Tisk
Dřevěná stavba roku 2011 má absolutního vítěze

Dřevěná stavba roku 2011 má absolutního vítěze

Helena Petáková | Pátek, 09. březen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Vítězem hlasování odborné poroty a vítězem hlasování široké veřejnosti v kategorii moderní dřevostavba v soutěži Dřevěná stavba roku 2011 se stala písecká firma Ecomodula. Ocenění získala za stavbu mateřské školky Skalníkova v Mariánských Lázních. Jednatel společnosti Vincent Guillot k úspěchu říká: „Pro nás je největším oceněním spokojenost klientů, v tomto případě dětí, které školku mají rády."

Mateřská škola Skalníkova v Mariánských Lázních je Dřevostavbou roku 2011Soutěž Dřevěná stavba roku 2011, která probíhá pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, volně navazuje na úspěšnou architektonickou soutěž Dřevěný dům. Organizátoři z Nadace dřevo pro život se rozhodli soutěž rozšířit, aby ukázali i další možnosti dřeva jako stavebního materiálu. Finále akce proběhlo v závěru února na 7. ročníku mezinárodního veletrhu Dřevostavby 2012 v Praze-Holešovicích.

 Rekonstrukce za rekordních 112 dní

Na počátku rekonstrukceEcomodula4Jednopodlažní kompaktní budova mateřské školy je řešená jako sendvičová dřevěná konstrukce s jednoduchým obdélníkovým půdorysem a plochou střechou. Autorům se podařilo minimalizovat počet ochlazovaných ploch a orientovat co největší množství oken na jih. Před možným přehříváním v létě chrání okna rolety, budova nemá nainstalovaný žádný systém chlazení. Difúzně uzavřená skladba obvodové stěny je zateplená skelnou izolací a z vnější strany obložená modřínem. Celá výstavba trvala 112 dní a celková potřeba tepla na vytápění je 33 kWh/m2.rok.

 StavStavba roste ze zeměEcomodula1ba leží při severní hranici pozemku, aby bylo možné umístit zahradu na jih. Vznikla tak jasně členěná, snadno kontrolovatelná a bezpečná plocha, rozdělená na jednotlivá dětská hřiště s odlišným vybavením pro různé věkové kategorie. Dispozice objektu jsou organizovány do dvanácti prostorových modulů o půdorysné ploše 100 m2. Moduly tvoří soběstačné jednotky s jasnou funkcí, vzájemně propojené sítí komunikačních prostor.

 Na vytápění škola hodně ušetří

Mateřská škola Skalníkova v Mariánských LázníchV budově je navržený systém řízeného větrání a teplovzdušného vytápění se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu. Toto zařízení snižuje potřebu tepla na vytápění a zároveň zajišťuje požadované kvalitní vnitřní mikroklima. Zdrojem tepla je stávající přípojka centrálního zásobování teplem.

 Mateřská škola Skalníkova v Mariánských Lázních„Je ještě brzy hodnotit ekonomické náklady celkově", říká ředitelka školky Yvetta Kučerová. „Už teď ale mohu říci, že na vytápění škola ušetří opravdu hodně finančních prostředků. Musíme brát také v úvahu, že se škola zvětšila a zvýšila kapacitu - přesto si myslím, že ostatní náklady za energie nebudou vyšší než v původní budově. Uspořené prostředky využíváme na dovybavování jednotlivých tříd."

Dětem se ve školce líbí

DSC 0073 kopieMateřská škola Skalníkova v Mariánských LázníchV současné době mateřskou školu Skalníkova navštěvuje 122 dětí. Je zde šest tříd - čtyři klasické, jedna nově zřízená třída pro děti s handicapem a speciální třída pro děti s logopedickými vadami. „Ještě jednu třídu bychom určitě naplnili, musíme rodiče odmítat", doplňuje Yvetta Kučerová. Samozřejmě že vzhled a vybavení budovy určitou roli při výběru rodičem mají, ale podstatou je, zda se dítěti ve škole líbí a je o něj dobře postaráno.

 

 

Vaše komentáře (9)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop