Vladimír s manželkou zvolili moderní dřevostavbu připomínající zděný dům

Vladimír s manželkou zvolili moderní dřevostavbu připomínající zděný dům

Redakce | Úterý, 01. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dům na okraji malebné obce pod svahy Bílých Karpat na první pohled připomene klasický moderní zděný dům. Pod fasádou ze silikátových omítek a vláknocementových desek se však skrývá sendvičová konstrukce dřevostavby. Díky tomu byla hrubá stavba domu hotová už za tři měsíce od zahájení a dům nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Majitelé si chválí také nízké náklady na provoz.

Pokud tuto úvahu trochu zjednodušíme, mají architekti a projektanti dvě základní možnosti, jak celkový koncept dřevostavby realizovat. Na jednom konci stojí dřevěný dům, který dřevo jako hlavní materiál přiznává i na fasádě a v interiéru, výsledkem druhého postupu může být dům, jehož estetika se na pohled nijak neliší od zděných staveb.

Majitelé moderní dřevostavby v malebném kraji pod jedním z nejkrásnějších českých pohoří se rozhodli pro druhou variantu. Důvodem byl hlavně požadavek na co nejmenší údržbu. „Oba jsme pracovně velmi vytížení a nechceme trávit další čas průběžnou údržbou dřevěné fasády. Proto jsme zvolili tradiční vzhled omítaného domu," uvádí majitel domu Vladimír.


Vnitřní souznění s místem a krajinou

Rozhodnutí, zda postavit dřevostavbu, nebo zděný dům bylo rychlé. „Ve vesnici máme firmu na výrobu nábytku, kde pracujeme mimo jiné s masivním dřevem. Ke dřevu máme vztah, navíc před několik lety si dřevostavbu postavila i moje sestra a je s ní maximálně spokojená. Volba dřevostavby pro nás proto byla docela rychlá," popisuje Vladimír.

Celkově jsou majitelé domu pěkným příkladem na Slovácku ještě poměrně častého osobního souznění s místem a okolní krajinou. Oba manželé se ve vesnici narodili i prožili dětství a Vladimírova rodina zde již ve čtvrté generaci podniká. Když se tedy naskytla možnost koupě poměrně rozlehlého pozemku na kraji obce, nebylo co řešit.

O návrh domu se postaral příbuzný – architekt. Majitelé si přáli moderní dům a toto přání se jim dokonale splnilo. Architekt jim nejen navrhl dům s dispozicemi přesně podle jejich požadavků, ale postaral se také o všechnu potřebnou administrativu. Drobnou komplikací do začátku byly pouze zemní práce, dům stojí na navážce a nákladní Tatra se zde s plnou korbou hlíny otočila více než třistakrát.

Docela jednoduchá byla také volba dodavatele: „Nechali jsme si vypracovat cenovou nabídku od několika dodavatelů, nakonec jsme se ale rozhodli celkem rychle." Dodavatel realizoval jen hrubou stavbu, o vše ostatní se pak postarala rodinná firma a místní řemeslníci.

Výroba panelů v závodě dodavatele trvala zhruba měsíc a půl, hotová hrubá stavba stála za další tři měsíce. Jedinou komplikací při stavbě byl krb, na který místní stavební úřad a hasiči hleděli trochu s nedůvěrou. Vše se ale nakonec k plné spokojenosti všech vyřešilo.

TIP NA ČLÁNEK: Montovaná dřevostavba aneb dům jako skládačka

moderni-patrova-drevostavba-dvougaraz

obr.: Dvojgaráž si majitelé od začátku přáli. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-chodnik

Foto: Martin Zeman


"Silikátová omítka a šedé obkladové desky pravou podstatu domu skrývají."


moderni-patrova-drevostavba-terasa

Foto: Martin Zeman


K vytápění většinou stačí slunce a dřevo

Dům vytápí krb na dřevo, s ohřevem vody pomáhá také termický solární systém s kvalitními vakuovými kolektory na střeše. V záloze je ještě elektrokotel, ten však majitelé podle svých slov spustili během roku jen asi pětkrát. V domě chybí aktivní větrací systém s rekuperací tepla.

„Už jsme měli tak napnutý rozpočet, že jsme aktivní větrání vypustili, i když vím, že je velmi užitečné. Ale vůbec nám nechybí a nevnímám v tomto směru žádné nepohodlí," vysvětluje Vladimír. Méně techniky zkrátka znamená i menší pravděpodobnost možných poruch.

I z tohoto důvodu zde nejsou žádné prvky inteligentní domácnosti a veškeré technické zařízení domu projektant redukoval na základní ale dobře fungující minimum.

moderni-patrova-drevostavba-obytny-prostor

Prostor: Dům navrhl podle přání majitelů jejich známý architekt. Odpovídá tak přesně jejich potřebám včetně velkého obytného prostoru propojeného s kuchyní. Za pozornost stojí netradiční digestoř umístěná na stropě. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-cerna-kuchyne

Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-obyvaci-pokoj

Barvy: Křiklavé tóny ani nápadné vzory nehledejte. Kombinace šedé a černé s akcentem dřeva prostoru sluší a kuchyni dává nádech luxusu. Foto: Martin Zeman


Dům s nízkými náklady na provoz

Celkově jsou majitelé s domem velmi spokojeni, dům má nízké náklady na vytápění a v létě se nepřehřívá. Roční náklady na elektřinu činí podle majitelů cca 11 000 Kč. Provoz domu dále zlevňuje možnost vytápění vlastním dřevem.

Jediné, na co si majitelka trochu stěžuje, je velikost obytné plochy patrového domu a s ní spojené vyšší časové nároky na úklid. Je to však daň za dvojgaráž, kterou si majitelé přáli. Přízemní bungalov s dvojgaráží by byl pro tvar pozemku příliš rozlehlý. Zbývá také dokončit zahradu a příjemně rozlehlý pozemek snad brzy zaplní ovocné stromy. Dům pak dobře zapadne do okolní podbělokarpatské krajiny.

moderni-patrova-drevostavba-schodiste

Schodiště: Podsvětlení schodnic zajišťuje bezpečnou chůzi a navozuje i příjemnou atmosféru po setmění. Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-svetla-koupelna

Foto: Martin Zeman


"Koupelny. Ačkoliv je každá jiná, výběr nábytku, obkladů a dlažeb se nesl v duchu tlumených, zemitých tónů."


moderni-patrova-drevostavba-tmava-koupelne

Foto: Martin Zeman

moderni-patrova-drevostavba-technicka-mistnost

Zázemí: O teplo v domě se stará elektrokotel s akumulačním zásobníkem na teplou vodu. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 156,41 m2
  • Užitná plocha: 228,20 m2
  • Spodní stavba: monolitické základové pasy, betonová podkladní deska, tepelná izolace z expandovaného polystyrenu
  • Konstrukční systém: dřevěné panely
  • Tepelná izolace: zateplení stropu nad patrem – foukaná izolace, 280 mm
  • Fasáda: silikátová omítka, cementovláknité desky
  • Střešní krytina: betonová taška Bramac Alpská classic standard
  • Okna: plastová, šestikomorový profil, izolační trojsklo
  • Teplo: krbová vložka, elektrokotel, termický solární systém pro ohřev vody, tepelný akumulační zásobník s bojlerem
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokartonový obklad, dřevotřísková deska V20 13 mm, nosná dřevěná konstrukce tl. 200 mm vyplněná tepelnou izolací, dřevotřísková deska V100 tl. 13 mm, zateplovací kontaktní systém z polystyrenu EPS 70 F
  • Celková tloušťka stěny: 34,3 cm
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,14 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch Štěpán Koníček
  • Realizace: Haas Fertigbau Chanovice s.r.o., 2015 (pouze hrubá stavba)

moderni-patrova-drevostavba-pudorysy

Autor článku a vizualizace půdorysů: Michal Doležal

DaS 4-2016

mail-ico-poptavka

Líbí se vám dřevostavby a zajímalo by vás k nim více informací? Zašlete nám dotaz!

Zaslat přímý dotaz dodavateli této dřevostavby

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop