Tisk
Originální nápad pro zahradu - dřevěný úkryt

Originální nápad pro zahradu - dřevěný úkryt

Dagmar Čechová | Středa, 26. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Únik do světa klidu a samoty - v dnešní uspěchané době čím dál vyhledávanější artikl. Objekt, který si postavili majitelé víkendového domku v dánském městečku Asserbo, exkurzi z běžné reality umožňuje. Dřevěná buňka, posazená do vzrostlé zahrady, nabízí soukromí, ticho a poetické výhledy do zahrady – ideální podmínky pro ničím nerušenou práci i odpočinek daleko od městského ruchu.

317 DMA Læsely Torben Eskerod 1145Autorem minimalistické stavby v zahradě rodinného domu nedaleko pobřeží Severního moře je dánské studio, vedené architektkou Dorte Mandrup. Domek se vyznačuje jednoduchostí a účelností, je snadno demontovatelný a lze přemístit kamkoli jinam.

Svou plochou 9,8 m2 nabízí dostatek prostoru a nepůsobí stísněně. Nosná konstrukce stavby je dřevěná trámová, objekt je prefabrikovaný a téměř celý byl připraven ve výrobně. Přímo na pozemku byla osazena jen okna. Lehká dřevěná konstrukce stojí pouze na několika dřevěných hranolech.

reading nest 07 040Mezi detailně promyšleným zařízením interiéru najdeme knihovnu, velký psací stůl, ale také vyklápěcí postel. Buňka tedy slouží nejen pro práci a relaxaci, ale i pro občasné přespání.

Příjemné osvětlení interiéru zajišťuje podélný světlík, kterým lze sledovat proměny na obloze, a velké okno s výhledem do bujné zahrady. Své útočiště zde najde nejen workoholik nebo vášnivý čtenář, ale i příležitostní hosté. Interiéru dominují plochy světlého březového dřeva ošetřeného voskem. Fasádu tvoří vertikálně kladený obklad ze dřeva túje západní.

317 DMA Læsely Torben Eskerod 1215reading nest 07 029317 DMA Læsely Torben Eskerod 1188

317 DMA Læsely Torben Eskerod 1200Tým architektů studia Dorte Mandrup Arkitekter při své práci klade důraz na kvalitní analýzu zadání. Každá drobnost hraje roli a návrh ovlivňuje. Architekti neustále zkoumají a využívají nové materiály, konstrukce a variace prostoru tak, aby výsledkem byl komplexní zážitek jeho uživatele – vizuální, hmatový i poetický.

Tým pracuje na projektech různého charakteru, od staveb pro bydlení přes školské, občanské, kancelářské a rekreační objekty až po územní plány. Za svou práci již získali řadu národních i mezinárodních ocenění. Stavba zahradního boxu, v angličtině s příznačným názvem Read Nest, byla nominována na cenu World Architecture Festival.
Připravila Lucie Němcová, Foto Thomas Mandrup-Poulsen & Torben Eskerod

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop