Sruby & roubenky
Všechno, co chcete vědět o dřevostavbách

Inspirace z redakčních návštěv

Tisk
Nespočet detailů v harmonickém celku

Nespočet detailů v harmonickém celku

Agáta Jankovská | Pondělí, 05. září 2016 |

Popis domu na stránkách architektonického studia hipposdesign, které dům navrhlo, začíná poměrně lakonickou větou: „dřevostavba jednopodlažního rodinného domu umístěného do mírně svažitého pozemku v Tehově u Prahy.“ Je pravdivá. Ale nevyčteme z ní například to, že pozemek na kopci s výhledem do krajiny hledali Lenka s Vlastislavem skoro dva roky.

 

Ani to, že se terén hodně upravoval – značná část zeminy byla odstraněna a architekti dům na pozemek zasadili tak, že sem dokonale zapadá. Ale k tomu by nebylo třeba tak rozsáhlých úprav. K nim vedla majitele hlavně ohleduplnost – nechtěli, aby sousedi ve svahu nad nimi přišli o svůj výhled! O svém domě mluví krásně, přesto jejich slova pokaždé vyzní přehnaně skromně. Snad proto, že pro tak velkorysou a výjimečnou stavbu se odpovídající výrazy hledají jen těžko.

Dům je koncipovaný tak, abychom mohli mít všude otevřeno. Pocitově nám tato varianta vyhovuje mnohem víc než pasivní dům s rekuperací. Vytápíme podlahovým systémem uloženým na reflexní zrcadlové fólii, pod ní je poctivá izolace základů. Přitopit si můžeme krbem, který domu dodává princip ohně podle filozofie feng šuej. Mysleli jsme hodně na budoucnost – velký dětský pokoj je připraven tak, aby se v případě potřeby dal rozdělit na dva, a bezbariérové uspořádání jsme zvolili proto, že počítáme s tím, že tu s námi později mohou žít rodiče.

přízemní dům TFH - dvůr

Dům je vlastně rozdělen na dvě zóny uprostřed propojené obytnou částí s otevřenou jídelnou a kuchyní, což umožňuje užívat si dostatečného soukromí i ve třech generacích. Líbí se nám, že je tu hodně otevřených prostor, vlastně jen v šatně a koupelnách jsou klasické dveře. K pocitu z prostoru přispívají i atria osázená tak, aby rostliny v nich zasazené kvetly v různých ročních dobách. Zastínění prosklených ploch je vyřešeno venkovními látkovými roletami s UV filtrem, které jsou neprůhledné jen z vnější strany.

přízemní dům TFH - interiér

Chtěli jsme krásnou zahradu a možnost vyjít ven z každé místnosti v domě. Lenčiným snem bylo koupací jezírko s biologickou filtrací, které je dnes osazené lekníny a kosatci a přitahuje život – oblíbily si ho žáby, vážky, čmeláci i ptáci. V jednu chvíli tu bylo snad milión pulců. Jezírko hodně využíváme, ale přece jen je chladnější než bazén, pouze v největších vedrech se vyhřeje na teplotu kolem 26 °C.

Návrh a projekt domu: hippos design architektura - MgA. Radim Babák, MgA. Ondřej Tobola www.hipposdesign.com

Realizace: TFH dřevěné skeletové domy, s.r.o. www.tfh.cz

Zahrada: FM-zahrady, Petr Mikula, Martina Fárová www.fm-zahrady.cz

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Partneři projektu

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Reklama

  • Banner