Roubenku postavil svépomocí jen s partou tesařů a několika přátel

Roubenku postavil svépomocí jen s partou tesařů a několika přátel

Redakce | Pondělí, 17. leden 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Na krásné vzrostlé zahradě kdesi na Vysočině vyrostla roubenka. Tak dokonalá, že jen těžko uvěříte, že si ji Aleš postavil téměř sám, jen za pomoci a rad tesařů a několika přátel. A už vůbec se nechce věřit, že svou profesí nemá nic společného ani se dřevem, ani se stavebnictvím!

Bylo to někdy na sklonku 90. let, když jsem v jednom časopise objevil reportáž z návštěvy v nově postavené roubence. Domy z masivního dřeva se u nás tehdy ještě moc nestavěly a jediné, co jsme si pod pojmem roubenka dokázali představit, byly letité horské chaloupky. Tohle bylo něco novátorského a článek mě přesvědčil, že i tak může vypadat moderní bydlení. Věděl jsem, že jestli se jednou do nějaké stavby pustím, určitě bude z masivního dřeva.

TIP NA ČLÁNEK: Vyberte projekt domu od ověřeného dodavatele masivních dřevostaveb

Koupě staré zahrady byl začátek


Za pár let, to už jsem byl ženatý, se nám podařilo koupit starou, zanedbanou zahradu, která byla i přes svůj žalostný stav půvabná a velmi tajuplná. Členitý pozemek na svahu orientovaném k jihu, skoro za městem, se vzrostlými ovocnými i okrasnými stromy, s kouskem výhledu... Bylo nám jasné, že pěstovat brambory tady asi nebudeme, spíš že si zahradu upravíme pro relaxaci.

Chybělo nám tady vlastně jediné – rodinný dům, samozřejmě dřevěný. Zahrada přímo sváděla k tomu, abychom ji „doplnili" velkorysou atypickou novostavbou zasazenou vedle korun vzrostlých stromů, které se po vykácení náletů a křovin ukázaly v plné kráse.

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

obr.: Jedna z výhod stavby ve vzrostlé zahradě. Takovou vzrostlou zeleň, která dokáže vykouzlit až pohádkovou zimní atmosféru, by si určitě přál leckterý majitel novostavby. Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

obr.: Průčelí roubenky v zahradě, orientované k jihu a zároveň směrem k městu. Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

Malá dřevěná chata jako bydlení nanečisto


Velký dům si ale musel ještě roky počkat. Považuji se za vytrvalého a manuálně zručného člověka, přesto jsem si nejdřív chtěl na malém zahradním domku vyzkoušet, jestli dokážu později postavit i rodinný dům svépomocí.

Na zahradě stála původně stará dřevěná bouda a mým záměrem bylo dát jí „pouze" novou tvář. Původní stavbu jsme strhli, vybudovali jsme novou základovou desku a mohlo se začít stavět. Můj dobrý známý, profesí tesař, mi poradil, kde koupit dřevo a jak ho na stavbu připravit, co všechno je ještě před vlastní stavbou třeba přichystat.

Domek se mnou začal stavět jeho kamarád-odborník. Vznikla tak nikoliv chatka na nářadí, jak jsme původně plánovali, ale útulná chata, v níž se dalo pohodlně bydlet od dubna do září – kompletně vybavená, s ložnicí, kuchyní a příslušenstvím. Nakonec jsme tady trávili nejen celé léto, ale i řadu zimních víkendů – v krbu praskal oheň, všude bílé ticho... Romantika, jak má být.

TIP: Dřevostavba svépomocí. Je to správná volba?

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

obr.: Dřevěný domek původně sloužící k plnohodnotnému přebývání dnes Aleš s rodinou využívají jako příležitostnou ubytovnu a zahradní domek. Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

Nová dřevostavba pro celou rodinu


Jenže bydlet u rodičů a jen na víkendy jezdit na chatu, to naše představy o bydlení neuspokojovalo. Na zahradě bylo místa dost, bydlení v přírodě se nám zalíbilo a do bytu se nám už vracet nechtělo. V té době jsem opustil zaměstnání, dal jsem se na podnikání, a navíc se nám rozrostla rodina, takže všechno směřovalo k jednoznačnému rozhodnutí – budeme stavět! Postavíme velký, dřevěný dům, kde bude místo pro celou rodinu. Samozřejmě jsme si nechali vypracovat nabídku od jedné firmy, která se stavbou domů z masivního dřeva zabývala, ale částka nám připadala úplně nereálná.

Když jsme zvládli postavit chatu, proč bychom nedokázali postavit i dům? Technologii jsme měli promyšlenou, čekali jsme jen na stavební povolení a na zimu, protože dřevo ze zimní těžby je pro stavbu vhodnější. Bylo tedy dost času na plánování půdorysu.

Žádný typový projekt nás neoslovil, rozhodli jsme se proto oslovit jednoho brněnského architekta, který sice neměl s dřevostavbami zkušenosti, ale jeho domy se nám líbily. Původní studii jsme ale nakonec stejně téměř celou překreslili – vznikla tak nejen zcela nová dispozice, ale i atypická střecha se třemi štíty. Prudký svah si nakonec vynutil vybudování masivního kamenného soklu, který tvoří zároveň část vnějších stěn v přízemí.

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

obr.: Na krásné vzrostlé zahradě kdesi na Vysočině vyrostla roubenka. Tak dokonalá, že jen těžko uvěříte, že si ji Aleš postavil téměř sám, jen za pomoci a rad tesařů a několika přátel. Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

Stavba masivní dřevostavby svépomocí


Obrátili jsme se opět na tesaře, kteří s námi stavěli chatu; tentokrát řemeslníků i mých kamarádů přibylo, přesto jsme vlastně stavěli svépomocí. O zděnou část domu se postarali zdatní kameníci z okolí, tu dřevěnou jsme vyráběli a stavěli prakticky na koleně. Ze zkušenosti při stavbě chaty jsem věděl, že izolace PUR pěnou asi nebude to nejlepší, takže jsme systém pero – drážka doplnili minerální vatou. Roubenka rostla pomalu téměř tři roky... Jako zálohu k plynovému kotli jsme instalovali podlahové topení a dominantní místo v přízemí dostala kachlová kamna, která jsou teď v provozu od podzimu do jara.

TIP: Repliku roubenky z opracovaných masivních trámů zvládli svépomocí

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

obr.: Zadní část obytného prostoru s kuchyňským koutem a schodištěm je kvůli zasazení domu do svahu zděná, omítaná. Interiér díky tomu vypadá opticky hlubší. Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

obr.: Ani se nechce věřit, že nevelká kachlová kamna spolehlivě vytopí celý dům. Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

Na Vánoce v roubence vonící dřevem


Naše zahradní chatka nám během stavby posloužila i jako provizorní bydlení: ukázalo se, že je to mnohem jednodušší než na stavbu dojíždět. Na tohle období vzpomínáme s láskou – bylo to pro práci pohodlné, i když trochu stísněné, přesto romantické a vzrušující. Naši novou roubenku jsme měli stále na očích a mohli jsme pozorovat, jak roste.

Stěhování do nového domova proběhlo den před Štědrým dnem, kdy jsme si vlastně jen v chatě vzali věci a přenesli je o pár metrů dál do nového domu. Tam jsme také oslavili první Vánoce – a asi není nic hezčího než přijít do domova vonícího novotou právě před těmito svátky. Najednou jsme byli obklopení nezvykle velkým prostorem – místo 20 metrů nám nový roubený dům poskytoval plochu více než patnáctinásobnou!

Co zbývá dodat? Snad jen to, že domu, který si člověk s pomocí kamarádů a řemeslníků postaví sám, si potom váží mnohem víc, než když dostane klíče od hotové stavby. Ví, kolik v něm zůstalo potu, času, práce, pochybností a únavy. Všechno se muselo skloubit se zaměstnáním, dokonale organizovat, všechno trvalo dlouho. Přestože dnes už je u nás dostatek firem, které se na stavby domů z masivního dřeva specializují, nejsem si úplně jistý, že bych si, bylo-li by třeba, nepostavil dům opět vlastníma rukama.

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

obr.: Průhled z galerie do přízemí je velmi atraktivním prvkem. Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

obr.: Schodiště spojující obě obytná podlaží roubenky je kusem poctivé práce. Galerie v patře slouží zatím jen květinám, až děti povyrostou, bude tu prostor na hraní. Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

Foto: Aleš Janoušek a Martin Zeman

Technické parametry


  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: roubenka, část obvodové stěny kamenná
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: pálená taška Tondach
  • Dveře vstupní: dřevěné euro
  • Okna: eurookna, dvojité zasklení
  • Podlahy: přízemí dlažba, pracovna koberec, patro dřevěné parkety jasan
  • Schodiště a zábradlí: jasan
  • Kovové prvky: nerez nebo pozinkovaná ocel
  • Topení: kachlová kamna, plynové – radiátory, elektrické podlahové (záložní)
  • Rozloha pozemku: 2000 m2
  • Zastavěná plocha: 140 m2
  • Podlahová plocha: 300 m2
  • Architekt: Ing. Radoslav Král
  • Realizace: svépomocí

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

DrevoaStavby.cz | Roubenka svépomocí

Autor článku: Alena Gembalová

SaR 1-2012
Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop