Časopis DŘEVO&stavby 5/2012
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2012
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Dřevostavba obstála v létě i v tuhých mrazech

Dřevostavba obstála v létě i v tuhých mrazech

Redakce | Úterý, 16. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

V místě, kde jedné tuhé zimy teplota klesla na 40 stupňů pod nulu, postavila společnost ATRIUM moderní dřevostavbu manželskému páru, kterému místo v horské obci s nadmořskou výškou nad 1000 metrů učarovalo. Jak v drsném prostředí dům obstál, o tom vypráví paní tohoto půvabného domu.

 

I když dřevěný dům na hory odedávna patří, je to ale převážně masivní dřevo – hory kolem nás jsou plné roubenek a poslední dobou přibývají i sruby. My jsme se rozhodli pro sendvičovou dřevostavbu přímo v jedné z nejvýše položených obcí u nás. Léta jsme jezdili na Šumavu a asi před deseti lety se nám poštěstilo sehnat pozemek v Horské Kvildě. Rozhodli jsme se tady postavit dům k rekreaci, do kterého bychom se ale jednou určitě nastěhovali. Tedy dům prostorný, pohodlně zařízený, kam se vejdou i návštěvy, děti, vnoučata.

tradiční dům - dřevostavbaNaše požadavky na budoucí dům byly v podstatě jenom dva: dřevostavba a v ní kachlová kamna. Ideálního dodavatele jsme nakonec náhodou našli přímo při cestě z Šumavy do Prahy. Jednou jsme totiž zahlédli v Horažďovicích vzorový dům firmy ATRIUM – navštívili jsme jej a moc se nám zalíbil. Po několika obsáhlých konzultacích s představiteli firmy bylo rozhodnuto: náš horský dům postaví horažďovická firma, jejíž profesionalita i vstřícný přístup nás oslovily.

Protože se mělo stavět ve II. zóně Národního parku Šumava, dům se musel řídit regulativy parku a celkovým vzhledem i detaily přizpůsobit zdejší původní zástavbě. S tím nebyl problém, všechno vyhovovalo: bílá barva fasády s dřevěnými štíty, velikost dřevěných oken, sklon a barva střechy i další detaily. Národní park se vyjádřil k projektu společnosti Atrium kladně a ani při kolaudaci nebyly námitky.

Internet tu funguje!

Dům se projektovat a stavěl v letech 2003-2004; velmi rychle vyrostl na připravené základové desce. Asi po třech letech potom jsme se podle plánu rozhodli dát sbohem Praze a odstěhovali se sem nastálo. Rozhodování nepřišlo den ze dne, ale když přišlo, bylo to pro naše okolí trochu šokující... Kdyby kousek za Prahu, ale tak daleko do hor? Ano, a my dodáváme, že taky do toho nejkrásnějšího prostředí, které si dovedeme představit. Na námitky, že budeme úplně na samotě, jsme odpovídali, že už jsme si lidského hemžení jako podnikatelé užili dost. Ale bez lidí zdaleka nejsme: je tady normální obecní komunita a k tomu nádavkem letní i zimní turisté. A ještě máme dva argumenty: internet tady funguje úplně normálně a během deseti posledních let se počet obyvatel této obce ztrojnásobil. Radost máme z přírody i z domu, který zdárně prošel všemi zatěžkávacími zkouškami a funguje výborně k naší spokojenosti.

Pořádná kamna – základ domu v horách

Do kachlových kamen, která dominují obývacímu pokoji, jsme původně chtěli přikládat zvenku z chodby. Na to jsme však měli myslet dříve; musela by tady být jinak řešená konstrukce stěny a více místa. Takže se přikládá zevnitř a alespoň nejsme okradeni o pohled do ohně skleněnými dvířky. V zimě v nich topíme pouze po večerech, kamna necháváme vyhasnout. Jen v tuhých mrazech jsme topili nonstop. Na noční proud tady máme i elektrokotel s bojlerem.

interiér kachlová kamna

 

Pod dřevěným stropem

Dřevěný strop jsem si vždycky přála a tady se naskytla výborná příležitost si ho pořídit. V poslední chvíli jsem sice trochu ztratila odvahu a když už práce na něm probíhaly, pořád jsem chodila kolem a unavovala truhláře dotazy: Nebude to tmavé, nebude to působit těžce, divně…? Ale mistr truhlář mě uklidňoval a měl pravdu. Řemeslníci se vytáhli a precizní práci odvedli i v případě schodů, dveří, zábradlí a dalších věcí, přičemž si mistrně poradili s podhledy a zkosenými stropy. V podkroví jsou to třeba atypické šikmé dveře, za kterými máme velkou místnost s tělocvičnou a odpočívárnou. Tady jsme využili nízkého prostoru pod bočními zkosenými okraji střechy a nechali udělat řadu skříněk na míru. Pojmou neuvěřitelné množství věcí a vřele tohle řešení doporučujeme.

interiér kuchyně

 

Mrazivá prověrka

Dům většinou prověří zima – ale který dům mě takové „štěstí“, že jej prověří tak extrémní teplota? Myslíme, že naše dřevostavba drží primát. A to nemá žádné zvláštní zateplení vzhledem ke klimatickým podmínkám, máme opravdu sendvičovou stavbu Atrium ve standardním provedení. Dům však v pohodě i drsnou zimu s dlouhou řadou extrémně mrazivých dnů přežil. Ani v rekordnách mrazech jsme vůbec nevěděli, že nějaká zima venku je – i když jsme k ránu naměřili zhruba – 25 °C kolem domu (dole u slatí bylo těch bezmála mínus čtyřicet). Topili jsme pěkně kachlovými kamny a v nevytápěném podkroví jsme jednou dvakrát navečer zapnuli pomocné topidlo.

interiérové schodištěkachlová kamna

Lidé se nás i po těch několika letech tady pořád ještě ptají, co to obnáší, jaké to je – postavit si dům v nadmořské výšce 1075 metrů nad mořem. A my pořád ještě odpovídáme: zvláštní, jedinečné. A krásné.

Technické parametry domu:

Rozloha pozemku: 999 m2
Zastavěná plocha: 136 m2
Podlahová plocha: 155 m2
Spodní stavba: základová deska
Stavební systém: montovaná dřevostavba
Krov: dřevěný, vaznicový
Střešní krytina: betonová Bramac
Dveře vstupní: dřevěné
Okna: dřevěná eurookna
Zasklení: dvojsklo
Podlahy: dlažba, dřevěná plovoucí
Topení: kachlová kamna, elektrický kotel a teplovodní radiátory
Skladba stěny směrem zvenku: fasádní systém, dřevovláknitá izolace, nosná dřevěná konstrukce, parobrzda, instalační předstěna, sádrovláknitá deska, tapeta
Celková tloušťka stěny: 296 mm
Hodnota U stěny: 0,20 W/m2K
Realizace: ATRIUM, s.r.o.

Připravila Alena Gembalová, foto Martin Zeman

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop