Tisk
Program Salonu dřevostaveb zpestří zahraniční architekti

Program Salonu dřevostaveb zpestří zahraniční architekti

Michal Babor | Úterý, 21. únor 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Už tento čtvrtek začne v pražském Průmyslovém paláci 7. ročník největší české přehlídky dřevěné architektury Salon dřevostaveb 2012. Formou výstavy, ročenky, přednášek a diskuzí mapuje dění v oblasti dřevostaveb za uplynulý rok. Ze zahraničních hostů letos Salon navštíví švýcarská architektonická hvězda Andrea Deplazes a svěží norský AtelierOslo.

Tři desítky nejdůležitějších dřevěných staveb

sal3Jako hlavní doprovodný program veletrhu Dřevostavby 2012 letos opět proběhne již tradiční Salon dřevostaveb. Jeho hlavní součást – výstava – shrnuje 33 nejdůležitějších staveb z české dřevěné architektury, mezi něž byly tento rok opět zařazeny i stavby z Rakouska a Slovenska. K výstavě je každoročně vydáván také katalog pod názvem Ročenka dřevostaveb.Výstava a Ročenka budou následně představeny i v dalších českých městech.

Návštěvy z Rakouska, Švýcarska i Norska

sal2sal4Páteční návštěvníci Salonu budou mít možnost poslechnout si od 16 hodin prezentaci staveb přímo od jejich autorů v rámci Mozaiky dřevostaveb. Své projekty představí architekti Ivan Jarina, Jakub Murla, Prodesi|Domesi, ARS ateliér a další studia.
Sobotní program nabídne přednášky zahraničních hostů. Objeví se zde jednak architekti z norského AtelierOslo, jejichž posledním úspěchem bylo vítězství v soutěži o novou centrální knihovnu v Oslo. Soustředit se budou především na svůj netradiční dřevěný projekt Lanternen.
Dalším hostem bude švýcarský architekt Andrea Deplazes, autor celosvětově uznávané alpské chaty Neue Monte Rosa Hütte, která bude hlavním tématem jeho přednášky. Součástí jeho semináře bude i promítání krátkého filmu o této pozoruhodné horské stavbě.

Když se (dřevěné) sny stávají skutečností

sal5Kromě přednášek si návštěvníci Salonu i veletrhu vyslechnout diskuzi odborníků z různých odvětví stavebnictví i vědy. Co bude jejím tématem?
"V letošní diskuzi bych se rád věnoval aktuálnímu tématu aktivních a nulových domů a projektu Solar Decathlon. Beru to tak, že věci, které se dříve zdály pouze jakýmsi snem, jsou dnes skutečností," říká Ing. arch. Pavel Horák, hlavní organizátor Salonu dřevostaveb. "A to jak po stránce technologické, tak v rámci konkrétních projektů a událostí. Zajímá nás téma soběstačných budov a podmínek potřebných k jejich realizaci (legislativa, podpora státu, technologie). Co se změnilo, že podobných projektů přibývá? Je to tlak ze strany legislativy, klientů, nebo jen módní záležitost? Přitom však pasivní dům není zdaleka stále běžným standardem."

 sal6Program Salonu dřevostaveb je volně přístupný všem návštěvníkům veletrhu Dřevostavby 2012.

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop