Návrh dřevostavby s nádechem Mexika si nechali postavit na Moravě

Návrh dřevostavby s nádechem Mexika si nechali postavit na Moravě

Dana Jakoubková | Pátek, 12. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Stále častěji mám pocit, že by to s domy mělo být jako s hudbou. Záleží na intonaci i kvalitě tónu, na brilanci a souhře. Spolu s jasnou stylovou orientací a bohatostí výrazové palety je orchestr schopen vystřihnout skladbu do podoby omračujícího zážitku. Jak ale u domu dosáhnout toho, že se z Ovčáků čtveráků stane Devátá symfonie? Stačí namixovat nápaditost s barevností, přidat útulnost, zkusit vzdát se zbytečného a celé to zrytmizovat tak, že už pouhé vrznutí dveří zvedne člověku náladu. Bez dirigenta by ovšem koncert nebyl dotažený. To on dává dílu dynamiku a drží takt. Stejně jako Irena Truhlářová, která „složila" tento dům a sama nám ho teď „přehraje".


Netradiční návrh domu

Navrhování tohoto domu bylo v mnohém nestandardní. Jelikož majitelé pobývají část roku v Mexiku, přišlo první zadání mailem a seznamovací „schůzka" s Markem a Terezou proběhla po Skypu. Lákala je dřevostavba kvůli silnému vztahu ke dřevu a rychlosti výstavby. Cena a energetická náročnost nehrály zásadní roli.

K zohlednění dispozic pozemku a usazení domu do kontextu s okolím mi dopomohl otec majitelky, který mě po něm provedl. Je krásně situovaný, na klidném místě přímo u lesa a s výhledem na barokní věže místního kostela.

Hned bylo jasné, proč jeho umístění a velikost hrály pro majitele tak důležitou roli. Studie pak probíhala opět virtuálně přes půl světa. Naživo jsme se všichni setkali až ve chvíli, kdy byl návrh hotový.

dum-s-ozvenami-karibiku-cely-dum

"Exotiky – tak zní akord tohoto domu."

dum-s-ozvenami-karibiku-noc

Foto: Martin Zeman


Soulad mezi investorem a architektem

I v případě projektování tohoto domu jsem se přesvědčila, jak je diskuze mezi investorem a architektem důležitá. Velmi se mi líbily zahraniční reference dřevostaveb s pohledovým dřevem, které mi majitelé zaslali hned v úvodu.

Měli v mnoha ohledech jasnou představu o tom, co chtějí, a uměli to přesně definovat. Oceňuji však i to, že byli otevřeni debatě, a když se vyskytlo jiné, výhodnější řešení, dokázali názor změnit.

Šlo například o jejich prvotní představu, že dům bude mít suterén a v něm technické zázemí. Výsledkem diskuzí nakonec byla adekvátní náhrada v podobě praktické technické místnosti v přízemí, která pojme kromě kotle, vzduchotechnické jednotky a bojleru i sprchu pro psy, spižírnu, mrazák a lednici.

Jelikož má vlastní vstup se schodištěm na zahradu, je zde začleněna i skříň na obuv a oděvy pro zahradničení. Prádelnu a žehlírnu jsme s ohledem na umístění většiny ložnic, respektive šatny „vynesli" do patra.

Obdobně jsme přehodnotili i orientaci přízemní terasy, kdy vzhledem k dispozici pozemku, výhledu z něj a ohledu na dopad slunečního světla i tepla nešlo dostát přání mít ji otočenou směrem ke kostelu.

Dlouho jsme debatovali také o kombinaci dřevěné podlahy z masivu a podlahového vytápění nebo o velikosti hlavní koupelny a volně stojící vaně. Zde bych upozornila na prvek oválu, který mám moc ráda a zde je aplikován jak u vany, tak u zrcadla.

dum-s-ozvenami-karibiku-vstup-na-terasu

Dřevo: Velký podíl dřeva v interiéru, hřejivá útulnost a prvky. Foto: Martin Zeman

dum-s-ozvenami-karibiku-obytny-prostor

Efekt: Pohledové trámoví v tmavém odstínu umocňuje pocit stability jak ve faktické, tak ve spirituální rovině. Mexická inspirace však spadá nejdále do koloniální éry, tedy až po příchodu Španělů, a není tedy původním prvkem starších civilizací. Jen pro zajímavost – například Mayové neznali klenby. Větší prostory překlenovali pomocí dřevěných „nosníků", přes které kladli drobnou kulatinu. Foto: Martin Zeman

dum-s-ozvenami-karibiku-krbova-kamna

Materiály: Hostům se líbí především dubová podlaha, která přechází bezbariérově v terasu. Dřevo snese i podlahové vytápění, ale náběh teploty v domě po spuštění topení trvá daleko delší dobu než u jiného materiálu. Foto: Martin Zeman


Dřevostavba v barvě Karibiku, lemovaná záhonem květin

Rovněž jsem ráda, že jsme hlavní vstup do domu umístili do jeho jižní části, a nikoliv – jak se nabízelo – z boku od krytého stání pro vozy. Pocitově, ale i z pohledu feng-shui je dobré oddělit pěší vstup od příjezdu automobilem.

Teď se k výrazným dveřím v barvě Karibiku vine cestička z kamene, lemovaná záhonem květin, a na příchozí návštěvu působí velice mile. Domácí nepřítomnost bočního vstupu nijak neobtěžuje, neboť se od auta dostanou ke dveřím suchou nohou po krytém ochozu.

Změny byly konstruktivní ale i směrem k našim zažitým postupům. Například ke stavebnímu standardu patří řešení patek terasových sloupů pomocí stavěcího šroubu (na trn), díky němuž jakoby levitují nad podlahou terasy. V tomto případě ale dostaly na přání majitelů kovové „nožičky", které vizuálně podtrhují stabilitu konstrukce.

Jelikož byli investoři pod časovým tlakem pro získání stavebního povolení, zpracovali jsme nejprve projektovou dokumentaci pro stavební povolení a až v dalším kroku jsme řešili dokumentaci prováděcí včetně interiéru.

Vzhledem k časovému odstupu zpracování jednotlivých stupňů dokumentace ale pak nebylo úplně jednoduché udržet všechny informace.

dum-s-ozvenami-karibiku-prijezdova-cesta

Podoba: Jinakost domu je patrná na první pohled. Nejvýrazněji s ní rezonuje zastřešený venkovní ochoz a večerní osvětlení. Foto: Martin Zeman

dum-s-ozvenami-karibiku-vchod

Vstup: Krásně dotažené exteriéry naladí návštěvu už za vstupní brankou. Foto: Martin Zeman

dum-s-ozvenami-karibiku-terasa

Foto: Martin Zeman


Dobře navržený interiér

Dominantním prvkem obou podlaží je zvýrazněná konstrukce a pohledové dřevo. První nadzemní patro je de facto přízemní na úrovni zahrady, ale díky víceúrovňové podlaze dělá dojem vzdušného prostoru, který je tak výškově rozčleněn a propojen oboustranným, průhledovým krbem.

Soustředili jsme se na vizuální návaznost kuchyně s lesem prostřednictvím velkého rohového okna, a současně jsme prostor uchopili tak, aby kuchyně byla spojena s jídelnou, ale zároveň od zbytku přízemí oddělena. Napomáhá tomu její umístění do výklenku, kdy při pohledu z níže položeného obýváku není téměř vidět. I přes tento fakt však zůstává spolu s jídelnou srdcem domu.

Jelikož má rodina pět členů, dva psy a mnoho přátel, najdete na sporáku netypických šest plotýnek a v jídelně bytelný, dřevěný stůl s lavicemi. Původně se k němu mělo sejít až čtrnáct hodovníků, ale nakonec jsme se shodli na deseti.

V „obýváku" se od počátku neuvažovalo o klasické sedačce, ale spíše o volném variabilním sezení, kde je pohled soustředěn jak na široký výhled do zahrady a k lesu, tak směrem ke stavebně i barevně atypickému krbu. Zbývající prostor už je členěn do místnosti vstupu (zádveří), pokoje pro hosty s koupelnou, samostatné toalety a pracovny, která je rovněž orientována s maximálním výhledem do lesa.

Vzdušné schodiště vás pak přivede do druhého nadzemního patra prosvětleného i střešními okny, což vytváří příjemnou atmosféru haly horního podlaží. Zde je umístěna ložnice a pokoje dětí, přičemž ze všech místností je vytoužený výhled na dříve zmíněný kostel. K ložnici přiléhá šatna a koupelna rodičů, o zbytek prostoru se dělí koupelna dětí, toaleta a prádelna.

dum-s-ozvenami-karibiku-jidelna

Dřevo a jen dřevo: Masivní dřevěný nábytek je pro Mexiko typický. Stůl je opravdu bytelný a pohnout s ním dokážou teprve dva forte(lní) chlapi. Truhlář tu měl ale daleko více práce. Z masivního dubu vyrobil i lavice, schodiště, dveře klasické i posuvné, skříňky v koupelnách, okenní parapety, knihovnu pod schody nebo vestavěné skříně. Foto: Martin Zeman

dum-s-ozvenami-karibiku-kuchyn

Barvy: Karibskou barvou „espresivo" je modrá v mnoha akcentech, často doplněná růžovou, červenou nebo žlutou. Pastelové pianissimo kuchyně pak krásně ladí s výraznými dřevěnými prvky interiéru. Foto: Martin Zeman

dum-s-ozvenami-karibiku-koupelna

Prostor: Na hlavní koupelnu jsou majitelé pyšni. Je nejen velmi prostorná, ale z vany je vidět padesát kilometrů daleko. Voděodolné stěrky v jemných odstínech exotických barev jsou nenápadné a zároveň nezaměnitelné, přitom jasně deklarují proporce nik, které najdeme i na dalších místech v domě. Foto: Martin Zeman

Komentář architektky

Až při návštěvě majitelů v Mexiku jsem si uvědomila, odkud přicházela mnohá inspirace a netradiční požadavky pro dům na Moravě. Překvapilo mě, že i když je zcela odlišný, má v mnoha momentech atmosféru toho mexického. Největším oceněním pro mě však bylo, že se na mě majitelé po čase znovu obrátili, tentokrát pro návrh domu s apartmány v Mexiku. Dům už také stojí a věřím, že dělá všem velkou radost.

ing-irena-truhlarova-architektka-archcon
Ing. arch. Irena Truhlářová
ARCHCON atelier s.r.o.


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 315 m2
  • Užitná plocha: 370 m2
  • Konstrukční systém: třívrstvý šroubovaný panel z masivního dřeva
  • Teplo: kondenzační plynový kotel 2,3–16,9 kW, nepřímo ohřívaný zásobník 150 l, sekundární zdroj krbová vložka, podlahové vytápění + kombinované žebříky; řízené větrání s rekuperací tepla
  • Součinitel prostupu tepla U stěnou: Un = 0,156 W/m2K
  • Studie a projekt: Ing. Irena Truhlářová, spolupráce Ing. Martin Jirsa, ARCHCON atelier, s.r.o., www.archcon.cz
  • Realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz, 2015 – 2016

dum-s-ozvenami-karibiku-1NP

dum-s-ozvenami-karibiku-2NP


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato moderní dřevostavba a chystáte se stavět? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Historie firmy DŘEVOSTAVBY BISKUP se začala psát již před více než 25 lety. Zabývá se převážně individuální výstavbou nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb. Díky nasbíraným zkušenostem tak kromě standardních domů realizuje i složité a unikátní projekty. Spolu s architekty a projektanty z ARCHCON atelier tvoří sehraný profesionální tým pro stavbu prémiových staveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 1-2017
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop