Tisk
Využijte poslední prázdninový víkend na obdiv kostela v Kočí!

Využijte poslední prázdninový víkend na obdiv kostela v Kočí!

Petr Houška | Úterý, 28. srpen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Nedaleko Chrudimi, uprostřed malebné obce Kočí, se nalézá kostel svatého Bartoloměje. Zděný kostel spolu s přilehlou mohutnou dřevěnou zvonicí a krytým dřevěným mostem tvoří památkově chráněný objekt.

Místo leží v údolí obce a vzhledem k místním mokřinám, musela být stavba mírně vyvýšena nad terén.

Jde to i bez hřebíků

kočí z cs.wikipedia.orgkočí z infocentrum.slatinany.czMokřiny nedovolily standardní přístupovou cestu po zemi, proto byl vybudován celodřevěný most v barokním stylu. Přístup do kostela je doslova suchou nohou – most je po celé délce chráněn sedlovou střechou krytou českým šindelem. Most je vytvořen z dubového dřeva a dosahuje úctyhodné délky 18 metrů. Z každé strany mostu je osm oblouků, spodní část je zdobena bedněním a vstup do kostela chrání dubová vrata. Most je podepírán na obou koncích a uprostřed pískovcovými bloky proto, aby byl uchráněn od vlhkého prostředí. Konstrukce mostu, je úctyhodná především z důvodu absence jakéhokoliv kovového spojovacího prostředku – je zde vidět umění mistrů tesařů.

Gotická zvonice

kočí z turistik.czNa samotný kostel navazuje od západu dřevěná zvonice. Gotické stavby mají vždy vysoké střechy o velmi strmém úhlu a nejinak tomu je i u této zvonice. Základna stavby je pětiboká a špička končí osmibokým jehlanem. Nejhlavnějším nosným prvkem jsou čtyři jedlové sloupy, které jsou podporovány sloupy z dubu. Konstrukce je dále tvořena soustavou pomocných vzpěr. Celý povrch zvonice je opláštěný dřevěným šindelem tak jako střecha mostu.
Zvonice v dnešní době nese pouze dva zvony - umíráček byl zneužitý za druhé války pro výroby zbraní.

 

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop