Tisk
České stavebnictví pokleslo za první pololetí 2012 o 6,7%!

České stavebnictví pokleslo za první pololetí 2012 o 6,7%!

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 11. říjen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Podle Kvartální analýzy českého stavebnictví 3Q/2012, kterou připravila společnost CEEC Research ve spolupráci se společností KPMG Česká Republika, pokračuje stavebnictví v poklesu. Hodnota nových zakázek se výrazně propadá a to zejména v inženýrském stavitelství, kde meziročně klesla téměř o polovinu. Podle nejnovějších údajů ČSÚ stavebnictví pokleslo za první pololetí 2012 až o 6,7%!

očekávaný vývoj stavebnictvíStudie je zpracovávána na základě údajů získaných ze 100 uskutečněných osobních a telefonních interview s klíčovými představiteli vybraných stavebních společností, které proběhly v červenci 2012. Výsledkem analýzy je několik důležitých bodů. 


Ředitelé stavebních společností očekávají, že trend z první poloviny roku 2012 bude nadále pokračovat a sektor tak celoročně poklesne až o 6,9%. Návrat k růstu pak neočekávají ani v roce 2013, i když prognózy pro příští rok se mírně zlepšují.

leoš vrzalíkNepředpokládáme, že by se české stavebnictví v nejbližších letech vrátilo na hodnoty objemů z let před krizí. K mírnému růstu v následujících letech by ale bezesporu pomohla jednoznačnější koncepce rozvoje české infrastruktury (nejen té dopravní) a větší  zapojení soukromých zdrojů do státních investic a to nejen v oblasti financování. Za úvahu by stálo i vytvoření většího prostoru pro soukromé subjekty v oblasti projektování a přípravy u pozemních i dopravních staveb, což by mimo jiné mohlo ušetřit významné státní prostředky pro další investice.
Leoš Vrzalík, Člen představenstva, SKANSKA CZ a.s.

očekávaný vývoj stavebnictví z pohledu jednotlivých segmentůDvěma ze tří stavebních společností v důsledku negativního vývoje trhu v tomto roce poklesnou tržby. Tržby v roce 2012 klesnou napříč všemi segmenty, nejhorší jsou očekávání společností z inženýrského stavitelství. Podle aktuálních predikcí ani rok 2013 nepřinese návrat k růstu tržeb, mělo by však dojít k určité stabilizaci.

pavel pilátČeskému stavebnictví by pomohla prorůstová opatření, která ještě ČR na rozdíl od mnohých zemí EU neudělala.
Pavel Pilát, Generální ředitel, Metrostav a.s.



podíl firem očekávajících zlepšení své pozice na trhu
Sebedůvěra ředitelů stavebních společností v překonání konkurence v roce 2012 se po nadějném výsledku z dubna opět propadá. Aktuálně své společnosti v tomto ohledu důvěřuje zhruba třetina ředitelů.

robert mikešVše bohužel nasvědčuje tomu, že může být ještě hůř a to z celé řady důvodů a v neposlední řadě o tom svědčí čísla o celkové výstavbě bytů, stavebních povoleních a celkovém objemu stavebních zakázek. V inženýrských stavbách je situace ještě horší. Stačí se podívat na čísla v ČSÚ. A dále, v roce 2013 mají skončit operační programy ministerstva životního prostředí, letos končí dotace Zelená úsporám, zavřel se program Panel. Ve výhledu na 2013 jsou sice některé tituly státních podpor, ale teprve čas ukáže, jakou definitivní podobu budou tyto programy mít a kolik prostředků vygenerují a jak budou uchopitelné pro investora. Samo stavebnictví se nespasí, protože je odrazem celkové ekonomické situace. Pokud se vládě nepodaří nastartovat řadu prorůstových opatřeních, tak bude situace ještě horší, protože budou chybět zdroje na straně příjmu do státního rozpočtu a velice rychle může vzniknout klesající spirála.
Robert Mikeš, Marketingový ředitel, Divize Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

podíl společností které mají méne zakázak nez pred rokemVytížení kapacit stavebních společností se ve srovnání s dubnovým průzkumem zvýšilo, meziročně je mírně nižší. Redukce kapacit budou dále pokračovat. Jeden ze čtyř ředitelů potvrzuje zhoršení kvality stavebních prací své firmy kvůli nízkým cenám. Téměř všichni ředitelé očekávají redukci počtu stavebních firem na trhu – tento rok až o 12 procent. Půjde zejména o střední a malé společnosti.

kamila juškováNechci být pesimista, ale budou i nadále zanikat hlavně malé společnosti do padesáti zaměstnanců. Nejvíce ohroženy jsou firmy, které jsou závislé na veřejných zakázkách a subdodávkách. Lépe jsou na tom ty firmy, které jsou schopné se uplatnit u soukromníků, například na různé přestavby a rekonstrukce.
Kamila Jušková, Ekonomická redaktorka, Lidové noviny

jste spokojeni s novelou zákona o veřejných zakázkáchPro většinu společností nejsou zahraniční zakázky řešením nedostatku tuzemských zakázek. Tuto alternativu využívají především velké společnosti. Nejvíce zmiňované destinace jsou Slovensko, o něco méně Polsko, a ve vybraných případech i vzdálenější země.

zdeněk synáčekExpanze českých stavebních firem do zahraničí je jednou z variant, jak snížit dopady krize na tuzemském stavebním trhu, kde se objem zakázek citelně snižuje. Nezmění se tím ale celkový trend a dojde zcela jistě k redukci velikosti stavebních firem i jejich počtu. Poté by se situace mohla stabilizovat, minulé objemy prací se však již opakovat nebudou.
Zdeněk Synáček, Obchodní ředitel, EUROVIA CS a.s.

prioritní oblasti pro činnost stavebních společností pro následujících 12 měsícůVzhledem k očekávanému dalšímu negativnímu výhledu budou ředitelé stavebních společností dále tlačit na zvýšení efektivity své společnosti. Shodují se na tom představitelé napříč všemi segmenty. Naopak akvizice považují v současné době za vysoce rizikové a nechtějí do nich ještě vstupovat.

vladimír lenochPro úspěšný obchod byla kdysi dostačující zajímavá cenová nabídka a přijatelné kvalitativní a kvantitativní parametry. Dnes je to především o ceně a kvalita pomalu ustupuje do pozadí. Neméně důležitý je v současné době i kvalitní vztah se zákazníky a naslouchání jejich potřebám.
Vladimír Lenoch, Předseda představenstva společnosti, Schindler CZ, a.s.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop