Sruby & roubenky
Všechno, co chcete vědět o dřevostavbách

Inspirace z redakčních návštěv

Časopis Dřevo&Stavby 4/2011
Tento článek vyšel v: Časopis Dřevo&Stavby 4/2011
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 60 Kč
Objednat časopis
Tisk
Nová dimenze víkendového bydlení

Nová dimenze víkendového bydlení

Michal Babor | Čtvrtek, 25. srpen 2016 |

Jedu na chatu! – Kolikrát za léto (a často i v průběhu roku) toto oznámení slýcháme! Vždy si při tom představíme jednoduchou stavbu, ovšemže ze dřeva, někde u lesa, řeky či louky, s vyřazeným nábytkem a jednoduchou kuchyňkou poskládanou z vysloužilého zařízení. Nic proti, účelem pobytu na chatě je odpočinek v přírodě a pobyt na čerstvém vzduchu. Jenže to jde i jinak, jak jsme se přesvědčili u Michala s jeho rodinou: chataření se může podobat, a v tomto případě dokonce velmi podobá, plnohodnotnému bydlení.

 

Naší motivací pro pořízení chaty, původně na víkendy, byl tak jako v mnoha jiných případech útěk z Prahy. Město máme sice rádi a bez přátel a civilizace bychom asi žít nemohli, ale co v Praze v létě? Když se nám narodil syn, chtěli jsme mu navíc dopřát v maximální míře pobyt na lepším vzduchu uprostřed přírody, a začali jsme se proto rozhlížet po chatce, kterou bychom opravili a trochu přizpůsobili našim potřebám. A našli jsme – v Posázaví, v jednom z nejkrásnějších letovisek na dojezd od Prahy, prakticky hned u řeky. Ačkoliv v nabídce realitní kanceláře už byla chata rezervována pro jiného zájemce, díky osobnímu kontaktu s původními majiteli se nám podařilo ji získat.

Rekonstrukce se zamítá

Jak už jsem říkal, naším prvotním záměrem bylo chatu pouze zrekonstruovat a rozšířit o obytné patro. Původní stavba měla zhruba čtvercový půdorys, přistavěnou vstupní verandu a stála na asi metrovém soklu, mimo jiné chránícím dům před velkou vodou – takový byl obvyklý styl 70. let, kdy vznikla. Architekt Pavel Horák ze studia Prodesi však naše úvahy o opravách a nástavbě zamítl prakticky ihned, kdy se na chatu přijel podívat. Důvod byl velmi pragmatický – zatímco fortelná podezdívka by další zatížení zvládla bez problémů, statika vrchní stavby byla nedostatečná. Navíc prý v nedávné době řešil podobnou situaci s chatou svých rodičů. Nechali jsme si poradit a dnes se nad našimi představami o modernizaci vysloužilé chaty jen usmíváme...

Dřevostavba Prodesi Domesi 03

 

Průnik dvou těles

Chata se tedy strhla a na původní sokl, který byl mimochodem vybudován velmi poctivě a cementem se při jeho stavbě určitě nešetřilo, začal architekt Pavel Horák vymýšlet chatu zbrusu novou. V té době jsme už věděli, že díky dobré dostupnosti z Prahy budeme na chatě trávit více času než jen víkendy; naše hypotéza se skutečně potvrdila, protože loni jsme tady prožili celé léto a nemyslím si, že bychom na tom něco měnili i v budoucnu.

Protože pozemek je poměrně úzký, muselo se zvětšení užitné plochy řešit zvýšením o jedno patro oproti původnímu domu. Stavba probíhala v režimu ohlášení stavby, takže „stačilo“ vyžádat si souhlas sousedů a dotčených orgánů. Žádné zásadní připomínky jsme nezaznamenali, i když později jsme se dozvěděli, že přece jen nějaké anonymní dopisy na úřady došly. Týkaly se hlavně toho, že výška hřebene střechy narušuje zdejší ráz. Když se ale rozhlédnete kolem, tvoří rekreační stavby v okolí velmi pestrou směsku, takže o nějaké typické architektuře se mluvit nedá.
Stavěli jsme na původním půdorysu, dokonce jsme zachovali i strukturu hlavní budovy s přistavěnou verandou vybočující z jejího půdorysu. Aby ale nepůsobila těžkopádně, vymyslel Pavel Horák model průniku dvou těles, takže část s verandou má jakoby pokračování ve výklenku, kde je dnes jídelní stůl. Vznikl tak architektonicky velmi zajímavý prvek zajišťující navíc i prosvětlení interiéru. Zádveří se dá v případě potřeby oddělit posuvnou stěnou, ale v létě ji prakticky nevyužíváme, jen občas v zimě.

Ekologická stopa se dramaticky nezvětšila

Protože studio Prodesi se snaží navrhovat svoje domy s minimálním dopadem na ekologii a životní prostředí, využil architekt Horák tyto principy i na naší chatě. Aniž bychom rozšiřovali zastavěnou plochu, dokázali jsme zvětšit užitný prostor – jednak rozšířením do patra, jednak překonzolováním původní podezdívky železobetonovou deskou. Chata měla vyhovovat i pro případné trvalé bydlení, což se podařilo i bez zbytečného předimenzování. Například v patře je kromě dvou pokojů už jen toaleta, myslím, že nám plně stačí koupelna v přízemí.
Také obývací pokoj je možná menší, než bývá dnes obvyklé, ale plochu v interiéru k naší plné spokojenosti rozšiřuje zapuštěná terasa, která nijak nenarušuje architekturu stavby a navíc se dá plnohodnotně užívat i za nepříznivého počasí. Díky tomu můžeme chatu i v zimě spolehlivě vytápět pouze krbem, i když je pravda, že pro užitný komfort máme zařízeno dálkově ovládané „předvytápění“ pomocí elektřiny, takže přijedeme vždy do příjemně vyhřátého domu.

Dřevostavba Prodesi Domesi krb

Protože jsme si s architektem Horákem myslím docela dobře porozuměli, mohli jsme spolupracovat i při úpravě zahrady a zařizování interiéru. Maximálně jsme se při tom snažili vyhnout exotickým druhům dřeva, i když třeba na terase kolem vířivky by mohla mít své místo. Dali jsme ale přednost tuzemským materiálům i dodavatelům. Atypické prvky v interiéru vyráběl na míru náš místní truhlář, například konferenční stolek v obývacím pokoji.

Dobré nápady pro zahradu

Tvůrčí invence Pavla Horáka se projevila také při úpravě okolí chaty. Protože usazení železobetonové základové desky na původní metrovou podezdívku by asi nevypadalo příliš elegantně, vyřešil se tento handicap modelací terénu. K terase v hlavním štítu vede jakýsi nájezd ohraničený zídkami z přírodního kamene. Díky tomu je třeba překonat při přechodu ze zahrady na terasu jen dva schody.

Do zvýšeného terénu se povedlo zdárně usadit také vířivku a na její okolí navázat zahradní domek, který slouží jednak jako dílna, jednak jako další kryté posezení. Původní kůlna na dříví stávala přímo při vjezdu na zahradu, toto řešení je ale mnohem praktičtější i elegantnější.

Poslední drobnou stavbou v zahradě je sauna, kterou jsme dokončovali až letos. Částečné zapuštění pod úroveň terénu a nutnost překonat při vstupu několik schodů má podle architekta Pavla Horáka evokovat vstup například do rybníka, vertikální laťování na fasádě je zase reminiscencí rákosového porostu. Sauna tak vlastně symbolicky navazuje na pobřežní porosty na pozemku za naším plotem a dává nám pocit, že jsme stále uprostřed přírody, i když na vlastní zahradě.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před 18 lety sběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před sedmi lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

  • Dřevostavba se třemi P(é) byla postavena za měsíc

    Dřevostavba se třemi P(é) byla postavena za měsíc

    Seznamte se s vítěznou dřevostavbou třetího semifinálového kola soutěže Dřevostavba roku! Jedná se o montovanou dřevostavbu, jejíž jednotlivé díly – panely jsou vyrobeny v továrně…

  • Dřevostavba za cenu běžného bytu

    Dřevostavba za cenu běžného bytu

    Stavba nového rodinného domu, a nemusí jít nutně o dřevostavbu, je pro každého stavebníka úkolem velmi náročným. Ten, kdo má zkušenosti alespoň s bydlením ve vlastním domě, má…

  • Menší dřevostavba i zázemí pro milované psy

    Menší dřevostavba i zázemí pro milované psy

    Psi mi byli od dětství blízcí. Mládí jsem trávil na svazarmovském cvičišti a jako dospělec jsem se začal hlouběji zajímat o psy vodicí pro nevidomé. Rozhodnutí věnovat se tomu…

  • Malý, ale šikovný srubový dům

    Malý, ale šikovný srubový dům

    Sruby jsme s manželkou začali obdivovat při našich výletech do Skandinávie, kam jsme jezdili hlavně v zimě chytat pstruhy pod ledem zamrzlých jezer. V Severní Americe nás zase lákalo…

Více článků »

Partneři projektu

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Reklama

  • Banner
Banner