Tisk
Dřevěný kostel v Hodslavicích zve po rekonstrukci k návštěvě

Dřevěný kostel v Hodslavicích zve po rekonstrukci k návštěvě

Helena Petáková | Neděle, 29. duben 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Jeden z nejstarších dřevěných kostelů v zemi, kostel sv. Ondřeje v Hodslavicích na Novojičínsku prošel generální opravou. Výměna se týkala hlavně napadených trámů krovů a věže, ale i roubení.

 

Řemeslníci museli vyměnit dvě třetiny krovů, protože dřevo bylo velmi prohnilé, kompletně odkryli také opláštění kostela. Trámy vyměňovali tak, že kostel na postiženém místě nadzvedli a vsunuli nový trám. Uvnitř kostela byla opravena podlaha a interiér dostal novou výmalbu.

Dřevěný kostel HodstaviceCelá oprava, včetně úpravy okolí, stála 5,2 milionu korun. Většinu uhradila dotace EU z regionálního programu Moravskoslezsko. Půl milionu složila římskokatolická farnost Hodslavice. Peníze se sešly i díky veřejné sbírce občanů.

 

Historie

Přesné stáří kostela není známé. Kostel je v písemných pramenech poprvé zmíněn roku 1419. Je to nepřímá zmínka, mluví se o existenci farnosti a z toho vyplývá i existence kostela. Některé prameny uvádějí na základě nápisu ve věži jako datum vzniku rok 1551, podle jiných zdrojů se datum vztahuje k ukončení opravy kostela. Odborníci však provedli dendrologický průzkum jednoho z trámů, který určil stáří stavby na rok 1482. Tento letopočet také nese nápis nad vchodem.

Dřevěný kostel HodslaviceKostel sv. Ondřeje patří k cenným kulturním památkám a je dokladem lidové tvořivosti našich předků. Neslouží proto v plné míře své původní funkci, mše svatá je zde sloužena pouze jednou ročně, v den svátku sv. Ondřeje. Od podzimu jej mohou zájemci znovu celoročně navštěvovat.

 

Kdy a jak kostel navštívit

Návštěvu je možné objednat telefonem nebo rezervovat na stránkách farnosti, na obecním úřadě nebo v rodném domě historika Františka Palackého u kostela. Pro návštěvníky je připraven audioprůvodce ve čtyřech jazycích, brožura o historii kostela s fotodokumentací, vitrína s informacemi a pro cyklisty také stojan na kola.

 

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop