehká cesta k vysněnému cíli

Vybudovat takovou stavbu s potřebným zázemím pochopitelně nebylo snadné. Vybaveni idealistickými představami jsme se začali pídit po vhodném pozemku, který by splnil nejdůležitější požadavky – přijatelnou cenu, příjemnou lokalitu, potřebnou velikost kolem tří až čtyř tisíc metrů čtverečních a adekvátní funkční plochu územního plánu určenou ke komerčním účelům. Starostku zdejší obce záměr nadchnul a doslova řekla, že nás nepustí, dokud něco nevymyslíme.

Poskytla nám několik tipů na vhodné pozemky a jejich majitele, které jsme postupně oslovovali, a nakonec jeden úspěšně koupili. Nejsme daleko od Prahy, takže se za námi sjíždí lidé odpočinout si od velkoměsta a spojit odpočinek, zábavu a přírodní prostředí.

Srub nabízí funkční zázemí adventure golfu, ale také restauraci, jednací místnost a kancelářské prostory. Je možné zde poobědvat, pořádat rodinné oslavy i nejrůznější přednášky a firemní akce. Nezaměnitelná atmosféra interiéru s všudypřítomným dřevem na lidi téměř bez výjimky působí dobře.

V létě je možnost posedět a grilovat venku, v zimě zase spočinout u vyhřátého krbu. Neustále vymýšlíme další a další zlepšení spolu s novými provozními požadavky. Rádi bychom například speciální oddělený prostor pro rodinné oslavy nebo větší dětské hřiště.

masivni-srub-vchod-do-srubu

obr.: Srub nabízí nespočet možností využití – v létě návštěvníci mohou nejen hrát golf, ale také posedět na terase, dopřát si grilované dobroty a kochat se přitom výkony golfových nadšenců na hřišti. To vše s příjemným výhledem do zeleně. V zimě lze využít útulného voňavého interiéru a pochutnat si na domácím čerstvě upečeném moučníku s dobrou kávou. Foto: Martin Zeman

masivni-srub-pozemek

obr.: Dům z masivního dřeva, pestrobarevné hřiště i krajina v okolí jsou ve vzájemné symbióze a nijak se navzájem neruší. Foto: Martin Zeman


Skládačka ze smrkové kulatiny

Na srub je použito smrkové dřevo z lokality poblíž Brna. Celá stavba vyjma střechy byla smontována během tří měsíců ve výrobně – zde jsme si ji několikrát prohlédli, abychom doladili detaily, jako jsou například rozvody elektřiny. Jejich dodatečné přemísťování totiž ve srubu téměř není možné.

Použité klády byly označeny, dům rozebrán, převezen na staveniště a znovu postaven. Tento způsob šetří náklady spojené s pobytem dělníků v místě stavby a navíc dává prostor důkladně zvážit všechny detaily a rozvody v konstantním prostředí kryté haly.

Pravdou je, že opětovné skládání stavby je oříšek a bez pečlivé organizace se neobejde. Na staveništi je pochopitelně zapotřebí těžké zvedací techniky, která pomáhá jednotlivé komponenty dopravit na místo. Samotné smontování srubové části domu na pozemku trvalo pouhých deset dní.

O srubech i roubenkách se dá říci, že jsou krásné i ve fázi hrubé stavby. Do hladka opracované dřevo voní a vypadá hezky, což je vlastnost mezi stavebními materiály velmi ojedinělá.

Veškeré rozvody srubu jsou vedeny v podlaze a technických příčkách a jsou opatřeny flexibilními spojkami, které umožňují sedání konstrukce. V domě je rozvedeno podlahové vytápění – jsme tak ušetřeni nevzhledných otopných těles a prostor lze rovnoměrně prohřát. Najdeme zde také centrální vysavač.

masivni-srub-cely

Foto: Martin Zeman


Kouzlo nepřesnosti

Lpět při stavbě srubu na milimetrové přesnosti je opravdu velmi naivní. Živý materiál, jakým dřevo je, neustále pracuje – první roky po stavbě vysychá, konstrukce sedá o desítky centimetrů a vznikají výsušné praskliny. Někdy to opravdu byly rány jako z děla.

Milovníci domů z masivu tuto nestálost a přirozené nepřesnosti přijímají s naprostou samozřejmostí, konzervativní stavebníky, kteří si potrpí na milimetrovou přesnost, by však přivedla k šílenství. Tento zdánlivě nekontrolovatelný proces lze však velmi dobře předvídat a konstrukci uzpůsobit.

Ani po sedmi letech užívání srubu nevznikl žádný významnější problém, a to konstrukce sedla zhruba o dvacet centimetrů! Zpočátku je třeba myslet na to, aby dřevo mohlo pomalu vysychat a teplotu uvnitř zvyšovat pomalu a postupně.

Baví nás minimální nutnost údržby interiéru srubu – není potřeba malovat a nemusíme se bát, že někde šťouchneme do stěny a poškodíme ji, jako třeba tu omítanou. Když potřebujeme přidělat obrázek, vystačíme si s kladívkem a hřebíky. Zvenku je potřeba přibližně jednou za sedm let obnovit ochranný nátěr-  zejména tam, kde je dřevo vystaveno intenzivním klimatickým podmínkám.

masivni-srub-interier-spodni-patro

obr.: Všudypřítomné dřevo na návštěvníky téměř bez výjimky působí velice dobře. Foto: Martin Zeman

masivni-srub-interier-jidelni-stul

obr.: Majitelé si pohráli se všemi detaily interiéru, jako je nábytek nebo zábradlí u schodiště – zvolili ručně opracované dřevo přirozených tvarů. Foto: Martin Zeman

masivni-srub-interier-schodiste

obr.: Točité schodiště je kompoziční dominantou prostoru restaurace. Pravidelnost a rovné hrany bychom na něm hledali marně, stejně jako v celém srubu. Tyto zdánlivé nedokonalosti jsou však tím, co srubové stavby dělá krásnými a jedinečnými.. Foto: Martin Zeman


Do posledního detailu

Interiér srubu jsme vybavili nábytkem na míru – židle i stoly jsou z ručně opracovaných kusů masivního dřeva. Nejrůznější kompromisy a snaha o kontrast moderního s tradičním v případě srubů většinou nevedou k valnému výsledku, mnohdy působí spíš směšně. Jsme toho názoru, že se vyplatí respektovat charakter srubové stavby až do úplného detailu.

Celý provoz objektu a hřiště není hračka, víkendy se nám zejména v letních měsících proměnily v pracovní maraton. Rozhodně však nelitujeme, pozitivní zpětná vazba je nejlepším hnacím motorem. Těší nás, že můžeme lidem nabízet únik z rušného města do klidu.

Mám pocit, že trend návratu k přírodě nabírá na intenzitě a společnost tíhne k méně přetechnizovanému prostředí budov. Pro mne je stavba vlastního srubu nenahraditelnou lekcí do profesního života – přestože se vždy najdou věci, které by člověk udělal jinak, dům si užíváme a doufáme, že se dočkáme třeba i dalšího rozšiřování.

masivni-srub-interier-kamna

obr.: Zasedací místnost s krbem navozuje příjemnou neformální atmosféru. Konají se zde akce všeho druhu – od přednášek, firemních setkání, až po mikulášskou besídku. Foto: Martin Zeman

masivni-srub-interier-kuchyne

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Spodní stavba: betonové základové pasy s podkladním betonem s kari sítí
  • Stavební systém: srubovina průměru 30-35cm
  • Krov: dřevěný, vaznice z kulatiny, krokve z hraněného řeziva
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Dveře vstupní: dřevěná
  • Okna: dřevěná euro okna
  • Zasklení: izolační dvojsklo
  • Podlahy: v přízemí dlažba, v podkroví podlahové palubky
  • Topení: zdroj plynový kondenzační kotel, podlahové topení
  • Rozloha pozemku: 3500 m2
  • Zastavěná plocha: 226 m2
  • Podlahová plocha: 340 m2
  • Realizace: Sruby Pacák s.r.o., www.srubypacak.cz

masivni-srub-pudorysy

Vizualizace: autor článku Lucie Němcová


mail-ico-poptavka

Toužíte po bydlení v masivní dřevostavbě? Zašlete dodavateli přímý dotaz!

Společnost Sruby Pacák s.r.o. se zabývá výrobou a dodávkou dřevostaveb z masivu od hrubé stavby po stavby na klíč, dřevěných interiérů a zahradních doplňků ze dřeva.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku


SaR 3-2013

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop