Nadčasovou dřevostavbu si nechali postavit na klidný důchod

Nadčasovou dřevostavbu si nechali postavit na klidný důchod

Dagmar Šimonová | Úterý, 13. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Klidná vilová čtvrť jen kousek od centra Prahy se zdá být na důchod ideální. Však si také pan František se ženou zaslouží po celoživotním shonu a budování konečně odpočinek. Prostorný a světlý dům je směrem z ulice velice nenápadný, svou pravou tvář odhalí až ze zahrady, kde jsme také jednoho parného dne na začátku léta hovořili nejen o jeho novém bydlení.


Dům na klidné stáří

Bydleli jsme ve vlastním čtyřpatrovém činžovním domě na Pankráci, který jsme zrekonstruovali a nastěhovali se do celého posledního patra s terasami. Ostatní byty jsme pronajímali. Starost o tak velkou nemovitost, chybějící výtah i problémy s nájemníky nás ale časem začaly unavovat.

Jednoduše jsme se chtěli na důchod odstěhovat jinam. Velký byt, ve kterém jsme vychovali dvě dcery, nás ale rozmazlil a do menšího se nám rozhodně nechtělo. I když jsme původně uvažovali o dalším střešním bytě, nakonec padlo rozhodnutí pro rodinný dům.

Jen v něm může být člověk svým vlastním pánem. Pozemek se ale nehledal snadno. Chtěli jsme zůstat na Pankráci, jenže ten je z tohoto hlediska skutečně nedobytný. Jediná šance na koupi staršího rodinného domku skončila téměř po roce snažení neúspěchem, a tak jsme byli nuceni rozšířit pole působnosti.


Jednoduchá a nadčasová dřevostavba

Na pozemku, na kterém jsme nakonec skončili, už žádný dům nestál. Jeho torzo tvořilo jen pár cihel a nezasypané sklepy. Začali jsme tedy listovat časopisy o bydlení a hledat, co se nám líbí. Nejvíce nás zaujala realizace společnosti AWIK, která v roce 2010 dostala třetí cenu v soutěži Dřevěný dům. Jejím autorem byl architekt Pavel Šmelhaus, se kterým nás také AWIK hned seznámil.

Byli jsme se na zmíněný dům i osobně podívat a zcela splňoval naše představy. Architekt Šmelhaus nám byl od první schůzky velice sympatický, nic tedy nebránilo další spolupráci. Prohlédl si parcelu a začal tvořit. Z několika různých variant nakonec zvítězila ta, kterou vidíte. Nechtěli jsme, aby nám úřady dělali příliš velké problémy, proto jsme se snažili splnit všechny požadavky a podřídili jsme tomu i samotný návrh.

Od počátku jsme chtěli plochou střechu a poměrně nás překvapilo, že to většina firem považovala za nadstandard prodražující stavbu. Chtěli jsme jednoduchý, nadčasový dům, který nebude příliš podléhat módním trendům a nebude pohoršovat ani za pár let.

Děti mají už svá hnízda, domů se nevrátí a i s tím se při navrhování počítalo. Poměrně specifické dispozice se dají bez problému upravit pro čtyř až pětičlennou rodinu. Je nám totiž jasné, že se dům bude v průběhu dvaceti let prodávat.

patrova-drevostvba-Palis-bazen-u-domu

obr.: Dřevěný obklad na části fasády je chráněn velkým přesahem druhého podlaží a k jeho ošetření byl použit UV odolný olej. Stejným olejem napustil pak pan františek i smrkový plot, který tak se stavbou krásně souzní. Foto: Martin Zeman


Beton a maltu už nikdy

Když jsme začali zadávat nabídky na realizaci stavby, překvapil mě cenový rozptyl – některé nabídky dokonce převyšovaly své konkurenty i o 100 procent! Do oka mi padla firma OKAL, kde se ale nakonec ukázal trochu problém s příliš specifickým výběrem oken, dveří a jiných stavebních komponentů.

Ředitel firmy mi při schůzce řekl, že tak atypickou stavbu by snad zvládl jen Palis Plzeň– společnost, o které jsem do té doby neslyšel. S panem Eismanem jsme si zakrátko padli do oka. Jsme stejná generace, oba ještě ze staré školy a už po telefonu jsem nabyl dojmu, že rozhodně ví, o čem mluví.

Líbila se mi i cena, kterou nabídl, i když ta se samozřejmě při výstavbě navýšila – řekli jsme si, že když už jednou budujeme od nuly, ať je to pořádně. Byl jsem se podívat i ve dvou realizovaných stavbách firmy Palis a také ve výrobním závodě v Kokořově a to mě v mém přesvědčení jen utvrdilo.

V průběhu realizace se nevyskytl žádný velký problém – na čem jsme se domluvili, to proběhlo. Protože už jsem v důchodu, na celou stavbu jsem mohl dohlížet a když nastala nějaká komplikace, hned ji řešit. Před důchodem jsem měl vlastní stavební firmu, navíc jsem za svůj život zrekonstruoval mnoho míst, kde jsme bydleli, s technologií dřevostaveb jsem se ale takhle zblízka setkal poprvé. A byl jsem nadšený. Za celý život už jsem beton a maltu nemohl ani cítit.

patrova-drevostvba-Palis-uvodni

obr.: Několika francouzskými okny mohou obyvatelé vystoupit na dřevěnou terasu jak z části obývacího pokoje, tak z jídelního koutu. Foto: Martin Zeman


Bydlení v dřevostavbě za tři měsíce

Když jsme v květnu podepisovali smlouvu, dohodli jsme se, že začneme stavět na začátku září. Do srpna jsem měl zajistit stavební připravenost pozemku a sehnat stavební povolení. Musel jsem tedy odstranit zbytky starého domu, zasypat původní sklepy a nechat zhotovit základovou desku.

Zpočátku to vypadalo, že svůj díl práce do konce srpna nestihnu. Díky tomu, že jsem si ale stavební povolení rozdělil na vlastní dům a územní souhlas pro terénní úpravy na pozemku, ploty a bazén, mohl jsem staveniště připravit včas.

Když jsem se tedy na konci srpna u stavební firmy připomněl, zjistil jsem, že pro mě zatím nemají nic hotového. Velice operativně ale přesunuli jinou zakázku a šestého září přivezli materiál. Když tedy sedmého nabylo moje stavební povolení právní moci, mohlo se okamžitě začít stavět. A o tři měsíce později jsme se mohli nastěhovat!

patrova-drevostvba-Palis-terasa

obr.: Aby bylo s přírodou provázané i druhé patro, mají pokoje přístup na prostornou terasu. Foto: Martin Zeman


Když si dodavatelská firma padne do noty s architektem

Pro dřevostavbu jsem se rozhodl kvůli malé energetické náročnosti. Snadno a rychle se vyhřeje, je rychle postavená, lehká – neprobíhá ohromný přesun hmot nejen mimo staveniště, ale i v rámci něj, a navíc je skladba stěny skutečně efektivní. Dalo by se říct, že v celé tloušťce 36 centimetrů se jedná především o izolační materiály a toho nikdy u zděného domu nedocílíte.

Perfektní z hlediska vnitřního prostředí mi přišel difuzně otevřený systém, díky kterému celá stavba dýchá. Jak s architektem Šmelhausem, tak s panem Eismanem se nám pracovalo dobře. Architekt nás chválil hlavně za to, že jsme od začátku věděli, co chceme, ale přitom jsme si nechali poradit.

Jednání s firmou Palis bylo vždy vstřícné a rychlé, žádné zbytečné průtahy nebo papírování a zdržování. Cena fungovala podle dohody – když se dělaly rozsáhlejší změny oproti plánu, vždy se nechala udělat nová kalkulace, kterou jsem musel schválit. Byl jsem tedy včas o všem informovaný.

patrova-drevostvba-Palis-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Podařený interiér lahodí každému oku. Patrný je zde neobyčejný smysl pro detail i vkus z hlediska výtvarného umění. Foto: Martin Zeman

patrova-drevostvba-Palis-krbova-kamna-v-interieru

Foto: Martin Zeman

patrova-drevostvba-Palis-interier-kuchyne

obr.: Kuchyně je od společenského prostoru oddělená. Kuchař má tak na vaření soukromí a okolí neobtěžuje hluk, nepořádek a různé pachy. Foto: Martin Zeman

patrova-drevostvba-Palis-interier-jidelna

obr.: Velký masivní stůl s patinou je ozdobou celého interiéru. S moderním zařízením je v přímém kontrastu a přitahuje tak na sebe veškerou pozornost. Foto: Martin Zeman


Izolace v dřevostavbě už opravdu funguje

I když jsem si samozřejmě dřevostavbu stavěl především kvůli tepelně izolačním vlastnostem, stejně mě překvapilo, jak málu tu stačí topit. V původním domě jsem v zimě nechával kotel běžet na plný výkon celý den, tady stačí mít první stupeň s teplotou otopné vody nějakých 28 stupňů a uvnitř je stále 25.

Když jsem zatopil v krbu, museli jsme to teplo hned vyvětrat. Vzhledem k tomu, že tu trávíme celé dny, je pro nás výhodnější temperovat podlahovým vytápěním. To má poměrně pomalou regulaci, a tak můžete těžko přes den topit s ním a večer krbem.

Tolik obávaná akustika je tu vyřešena perfektně, v podlahách jsou dřevovláknité desky a nepřenáší se tu žádný hluk ani vibrace. Je to ještě lepší než ve zděném domě. Bydlí se nám tu krásně. Konečně si po celoživotním shonu můžeme odpočinout – i když rozhodně plánujeme zůstat aktivní a co nejdéle se udržet v kondici.

patrova-drevostvba-Palis-interier-schodiste

obr.: Tříramenné schodiště vede do patra, kde má své království František a kde najdeme také velkou posilovnu. Foto: Martin Zeman

patrova-drevostvba-Palis-interier-pokoj

Foto: Martin Zeman

patrova-drevostvba-Palis-interier-koupelna

Foto: Martin Zeman

patrova-drevostvba-Palis-interier-sauna

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Realizace: PALIS Plzeň spol. s.r.o.
  • Velikost pozemku: 670 m2
  • Zastavěná plocha: 200 m2
  • Užitná plocha: 270 m2
  • Spodní stavba: základová deska, nepodsklepeno
  • Stavební systém: rámová dřevostavba
  • Tepelné izolace: foukaná celulóza, dřevovláknitá deska, minerální vlna
  • Fasáda: omítaná, modřínový obklad
  • Střecha: plochá
  • Okna: dřevěná eurookna
  • Zasklení: trojité zasklení
  • Podlahová krytina: třívrstvé parkety, dlažba
  • Vytápění: elektrokotel, plynový kotel, krb
  • Topení: podlahové, otopné žebříky
  • Skladba stěny: tenkovrstvá omítka, dřevovláknité desky, konstrukce stěny z lepeného I profilu firmy Palis + foukaná celulóza, OSB deska, rošt předstěny z latí 40/60 + minerální izolace, sádrovláknitá deska
  • Celková tloušťka stěny: 360mm
  • Hodnota U: 0,14 W/m2K

drevostavba-Palis-pudorysy

Vizualizace: Dagmar Šimonová

DaS 4-2012

mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato dřevostavba a zajímalo by vás k ní více informací? Zašlete nám dotaz!

Zaslat přímý dotaz dodavateli této dřevostavby

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop