Tisk
Bambusová architektura

Bambusová architektura

Lucie Němcová | Pondělí, 22. duben 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Rostlinná říše nabízí opravdu nepřeberné množství materiálů, ze kterých lze stavět snadno, ekologicky a efektivně, aniž by výsledné dílo postrádalo originalitu, kvalitu a krásu. Bambus je jedním z nich. Díky svým vlastnostem zvládne konkurovat i takovým materiálům, jako je ocel nebo beton.

bamboo churchPotenciál bambusu objevují například na Bali, kde se stal symbolem udržitelného rozvoje. Studie totiž ukazují, že stavebnictví je jedním z nejméně udržitelných průmyslových odvětví na světě a polyká zhruba polovinu všech obnovitelných zdrojů na Zemi. Ekologické stavění je tedy tématem číslo jedna.

Bamboo-ConstructionBambusové tyče jsou díky obsahu kyseliny křemičité trvanlivé, silné, lehké, pětkrát pevnější než beton a levnější než ocel. Úspěšně tak nahrazují právě tyto materiály v občanské výstavbě. S oblibou jsou používány jako lešení, ale lze z nich stavět bez větších omezení - luxusní vily, školy, kanceláře a třeba i továrny.

Karawitz ArchitectureMUSEO-NOMADA-EN-EL-ZOCALO-simon valeznArchitects lede

great wall housegs bridge kids home 002

 

PUENTE-EN-LA-CHINA-simon valez kopie

 

 

 

Bambus se vyskytuje na všech kontinentech kromě Evropy a Antarktidy. Jeho stébla rostou i několik desítek centimetrů denně. Patří mezi nejrychleji rostoucí rostliny na světě. Při tom pohltí až čtyřikrát větší objem oxidu uhličitého, který způsobuje globální oteplování. Mezi travami bambus jako jediný dřevnatí. V tropických oblastech najdeme několik stovek odrůd bambusu. Stonky mají rozdělené jako ostatní trávy na jednotlivé duté články a plná kolénka. Články mají nejčastěji tvar různě dlouhých válečků nebo soudečků.

Nevýhodou stavění z bambusu je náročnost na pracovní sílu, což může stavbu z této suroviny prodražovat.

ichibanya-rest-dsa archgeat wall house diningbenjamin garcia saxe

 

 

 

 

 

Přestože v Evropě bambus nemáme, můžeme se inspirovat a využít dostatek  místních přírodních zdrojů, jako je dřevo.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop