Srub je od začátku fascinoval, a proto se rozhodli, že si jeden malý a útulný postaví

Srub je od začátku fascinoval, a proto se rozhodli, že si jeden malý a útulný postaví

Dana D. Daňková | Čtvrtek, 13. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Rozhodnutí postavit srub kousek od Prahy se může zdát na první pohled zvláštní, nicméně masivní dřevostavba se sedlovou střechou se na konci obce vedle úzké cesty velmi pěkně vyjímá. Alespoň na mě tak působila. Je poslední v řadě, za ní je už jen pole a les.


Proč právě srub?

Libor má dětství spojené s tatínkovou touhou po roubence. „Otec vždycky toužil po klasické dřevěnici, černé s bílým tmelem. Když jsme v horách projeli kolem takové chalupy, tak vždycky říkal, že to by mohlo být to pravé... To byl možná počátek. A později jsem si uvědomil, že dům z masivního dřeva nemusí sloužit jen jako víkendový, ale lze ho postavit podle svých představ a bydlet v něm celoročně. Se dřevem je možné pracovat stejně jako s jiným stavebním materiálem."

Tyto úvahy se Liborovi vybavily před několika lety, když se s přítelkyní Danuší rozhodli pořídit si vlastní dům a při hledání inspirace se mezi nejrůznějšími stavbami objevil srub. Proč právě srub? „Tátovi se líbily roubenky, srub byl jiný, nezvyklý. Fascinoval mě a stejně oslovil i mou přítelkyni. Je to dřevo, krásně se tu dýchá... Jedna fotografie a ozvěna z mládí a změní se celý život."

Výběr firmy byl poněkud složitější. „Srub jsme postavili vlastně až na podruhé. První srub jsme vrátili, neboť základová deska byla sice vyhotovená přesně podle projektové dokumentace, ale srub rozměrům desky neodpovídal a tento nepoměr rušil celou dispozici. Změnili jsme firmu a napodruhé to vyšlo. Srub není velký, je navržený tak, aby vyhovoval našim potřebám – zatím trávíme více času v práci než doma, o víkendech relaxujeme venku, pokud je to možné, nepotřebovali jsme tedy příliš velký dům, museli bychom ho také více uklízet," dodává s úsměvem pan Libor.

prizemni-srub-z-kulatiny-vchod

obr.: Vstup do srubu budí dojem stability a jistoty. Foto: Jiří Ernest

prizemni-srub-z-kulatiny-stena

Foto: Jiří Ernest

prizemni-srub-z-kulatiny-zezadu

Foto: Jiří Ernest


Kamna jako Mercedes

Hlavním zdrojem tepla jsou kachlová kamna, jen když majitelé nejsou doma, temperují dům podlahovým topením, které je instalováno i v garáži. Napojeno je na elektrický kotel. „Kachlová kamna bych přirovnal k mercedesu. Jsou velmi drahá, ovšem na první pohled nejsou nijak výjimečná. To nejdražší je totiž uvnitř. A budou tu dlouhá léta, velmi dlouho hřejí, jejich provoz je levný. A zdobí."

Náklady na vytápění jsou zatím srovnatelné s běžnými stavbami, ovšem srub dosud není zaspárovaný, ale už nesedá, takže zatmelení spár, začištění oken a dveří a podobné dokončovací práce majitele teprve čekají. Poté by se měla snížit nejen energetická náročnost stavby, ustat by měly i problémy s větrem. Bydlení na kopci dává sice člověku pocit volnosti a nadhled, současně tam bývá často větrno...

prizemni-srub-z-kulatiny-krbova-kamna

obr.: Srdcem masivních dřevostaveb jsou až na výjimky kachlová kamna. Jde o velmi finančně náročnou investici, ale vydané prostředky se vrací každý den – hřeje už jen pohled na ně. Foto: Jiří Ernest

prizemni-srub-z-kulatiny-posezeni

obr.: Srub je navržený tak, aby poskytoval komfortní bydlení dvěma lidem. Foto: Jiří Ernest

prizemni-srub-kulatina-v-interieru


„Kuláče tak velkých průměrů, člověk zůstane v úžasu tváří v tvář nad tou mohutností. V případě roubenky to není tak patrné, ale srub ukáže, jak byl strom silný...".


prizemni-srub-z-kulatiny-kuchyne

obr.: Precizní provedení je patrné v detailech. Foto: Jiří Ernest

prizemni-srub-z-kulatiny-ulozny-prostor

obr.: Když není pod domem sklep, přijde vhod i sklípek. Na zimu nebo na chuť jsou tam uchovány všechny dary zahrady… Foto: Jiří Ernest


Kam nejlépe ve srubu umístit úložný prostor

Ač mnozí majitelé nového bydlení dostatek úložných prostor někdy opomenou, zde okřídlené klasikovo zvolání neplatí. Kromě skříní bylo jako úložný prostor využito místo pod střechou. „Je pravda," vysvětluje Libor, „že ten přístup k němu není úplně jednoduchý, až budeme staří, už tam zřejmě po žebříku lézt nebudeme. Ale máme rezervní řešení. Šatní skříně z našeho bytu nejsou pro tento interiér příliš vhodné. Až doslouží, necháme místo nich udělat velkou vestavěnou skříň s dostatečnými úložnými prostory."

Zajímavě Libor vyřešil i ukládání dřeva na otop. „Za plotem už je jen pole, tak jsem nechal prostor mezi sloupky plotu volný a ukládám sem dřevo k otopu. Když ho během zimy odeberu, vyplním mezery fošnami a později zase dřevem. Není třeba stavět vysoký bytelný plot, když se sem bude chtít někdo dostat, cestu si vždy najde, tomu nezabráním...".

prizemni-srub-z-kulatiny-pokoje

obr.: Obložky prostorů pro sedání nejsou záměrně zcela precizně opracovány, přírodní vzhled dobře koresponduje s masivním dřevem. Foto: Jiří Ernest

prizemni-srub-z-kulatiny-loznice

obr.: Úložný prostor pod střechou zatím pojme vše, co není aktuálně k potřebě. Časem majitelé plánují vestavěnou skříň. Foto: Jiří Ernest

Otázky pro majitele srubu


Jak dlouho trvala stavba srubu?

Stavba trvala asi rok a půl, ale včetně technologické přestávky. Nechali jsme stavbu jednu zimu takzvaně vymrznout. Samozřejmě jsme mohli bydlet i dříve, ale raději jsme zvolili tuto variantu. Je vhodné respektovat potřeby stavby, když stále pracuje a sedá. Problémy se sedáním srubu jsme neměli, byli jsme na všechno připrave - ni, věděli jsme, co nás čeká. Zkušené firmy mají své postupy a poradí či pomohou vše vyřešit.

Jste na něco, co se týká srubu, pyšní?

Pyšní jsme na postel. Hledali jsme inspiraci v časopisech a katalozích, ale nakonec jsme ji vymysleli sami přesně podle dispozic ložnice. Řekli jsme si, že když máme z kuláčů dům, uděláme z nich i postel. Koupili jsme rošty, navrhli, jak by měla vypadat a nechali si ji vyrobit. Je ze smrkového mokrého dřeva, pouze impregnovaného proti škůdcům a dřevokazným houbám, bez povrchové úpravy. Jednou v noci nás vzbudilo velmi hlasité škrábání. Zjistili jsme, že ve dřevě zůstal červotoč. To se stává, ale dřevo je chráněné impregnací a žádné nebezpečí nehrozí.

Udělali byste něco jinak?

Ano, určitě bych udělal něco jinak. Ale ne proto, že máme srub. Spíše kdybych měl možnost stavět znova, vyvaroval bych se už určitých chyb. Vyřešil bych například lépe uložení kabelů od televizoru a dalších přístrojů. A možná bychom udělali větší pokoje. Ale neměli jsme tolik zkušeností, na druhé straně jsme měli určitý rozpočet a určitou představu a snažili se vše skloubit. Ale to všechno jsou maličkosti, nic zásadního bychom neměnili. Líbí se nám tady. Jsme v chráněné krajinné oblasti, okolo nás vede cyklostezka, chodí tu hodně lidí. Je tu krásná krajina, stačí se podívat z okna – okolo je les, pole, všude klid...

prizemni-srub-z-kulatiny-koupelna

Foto: Jiří Ernest


"Kámen v koupelně a toaletě ve zvoleném odstínu působí přirozeně..."


prizemni-srub-z-kulatiny-toaleta

Foto: Jiří Ernest


Technické parametry

  • Zastavěna plocha: 125 m2
  • Užitna plocha: 110 m2
  • Stavebni system: srubová konstrukce
  • Ošetřeni stěn: v interieru včelý vosk Kreidezeit, zvenku lazura na dřevo Tikkurila VALTTI COLOR
  • Vnitřni přičky: cihelný blok
  • Střešni krytina: betonová
  • Okna: dřevěná euro – sibiřský modřín
  • Podlahy: keramická dlažba
  • Teplo: krbová kamna, alternativní zdroj – podlahové teplovodní topení, elektrokotel
  • Celkova tloušťka stěny: kuláče o středovém průměru min. 29 cm
  • Projekt a realizace: Sruby Pacák s.r.o.

srub-z-kulatiny-pudorys

Vizualizace půdorysu: autor článku


mail-ico-poptavka

Toužíte po bydlení v masivní dřevostavbě? Zašlete dodavateli přímý dotaz!

Společnost Sruby Pacák s.r.o. se zabývá výrobou a dodávkou dřevostaveb z masivu od hrubé stavby po stavby na klíč, dřevěných interiérů a zahradních doplňků ze dřeva.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku


SaR 3-2016
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop