Tisk
Trend: <small>Zájem Čechů o exteriérové stínění roste</small>

Trend: Zájem Čechů o exteriérové stínění roste

Petra Vaňková | Úterý, 07. duben 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Zájem Čechů, nejen těch, kteří bydlí v dřevostavbě, o stínící techniku se každým rokem zvětšuje. Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně provádí Sdružení výrobců stínicí techniky. Ačkoliv podle nejnovějších údajů v Česku stále převažuje interiérové stínění v čele s interiérovými žaluziemi, oproti minulým třem letům došlo k nárůstu exteriérového stínění o 2 %. Vrůstá především zájem o římské rolety, plisé či japonské stěny. Téměř na dvojnásobek vzrostl i podíl motorizovaných stínicích prvků. Podle odborníků je hlavním důvodem úspora energie.

Poslední průzkum trhu ukázal, že interiérové stínění v Česku stále převažuje nad exteriérovým. Celkově jsou tak stále ještě nejčastěji používaným stínicím prvkem vnitřní žaluzie, které v loňském roce tvořily více než 40 % z použitých stínicích prvků. V rámci interiérového stínění lze v současnosti spatřit narůst podílu vnitřních rolet a dalších druhů stínění, jako jsou například římské rolety, plisé nebo japonské stěny. „V interiérové oblasti jde vývoj dopředu především v oblasti designu. Vyvíjí se nové dekory, vzory na zakázku v podobě fotografií nebo uměleckých děl, ale i nové materiály, jako jsou plisé, screeny nebo perforované lamely," uvedla Štěpánka Lubinová ze Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí. Vývoj nových výrobních technologií je ovlivněn zejména požadavkem lidí na vyšší energetické úspory. Výrobci se tak snaží těmto požadavkům vyhovět například vývojem nových materiálů a tvarů lamel, díky čemuž lze efektivněji zamezit úniku tepla.

Vzrůstá zájemo motorizovanou stínicí techniku

venkovní zaluzie Ačkoliv interiérové stínění v tuzemsku stále převažuje, exteriérové stínění celkově posiluje. „Zatímco podíl interiérového stínění činil v roce 2011 necelých 57 %, v roce 2014 již klesl na 43 %. Naopak u exteriérového stínění došlo k nárůstu z 13 % v roce 2011 na téměř 15 % v roce 2014," sdělila Štěpánka Lubinová. Z poslední analýzy vybavenosti českých domácností navíc vyplývá, že oproti minulým letům vzrostl také podíl motorizovaných stínicích prvků téměř na dvojnásobek. „V roce 2011 tvořil podíl motorizace necelých 11 %, v roce 2014 se však téměř zdvojnásobil a dosáhl necelých 20 %," dodala Š. Lubinová. Tento trend potvrzují i tuzemští výrobci stínicí techniky. „Během posledních tří let se výrazně navýšila poptávka po pohonech pro venkovní žaluzie s dálkovým ovládáním. Ty navíc chtějí lidé doplnit také čidly reagujícími na slunce a povětrnostní podmínky. Díky čidlu lze totiž snižovat náklady na chlazení i vytápění budovy a žaluzie jsou rovněž chráněny před poškozením," sdělil Lubomír Valenta z firmy Lomax.

Podle odborníků si tak stále více Čechů uvědomuje, že stínění není pouze prostředkem proti oslnění, ale že má vliv i na řadu dalších aspektů. Kromě zrakové a tepelné pohody nebo již zmiňovaných úspor na chlazení a vytápění má vliv také třeba na snížení hlučnosti v místnostech a dokonce i na bezpečnost obydlí, neboť zejména venkovní rolety nebo žaluzie tvoří pro zloděje významnou překážku. Experti proto odhadují, že obliba stínění bude v nejbližších letech výrazně narůstat. 

Zdroj: Tisková zpráva Sdružení výrobců stínicí techniky

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop