Časopis DŘEVO&stavby 5/2013
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Tradice a pokrok ruku v ruce

Tradice a pokrok ruku v ruce

Lucie Němcová | Čtvrtek, 25. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Nenápadný a tradiční vzhled domku na kraji jihočeské obce neprozrazuje nic o dřevěné konstrukci uvnitř a při pohledu do interiéru na úctyhodnou sbírku starožitného nábytku by málokdo tipoval, že dům využívá rekuperaci tepla nebo solární ohřev vody. Stavba je důkazem, že konstrukce dřevostavby nás v ničem neomezuje a tradiční s moderním spolu může existovat v naprosté harmonii.

 

Počátečním impulzem a hnacím motorem k novému bydlení byla touha po klidnějším životě mimo Prahu. Nejprve jsme pokukovali po starším domku, ale nenašli jsme nic, co by nám vyhovovalo – buď byl v hrozném stavu, nebo po nedávné rekonstrukci, která nebyla podle našich představ. Začali jsme tedy pátrat po hezkém pozemku. Tento byl asi třetí, který jsme navštívili, a mně vzal dech výhled na protější zalesněný kopec a kostel. Byla to srdeční záležitost a láska na první pohled. Rozhodující pro nás bylo, že tato lokalita není žádný satelit. Parcela je na rozhraní staré zástavby a zahrádkářské kolonie – místo již má ducha, není to pouze rozparcelované pole. Pozemek jsme koupili v roce 2006, kdy jsem byla poprvé těhotná. Celý proces však trval ještě hodně dlouho a začal přesunem z Prahy do pronajatého bytu na protějším kopci, abychom to sem měli kousek a mohli mít stavbu domu pod dohledem.

Nadšení pro moderní technologie

Naším cílem na začátku nebylo mít dřevostavbu, ale postavit si dům s technologiemi, které nám zajistí kvalitní vnitřní prostředí a nízké provozní náklady – tím pádem jsou lepší investicí než různá spoření. Narazili jsme na společnost Atrea a jejich vzorové domy a vzápětí se vydali na návštěvu do jednoho z nich, který obývá paní Kozelková ze společnosti Origis. Musím říct, že nás dům nadchl. Dřevostavby zapadaly do naší představy ekonomicky výhodného bydlení, takže netrvalo dlouho a my jsme se pro tento konstrukční systém definitivně rozhodli.

Dřevostavba Origis 02

 

Postupně jsme začali řešit projekt. Rozhodně nebylo jednoduché najít odborníka, který by se popasoval s náročnými podmínkami na pozemku a zároveň respektoval všechny naše požadavky.  Jednotlivé návrhy nám vizuálně nebo funkčně neseděly a v kontextu dalších staveb v okolí vyčnívaly.

Nakonec jsme vybrali návrh až od čtvrtého architekta, který byl založen na myšlence uskočení jednotlivých podlaží o půl patra. Líbilo by se mi žít v jednopodlažním bungalovu, ale zastavěná plocha domu mohla být pouze sto padesát metrů. Věděli jsme, že chceme velkou rodinu a dostatek prostoru, jedno patro tedy bylo málo. Nápad uskočení je příjemným kompromisem – elegantně řeší svažitost pozemku a já se neuběhám, když musím překonávat rozdíl mezi přízemím a patrem. Velkou pomocí v procesu návrhu byla právě paní Kozelková, která dodala technický pohled na věc a dohlížela na konstrukční řešení od samého začátku. Nechali jsme si poradit také při výběru stavební firmy, což se v průběhu stavby velmi osvědčilo.

Dům mnoha tváří

O dispozicích domu jsme neměli jasnou představu. Nevěděli jsme, jaký koncept bude mít náš život, proto jsme nedokázali definovat přesné funkční a prostorové požadavky. Cílem byla zejména variabilita a členitost, aby si každý člen rodiny našel svoje místo a měl soukromí. Kromě standardních místností, jako je obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, ložnice, dětské pokoje a pracovna, zde máme například i tělocvičnu – to je prozatímní využití prostorné místnosti ve spodním patře. V budoucnu je možné v části domu vytvořit samostatný byt 2 + kk, který může sloužit jako startovací bydlení nebo naopak jako výminek. Dům jsme chtěli maximálně otevřít do zahrady, což se myslím podařilo, zejména v obývací části – okna do tří stran umožňují využít slunce v různou denní dobu. A výhledu na kostel od jídelního stolu se nenabažím nikdy.

Dřevostavba Origis 03

 

Vnější výraz stavby jsme zvolili klasický a neutrální, dřevěnou konstrukci jsme nijak nepřiznali. Nejsme fanoušci barevnosti, výstřelků nebo netradičních matriálů. Zvenku domek vypadá jako běžná venkovská chalupa. Také v interiéru jsme ponechali bílé stěny, nechtěli jsme, aby vybrané povrchy byly příliš určující. Pro návrh interiéru jsme žádného odborníka neměli a je pravda, že jsou zde věci, které bychom dnes řešili jinak. Například kuchyně – potřebovali jsme ji mít rychle hotovou, a jelikož nejsem příliš praktická, truhláři jsem nedala jasné instrukce a výsledek není úplně to pravé ořechové.

Sofistikované technologie namísto spoření

Věděli jsme, že naši stavbu chceme vytápět dřevem, což vyžadovalo kotelnu, sklad dřeva a sklep. V létě je obstarávání a příprava dřeva skvělou atrakcí pro děti, v plné zimní sezoně při největších mrazech pak stačí jednou denně pořádně přiložit a po zbytek dne se člověk nemusí o nic starat. S tímto rozhodnutím jsme moc spokojeni, přestože to není plně automatizovaný systém, kde stačí otočit kolečkem. V přechodných obdobích nám užitkovou vodu i vodu pro vytápění dohřívají solární panely. Je pravda, že jejich účinnost určuje množství slunečných dnů, kterých například letos na jaře bylo opravdu málo, každopádně je to většinou příjemný bonus. Jako pojistka je v akumulační nádrži také elektrická topná spirála, která vodu dohřeje v případě, že jsme třeba na dovolené, nebo jsem zrovna sama s dětmi a nechci přikládat dřevo do kotle.

 Dřevostavba Origis 04

Jasnou volbou byla také rekuperace – stěhovali jsme se do Jižních Čech za čistším vzduchem, a tak jsme z něj chtěli mít co nejvíce i uvnitř domu. Skvělou záležitostí je nádrž na dešťovou vodu s objemem patnáct tisíc litrů, na kterou jsou napojeny toalety, pračka a zalévání zahrady. V souvislosti se všemi moderními technologiemi si člověk uvědomuje i druhou stranu mince – kupříkladu závislost na elektřině, bez které by celý systém nedokázal fungovat.

Jedlá zahrada pro děti

Zahradu začal manžel zabydlovat bezprostředně po koupi tohoto pozemku – vysázel ovocné stromy, aby mohly začít růst. S každým dalším narozeným dítětem přibývá nový strom. Našim cílem je příjemná zahrada, kde si člověk může i něco sezobnout. Jsou zde rostliny jako zimolez, borůvky, dužnatá růže, moruše nebo rybíz. Lákají nás i staré odrůdy jako dřín, dřišťál a klokočí. Rádi bychom, aby se zde cítily dobře zejména naše děti, v budoucnu tedy bude zahrada více členitá, plná nejrůznějších zákoutí a skrýší, kde si děti budou moci vyhrát.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop