Dřevostavbu vklíněnou mezi domy si postavili na velmi úzkém pozemku

Dřevostavbu vklíněnou mezi domy si postavili na velmi úzkém pozemku

Lucie Němcová | Čtvrtek, 15. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Michal je v oblasti dřevostaveb jako ryba ve vodě. Sám je navrhuje a není tedy divu, že se s chutí pustil do realizace svého vlastního domu ze dřeva. Ten se dá bez váhání zařadit mezi experimentální stavby, ze kterých těží zkušenosti on i realizační firma.

Atypičnost celého procesu totiž odstartoval již pozemek – proluka nepravidelného tvaru, v nejužším místě pouze 4,2 metru široká, uprostřed pražské městské zástavby. Samozřejmě opředena mnoha legislativními požadavky. Ale ani toho se Michal nazalekl. Obrněn trpělivostí i odvahou dům dokončili a dnes spokojeně bydlí s celou rozrůstající se rodinou.


4,2 metrů široký pozemek pro dřevostavbu

Pozemek pro budoucí dům jsem vzhledem k jeho dobré poloze blízko centra Prahy vnímal jako cennou investici, proto jsem byl s celým procesem trpělivý a věřil, že vše dobře dopadne. Na začátku mne ovšem na stavebním úřadě vítali se slovy: „tady nic nepostavíte".

Územní plán i obecně technické požadavky nebyly přívětivé. Pro výstavbu byla určena jen úzká polovina pozemku přiléhající k ulici, s odstupovými vzdálenostmi „pomohl" přiznaný statut uliční proluky. Přesto jsem nakonec potřeboval dvě výjimky.

  • První z maximální míry zastavění 30 procent, měřené ovšem pouze na polovině pozemku určené k zástavbě – v celku je zastavěnost splněná.
  • Druhá, právě s ohledem na míru zastavění, je absence garáže, která byla podle předpisů povinná – u domu je pouze parkovací stání.

vizualizace 1vizualizace 2

 

Vizualizace: ATELIER SAEM s.r.o.


Koncept dřevostavby a dispozice

Celý dům funguje jako jeden otevřený prostor. Soukromí je pouze v dětských pokojích, v koupelnách a na toaletách. Tvar domu určil pozemek a ač se to nezdá, v dispozici je vše pravoúhlé. Jen obvodové stěny jsou kosé, lemující hranici parcely.

Dispozice dřevostavby je založena na dvou podélných osách, kde první prochází od vstupu ke schodišti do dětského křídla a druhá od zahrady ke schodišti do ložnice. Dům není velký, užitná plocha je 150 m2, ale vysoká světlá výška v dětských pokojích umožnuje vložení spacího patra v případě, že bude potřeba. Dnes je dům pro naši rodinu dostatečný.

Dřevostavba vklíněná mezi domy

Koncept Dům v úžině: Název, který již domu zůstane zřejmě napořád, mu vtiskl tvar parcely a zejména koncept stavby. Dřevěná konstrukce vestavěná do betonové úžiny, čímž je zajištěna ochrana před živým děním u sousedů. Foto: Martin Zeman


Nosná konstrukce dřevostavby z CLT panelů

Stavba je z masivních dřevěných panelů CLT NOVATOP. Díky malé tloušťce skladby stěn šetříme podlahovou plochu, například ve srovnání s betonovými nebo zděnými konstrukcemi. Kromě koupelen jsou panely ze smrkového dřeva v celém domě pohledové.

Jejich povrch je ošetřen bílou lazurou pečlivě vtíranou tak, aby vystoupila textura dřeva. Před ošetřením muselo proběhnout přebroušení, barva dřeva totiž mění odstín velmi rychle. UV záření udělá své a panely tmavnou již po pár minutách montáže. Stoprocentně stabilní není ani po ošetření lazurou, ale to už ke dřevu prostě patří.

Dřevostavba vklíněná mezi domy zelená střecha

Zelená střecha: S každým jarem přináší novou radost, přestože je na očích zejména sousedům. Foto: Martin Zeman


Konečně realizace dřevostavby

Původně plánované čtyři dny montáže, se díky složitému přístupu na pozemek protáhly na dva týdny. Následující tři týdny probíhalo šroubování všech panelů uvnitř domu. Nosnou konstrukci bylo nutné díky úzké parcele montovat v jeden okamžik s okny a realizace tak byla závislá na mnoha subjektech a počasí. Do poslední chvíle panovalo napětí, zda vše klapne.

Dřevostavba vklíněná mezi domy interiér kuchyně

Kuchyně: Černobílá kombinace podtrhuje jemnou kresbu dřeva. Za pracovní deskou po pravé straně je osazena deska z kaleného skla s originální autorskou grafikou Anny Chmelové, jíž současně prosvítá dřevěný povrch panelu. Foto: Martin Zeman

Dřevostavba vklíněná mezi domy interiér obyvací pokoj

Obývací pokoj: Knihovna vytvořená na míru mimo jiné kulantně ukrývá i televizní obrazovku. Interiér tak zůstává v jemných chladných tónech bílé s barevnými akcenty. Foto: Martin Zeman


Energetický standard dřevostavby

Dům v úžině jako mimořádně úsporná budova spadá do kategorie A, ale nejedná se o nízkoenergetickou stavbu. Nejsem zastáncem nuceného větrání v rodinném bydlení a to je důvod, proč u nás chybí.

Dřevostavba vklíněná mezi domy atrium Filip Šlapal

Atrium: Jedinečným prvkem domu je atrium s Jinanem dvoulaločným, který navzdory skepsi některých dendrologů roste do krásy. Foto: Filip Šlapal

Dřevostavba vklíněná mezi domy interiér koupelna

Koupelna: Kaučuková krytina ve svěžím zeleném odstínu chrání nejen podlahu, ale také stěny. Výhled na Jinan v atriu jen dokresluje jedinečnou atmosféru této místnosti, které dalece přesahuje prostor pro hygienu. Foto: Martin Zeman


Vytápění a větrání v dřevostavbě

Tepelné čerpadlo země-voda získává teplo z vrtu v místě parkovacího stání. Po domě je pak rozvedeno pomocí podlahového vytápění. Větrání zajišťují hybridní ventilátory, které pohání elektřina nebo vítr. Přívod vzduchu je v závislosti na orientaci domu ke světovým stranám, ve vazbě na roční období, ale především „chráněné" vnitřní dvory, které umožňují přivést čistý venkovní vzduch, bez vlivu letních i zimních extrémů.

schéma 1schéma 2

 

Vizualizace: ATELIER SAEM s.r.o.

Komentář projektanta


V čem je dům experimentální?

Nevím, jestli úplně experimentální, spíše specifický. Úzký pozemek přiléhá ke škole a stavba na hranici si vyžadovala zvláštní přístup. Z důvodů ochrany „před provozem u sousedů" jsme volili vytvoření betonové úžiny, do které jsme pak vestavěli nezávislou, difuzně otevřenou, dřevostavbu. Samotná betonová konstrukce je litá do prkenného bednění tak, aby bylo docíleno propojení povrchů. Pro dokonalost obtisků byly použity tekuté, plastifikační betony a výsledek je takový, že si můžete doslova zadřít třísku.

Samotná dřevostavba k betonovým stěnám pak tedy probíhala obráceně. Nejprve jsme postavili tepelnou izolaci z dřevovláknitých desek k větrané mezeře u betonu a teprve poté nosnou konstrukci stěny. Navíc montáž hrubé stavby z panelů probíhala v jeden okamžik s osazováním oken. Neexistoval tedy prostor na úpravy. Úžina byla po vybetonování geodeticky změřena a výrobní dokumentace upravena podle přesných rozměrů tak, abychom nepřicházeli zbytečně o metry ale hlavně, aby se na připravené místo vtěsnala.

Standardem v Čechách v té době nebyla ani kompletní pohledová stavba z CLT panelů. Příčky jsou pohledové z obou stran panelu a proto jsme museli dopředu nadefinovat přesné polohy světel, zásuvek, vypínačů a díky použití led svítidel i traf. Elektroinstalace je tedy vedená v podlahách k z výroby připraveným drážkám ve zdi. Od vypínače mnohdy zpět do podlahy k trafu a teprve poté ke světlu. Vzdálenost trafa od světla smí být maximálně osm metrů, bylo tedy nutné najít místa, kde se dají ukrýt tak, aby větraly. V neposlední řadě bylo nutné znát přesný počet a směr kabelů, neboť do drážek se jich vejde jen omezené množství.

Co byste dnes udělali jinak?

To je těžká otázka. Snažím se nestát na místě a ve své tvorbě se určitým směrem vyvíjet. Je tedy možné, že by dům vypadal úplně jinak. Na druhou stranu by mi chyběly zkušenosti, které jsem při stavbě získal a je tedy pravděpodobnější, že by mne lákal shodný koncept. Dům v úžině naplnil mé očekávání a představy o bydlení, a tak jako jediné, co bych v tak malém prostoru nedělal, je koupelna v patře ložnicového křídla. Dvě zbylé jsou naprosto dostatečné a u ložnice by stačila toaleta s umyvadlem.

Čeho si naopak považujete?

Domova! Života na vesnici v centru Prahy! Slunce, které prostupuje domem díky vnitřním dvorům! Dřevěných stropů a stěn, které jsme přes rady všech provedli bez soklů. Stromu Ginkgo biloba, který s námi žije v atriu a kterému dendrologové neoprávněně nevěřili.

Zelené střechy, na kterou mají výhled jen sousedé, ale která nás vždy na jaře překvapí. Noční atmosféry domu osvětleného venkovními světly. Výhledu na kostel Svatého Vavřince, který se nám vždy na léto ztratí za zelenou branou jírovců. Vzdušného prostoru schodišť, kde rádi trávíme čas se sklenkou vína. Otevřenosti domu, života na zahradě a veliké terase. Návštěv, kterým se od nás nechce odejít.

ing-michal-prochazka-atelier-saem
Ing. Michal Procházka
ATELIER SAEM

 

Komentář dodavatele


Dřevostavby jsou spojované s rychlostí výstavby. Stavební systém NOVATOP přináší nejen kýženou rychlost, ale především kvalitu, stabilitu, bezpečnost a zdravé životní prostředí i příjemné klima. Jednou z nejvýraznějších vlastností tohoto sytému je možnost přiznat nosnou konstrukci a využít atraktivní texturu přírodního dřeva pro vnitřní povrchy. Jemná kresba smrkového dřeva velmi elegantně doplňuje moderní interiéry, jako v tomto případě, kde si pan architekt vyhrál s detaily, a výsledek stojí za to. děkujeme za krásnou referenci!

Ing. Jiří Oslizlo, NOVATOP
Jiří Oslizlo
Agrop nova, s.r.o. www.novatop-system.cz

Autor fotografie dodavatele a projektanta: Martin Zeman


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 92 m2
  • Užitná plocha: 150 m2
  • Spodní stavba: základová deska, asfaltová izolace
  • Konstrukční systém: velkoformátové komponenty vyráběných z křížem vrstveného masivního dřeva (CLT), duté velkoplošné panely s žebrovou konstrukcí (NOVATOP ELEMENT) pro konstrukce stropů a střechy
  • Tepelná izolace: stěny dřevovláknitá, střecha polyisokyanurátová pěna
  • Fasáda: modřínová terasová prkna, betonové stěny
  • Střešní krytina: fólie, zelená šikmá střecha
  • Okna: tvrdé dřevo, profil BLOCK, trojsklo
  • Podlahy: přízemí keramická dlažba, patro přírodní kaučuk
  • Teplo: tepelné čerpadlo země-voda, podlahové vytápění
  • Projekt: Michal Procházka, Lukáš Bezecný, Pavel Cihelka, Jiří Deyl – ATELIER SAEM, s.r.o.
  • Zahrada: Štěpánka Procházková – ATELIER SAEM, s.r.o.
  • Realizace: ATELIER SAEM, s.r.o., www.saem.cz, 2014

půdorys 1NPpůdorys 2NP

 

Vizualizace: ATELIER SAEM s.r.o.

DaS 5-2016

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop