Aleš: <small>Náš srub považujeme za nejlepší rodinnou investici v životě</small>

Aleš: Náš srub považujeme za nejlepší rodinnou investici v životě

Dana D. Daňková | Úterý, 18. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Vlastní dům znamená domov, rozhodnutí, jaký vlastně postavit, není proto zdaleka jednoduché. Koupit starý domek, nebo postavit nový? Z kamene, z cihel, ze dřeva...? Velký, či menší, a s Ferdou Mravencem, nebo sám? A co teprve postavit srub!

Masivní novostavba srubu vyrostla v Jeseníkách na krásném místě, ovšem v lokalitě nijak nevyčnívá a nestrhává na sebe pozornost. „Rozhodnutí pro dřevostavbu v nás zrálo postupně," začíná vyprávět Aleš. „Navštívili jsme veletrh Dřevostavby, koupili jsme nějakou literaturu a pak jsme se pro dřevostavbu opravdu rozhodli. Následně jsme vybrali firmu a poté začali stavět. Takže ono se to celé tak narodilo, dřevostavbu jsme nechtěli od počátku, došli jsme k ní až vývojem, po čase."


Dřevostavba obecně přitahuje pozornost, srub dvakrát tolik...

A to i přesto, že je spíše tradiční – ze smrkové kulatiny o průměru do 400 mm a s menšími okny, žádná neobvyklá řešení... Ale srub je zde neokoukaný, vlastně je to takový cizinec, budí proto větší pozornost. „Kdybych měl být objektivní, musím říci, že sem srub opravdu nepatří, jenže my jsme chtěli dům z kulatiny. A protože je dobře zasazený do krajiny, nevyčnívá... Na počátku jsme měli představu o půdorysu, chtěli jsme podkroví a věděli jsme, jak bude vypadat terasa. Dispozičně je stavba velmi jednoduchá, oproti původnímu projektu jsme pouze nechali zvednout patro, aby užitná plocha pod zkosením střechy byla větší."

bytelny-srub-detail-konstrukce

obr.: Krása je v jednoduchosti a souměrnosti. Foto: Jiří Ernest


„S dřevostavbou jsme opravdu velmi spokojeni, až neskutečně, považujeme ji za nejlepší rodinnou investici, jakou jsme kdy udělali."


bytelny-srub-spoje-tramu

obr.: Jemně protkané provázání souměrné kulatiny je ukázkou precizně odvedené práce a řemesla. Foto: Jiří Ernest


Základem pro stavbu srubu je správný pozemek

Prazákladem pro stavbu domu je správný pozemek. „S pozemkem jsme měli trochu problém," vysvětluje Aleš, „koupili jsme jiný a ten jsme později vyměnili. Kvůli tomu náš srub stál asi rok ve firmě. Takže když se k nám dostal, byl už dost vyschlý, velké množství vody bylo už ze dřeva odpařeno. Během dalších pěti let dále sedal, ale naposledy jsem šrouby povoloval nedávno, a myslím, že už to nebude potřeba."

Protože je pozemek svažitý, bylo nezbytné zvýšit základy, aby nebyl dům utopený v kopci. Založení stavby bylo proto o něco dražší než původní předpoklad, kompenzací je plnohodnotná místnost v suterénu, z níž lze vyjít přímo do zahrady.

Je zde umístěn kotel a zatím je využívána jako lyžárna, lze z ní však udělat i relaxační či společenskou místnost. Nad suterénem jsou dvě obytná podlaží a nad nimi ještě půda, která slouží pouze na odkládání sezónních věcí a podobně.

bytelny-srub-pozemek

obr.: Architektura srubu je spíše tradiční – byla použita smrková kulatina o průměru do 400 mm, nejsou zde žádná neobvyklá řešení… Foto: Jiří Ernest


Vytápění srubu

Vytápění srubu věnovali majitelé mnoho pozornosti. Základním požadavkem byla možnost ovládání topení dálkově, a protože v místě není zaveden plyn, zbyl elektrokotel. „Topení v přízemí je podlahové, v podlaze je uložen otopný had, médiem je voda. Je zde pouze jeden okruh, společný pro všechny místnosti. Kdybych se mohl dnes rozhodnout znovu, udělal bych samostatný okruh pro koupelnu, obytnou místnost a chodbu, aby bylo možné tyto prostory vytápět zvlášť. Protože dřevostavba teplo neakumuluje, máme podlahu z kamene. Nevadí nám, že dřevo neakumuluje teplo, na druhé straně je dům zase dříve vyhřátý."

bytelny-srub-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Obytný prostor působí díky své velkorysosti příjemně a útulně. Jako zajímavý grafický prvek zde byla využita přirozená kresba dřeva. Foto: Jiří Ernest


Co bychom udělali jinak

Na vstupu do domu je chodba bez přirozeného světla. Není tam ani sklo ve dveřích, to kvůli dětem, aby ho nerozbily. Vedle ní je technická místnost, která sice okno má, ale není s chodbou nijak propojená. Dnes bychom zde možná udělali příčku z luxfer... Takto musíme v létě otevírat dveře, a v zimě stále svítíme.

bytelny-srub-interier-schodiste

obr.: Bytelné, ale přitom vzdušné schodiště zajišťuje bezpečný přístup do podkroví i dětem. Foto: Jiří Ernest

bytelny-srub-interier-loznice

obr.: V ložnici se našlo místo i na pohodlný koutek na čtení... Foto: Jiří Ernest

bytelny-srub-interier-koupelna

obr.: Koupelna zařízená v anglickém stylu. Retro prvky si se srubovou konstrukcí velmi dobře rozumí, příjemný výsledek podtrhuje kombinace odstínu dřeva se sytou modří. Foto: Jiří Ernest

bytelny-srub-interier-pokoj

obr.: Zašívárna pro kluky i holky. Foto: Jiří Ernest


Z čeho máme radost

Máme v domě mnoho doplňků od kováře – funkčních i pro radost – například garnyže, úžasný koš na dřevo, číslo popisné do kulatiny, venkovní rošt na opékání buřtů – stojí na třech nohách ve vzduchu, takže je možné zapálit na něm oheň i v zimě, protože ohniště není na sněhu.

A kouzlem nechtěného je zvoneček, který nám kovář vyrobil, protože jsme si nepřipravili elektrický přívod na zvonek. U nás se zvoní kovovým zvonkem a je to velmi pěkné. Za pozornost by mohl stát i odstín radiátorů – nezvolili jsme bílé, ale v tónu měděné patiny, jsou nenápadné, nebijí v interiéru do očí.

V kuchyni nemáme digestoř, i když jsou digestoře dnes již běžné. Usoudili jsme, že místnost je dobře odvětraná a v blízkosti je okno, takže stačí v případě potřeby vyvětrat. Za praktické považujeme dvě ledničky – malou v kuchyni a velkou v technické místnosti. Primárně jsme nechtěli narušit koncepci obytného prostoru velkou ledničkou, ale protože by nám malá nestačila, vyřešili jsme to takto. Malá je příruční, velká zásobní.

bytelny-srub-interier-prizemi

obr.: Podlaha v přízemí je z přírodního kamene, její výhodou je schopnost akumulovat teplo. Foto: Jiří Ernest

bytelny-srub-interier-kuchyne

obr.: Pohled z okna při míchání polévky je luxus, který se hned tak každému nepoštěstí. Okno zde má současně funkci té nejekologičtější digestoře pod sluncem. Foto: Jiří Ernest


Technické parametry

  • Plocha pozemku: 1 349 m2
  • Zastavěná plocha: 125 m2
  • Užitná plocha: 238 m2
  • Spodní stavba: základové pasy částečně s podsklepením
  • Stavební systém: obvodové stěny – srubová stavba, smrková kulatina do průměru 400 mm; podkroví – sendvičová zateplená konstrukce obvodových stěn; vnitřní příčky – v přízemí zděné, v podkroví dřevěná nosná konstrukce a palubkový obklad
  • Celková tloušťka stěny: průměrně 350 mm
  • Ošetření stěn: interiér bez nátěru, exteriér tenkovrstvá lazura
  • Střešní krytina: betonová, měděné okapy
  • Okna: dřevěná s obložkou, izolační dvojsklo
  • Podlahy: dlažba, přírodní kámen, smrková podlaha, 3V desky
  • Vytápění: elektrokotel, podlahové vytápění, doplňkový zdroj litinová kamna, v podkroví radiátory
  • Projekt a realizace: KANADSKÉ SRUBY TÁBOR s.r.o. www.sruby-tabor.cz

srub-pudorys-1NPsrub-pudorys-2NP

 
SaR 4-2016
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora


mail-ico-poptavka

Líbí se vám dřevostavby a zajímalo by vás k nim více informací? Zašlete nám dotaz!

Zaslat přímý dotaz dodavateli této dřevostavby


Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop