Tisk
NOVATOP: <small>Biodesky na unikátní střešní elektrárně</small>

NOVATOP: Biodesky na unikátní střešní elektrárně

Helena Petáková | Úterý, 29. leden 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Koncem srpna loňského roku otevřela brány švýcarská Umwelt aréna, unikátní výstavní a informační centrum pro ekologii a trvale udržitelný rozvoj. Na celkové ploše 11.000 m2 shromáždila příklady nejnovějších přístupů k mobilitě, šetrnému využívání energií, recyklaci odpadů či výstavbě a renovaci budov.

Největší střešní elektrárna ve Švýcarsku

Umwelt-arena-ve-svycarskem-SpreitenbachuStrecha-Umwelt-areny-nejvetsi-fotovoltaicke-zarizeni-ve-SvycarskuPůsobivým důkazem úrovně přírodě blízkých technologií je i samotná budova Umwelt arény. Uprostřed sídliště ve Spreitenbachu na předměstí Curychu okamžitě upoutá neobvykle tvarovaná střešní konstrukce. Nejde o architektonický výstřelek: střecha s třiceti třemi různě zkosenými plochami byla navržena k maximálnímu využití slunečního svitu pro 5300 m2 fotovoltaických panelů, které jsou na ní umístěny. Jde o největší střešní elektrárnu ve Švýcarsku, díky níž je aréna při zásobování elektřinou i teplem soběstačná.Střešní konstrukce byla sestavena z dřevěných nosníků a krokví.


Roli dostaly i biodesky NOVATOP

Vnitrni-oplasteni-strechny-deskami-AGROPDetail-nosniku-stresni-kontrukceStojí za zmínku, že k výrobě střešních elementů i dalších interiérových prvků použili stavitelé 6000 m2 třívrstvých smrkových desek NOVATOP. Desky jsou certifikovány prestižní mezinárodní známkou "natureplus" a splnily tak extrémně náročné požadavky na ekologickou šetrnost výstavby tohoto impozantního objektu.

Detail-interieroveho-prvkuDetail-strechniho-oplasteni Agrop-deska

 

 

 

 

 

V UMWELT ARÉNĚ je stálá expozice švýcarského partnera HWZ.

Tematické expozice

Expozice energie-a-mobilitaEkologicka-expozice 2Ekologicka-expozice 1"Jen ten, kdo je dobře informován, dokáže využít potenciál moderních ekologických technologií" zní krédo autorů projektu. Osobní zkušenost je ale ještě důležitější. Návštěvníkům proto přichystali tři desítky tematicky zaměřených a interaktivně pojatých expozic, které nenabízejí jen fakta, ale i bezprostřední zážitky. Koncept velmi přesvědčivě prokazuje, že citlivost k životnímu prostředí není brzdou pokroku, ale fascinujícím zdrojem inspirace.

Detail-expoziceInterier-restauracePosezeni-v-dzungli

 

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop