Bydlení v městském bytě vyměnili za dům mezi zalesněnými kopci

Bydlení v městském bytě vyměnili za dům mezi zalesněnými kopci

Lucie Němcová | Pondělí, 20. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Nenápadný domek tradičního vzhledu mezi zalesněné kopce Beskyd dokonale zapadá. Člověk by čekal také tradiční, tedy zděnou konstrukci. Jaké je však překvapení, když vejdeme dovnitř a ze všech stran nás obejme krásné voňavé dřevo v elegantní formě hladkých desek.

Počáteční impulz pro stavbu našeho domu? Zkrátka odejít z města, být blíž přírodě a po dvaceti letech bydlení v bytě se vrátit k rytmu života, který jsem znal předtím. Místo v údolí uprostřed Beskyd, ze všech stran obklopené kopci, nám přináší život plný klidu a úplně jiné ovzduší, což potvrzuje i můj lepší zdravotní stav a absence nemocí. Účel našeho přesunu je tedy plněn na jedničku. Vybavenost nám zde přitom nechybí. Nedaleko je škola, kterou děti navštěvují, a my máme stále pohodlně dostupné město ve vzdálenosti 18 kilometrů, kam jezdíme za prací.

Regulativy určily vzhled stavby


V našich představách figuroval dům o velikosti maximálně 4+1. V menším útulnějším prostoru je nám dobře a máme pocit vzájemné blízkosti. Jako tříčlenná rodina více nepotřebujeme. Stavbu utvářely více místní regulativy nežli náš vkus, jelikož se nacházíme v chráněné krajinné oblasti. Bez nich bychom skončili nejspíš v jednoduchém přízemním domě, v tomto případě však máme tradiční tvar objektu se dvěma podlažími a sedlovou střechou se sklonem 40 stupňů.

Předepsána byla dokonce i velikost oken, jejich členění nebo dřevěný obklad. Nemůžeme použít venkovní stínicí prvky ani třeba zpevněné plochy kolem domu. Mohl bych být naštvaný, že mne obec omezuje, na druhou stranu tomu však rozumím a musím souhlasit, protože například nejrůznější kostky vzniklé za minulého režimu se do zdejšího kraje prostě nehodí a regulace je třeba.

DrevoaStavby-Novatop-System-drevostavba-1

obr.: Majitelé domu si nemohou vynachválit postup, který zvolili pro stavbu domu – realizace na klíč, firma se zkušenostmi na poli práce se dřevem a s prověřeným týmem spolupracovníků. Foto: Martin Zeman

Zdlouhavý proces realizace? Ne!


Spousta našich přátel a známých stavěla zděné objekty a strávili obrovské množství času různým domlouváním a sháněním řemeslníků. Výjimkou nebyly třeba tři roky náročného procesu požírajícího spoustu času i financí. Do něčeho takového jsem rozhodně jít nechtěl. Moje představa byl rychle sestavitelný a kvalitní konstrukční systém, dřevo jako krásný přírodní materiál sehrálo také svou roli. Tyto požadavky splnily nakonec masivní dřevěné panely, ke kterým mne definitivně přesvědčila také pozitivní zkušenost dvou mých kolegů, v tuto chvíli spokojených majitelů vlastních dřevostaveb ze stejného konstrukčního systému.

DrevoaStavby-Novatop-System-drevostavba-2

obr.: V budoucnu dům obklopí permakulturní zahrada, která nebude náročná na údržbu a nabídne třeba jedlý trávník, vyvýšené záhony nebo skalku a gabiony z kamenů vykopaných během stavby. S vodním prvkem to nebude tak jednoduché, neboť na pozemku je štěrkové podloží a voda se ihned vsákne. Bývala zde totiž řeka. Z tohoto důvodu majitelé plánují vyřešit systém zadržování vody na pozemku. Foto: Martin Zeman

Kresba dřeva ovládla interiér


Vybrali jsme variantu realizace na klíč. Stavební firma se postarala i o takové detaily, jako jsou dveře, obložky nebo schody – to vše vyrobeno biodesek (třívrstvých lepených desek). Jelikož práce se dřevem je jejich denním chlebem, nebyl problém vyrobit na míru i tyto další prvky, které domu vtiskávají osobitost, stejně jako odhalené dřevěné stěny v interiéru.

Ty jsme nechali bez zakrytí v maximální možné míře. Malinko nás odrazovali s argumentem, že dřeva je příliš, ale nám přišla škoda tento krásný materiál zakrývat, když už máme možnost být s ním plně v kontaktu. Na stěnách je olejová lazura s voskem, takže povrch by měl zůstat stabilní. Obnova by měla být třeba až po deseti letech.

DrevoaStavby-Novatop-System-drevostavba-interier-3

Foto: Martin Zeman

Teplo uschované v těžkých kamnech


Topíme kamny na dřevo, které mají pořádnou váhu – 600 kg. To proto, aby akumulovala a nepustila hned všechno teplo do interiéru. Obsahují masivní betonové prstence a šamotové jádro. Díky tomu dům nepřehřejí a drží teplo až do poloviny druhého dne. Přitom na roztopení stačí pár polínek bez nutnosti později výrazně přikládat. Do horních místností teplo přirozeně stoupá otevřeným schodištěm. Když je v zimě dole v obýváku například 25 stupňů, nahoře je příjemných 21. Na spaní tedy ideální.

Příjemným doplňkem je elektrické podlahové topení pod dlažbou, která teplo dobře a rychle vede. Nevyužíváme jej však moc často, většinou jen pro temperování domu v době naší nepřítomnosti. Máme zde také přímotopy, abychom dosáhli na výhodnější tarif, ty ovšem prakticky nezapínáme. Celkové náklady na vytápění, osvětlení i spotřebiče byly přes zimu kolem 2500 korun měsíčně a nyní klesají k 1700 korunám i méně.

Přes léto se elektřina používá pouze na vaření a ohřev vody. Trošku jsme si museli zvykat na šikmé stěny v ložnici a dětském pokoji, dům by mohl být o něco delší a technická místnost větší. Ale to jsou pouhé drobnosti, které si člověk uvědomí, až když dům užívá. Nic to však nemění na tom, že celkový pocit z bydlení je veskrze pozitivní.

DrevoaStavby-Novatop-System-drevostavba-interier-1

obr.: Strop funguje výborně také z hlediska akustiky. Je naplněn vápencem a obsahuje duté prvky se vzduchovou mezerou. Akustiku objektu obvykle zlepšuje betonová vrstva, ale majitelé se chtěli vyhnout mokrým procesům během realizace. Dlažba je proto lepena lepidlem. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby-Novatop-System-drevostavba-interier-2

obr.: Interiér domu je mozaikou dřevěných povrchů, přesto působí harmonicky. Přírodní hnědé odstíny jsou zemité a zútulňují. Atmosféra horské chaty koresponduje s krajem, kde se dům nachází. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Těší nás, když se dřevo promítá ve své přírodní podobě do interiérů domů, jako v tomto případě, a vnáší do něj klid, harmonii a pozitivní emoce. Těší nás to o to víc, když je to v souladu s vnímáním a pocity investorů. Děkujeme jim za tuto příležitost a přejeme hodně radosti z nového bydlení a dalšího tvoření.

Ing. Jiří Oslizlo, NOVATOP
Ing. Jiří Oslizlo
AGROP NOVA a.s., výrobce systému NOVATOP

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 61 m2
  • Užitná plocha: 98 m2
  • Spodní stavba: základová betonová deska
  • Konstrukční systém: Novatop systém (realizace 2015)
  • Realizace: Dřevostavby MC Novák s.r.o.
  • Tepelná izolace: minerální vata tloušťky 200 mm (stěny), minerální vata tloušťky 250 mm (střecha)
  • Fasáda: strukturovaná omítka, srubový obklad (štíty)
  • Střešní krytina: kanadský šindel
  • Okna: plastová okna s izolačním trojsklem
  • Podlahy: keramická dlažba, dřevěná podlaha
  • Teplo (zdroje tepla, topná tělesa, TUV): krbová kamna, elektrické podlahové vytápění, ve 2NP elektrické přímotopy
  • Skladba stěny směrem zevnitř: CLT deska Solid 84 mm, minerální izolace 200 mm, povrchová úprava
  • Celková tloušťka stěny: cca 300 mm
  • Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,19 W/m2K
DaS 5-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop