Tisk
Ekologický oskar může zviditelnit i váš projekt

Ekologický oskar může zviditelnit i váš projekt

Petra Vaňková | Úterý, 12. květen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Soutěž nejlepších ekologických a úsporných projektů E.ON Energy Globe Award ČR pokračuje letos již 7. ročníkem. Jako každý rok může vyhrát nejlepší projekt firem, obcí, mládeže i kutilů. Potvrzuje to také pohled na předešlé držitele ekologických oskarů, kteří si na soutěži nejvíce cení zvýšení zájmu o jejich projekty.

Výrazným specifikem soutěže E.ON Energy Globe Award ČR je rozsah projektů, které v ní mají šanci uspět. „Díky řadě kategorií soutěže mohou o vítězství i medializaci usilovat nejen projekty velkých firem a organizací, ale také originální počiny kutilů, školních organizací, nebo obcí," vysvětluje Jitka Buusová z pořadatelské společnosti E.ON. Dobře patrné je to na příkladech dosavadních vítězů, kteří se rekrutovali z řad jednotlivců, firem i obcí.

Čistý vzduch především

7656Již v roce 2008 uspěla v soutěži obec Měňany, která se rozhodla řešit problém s kvalitou ovzduší. Její obyvatelé bojovali po dlouhé roky se smogem, který způsobovalo především vytápění uhlím. Díky aktivitě místní samosprávy i přispění obyvatel se ale podařilo vybudovat obecní kotelnu se třemi kotli na biomasu, které jako palivo používají nejen štěpku, ale také obcí pěstovaný šťovík.

Tip: Přečtěte si magazín Energy Globe s představením hlavní výhry 7. ročníku soutěže

S originálním nápadem přišel v roce 2010 Zdeněk Hálík, který začal k vytápění používat pecky ze švestek, dříve odpadní materiál jeho pálenice. „Díky účasti v soutěži mám úplně jiný pohled na úsporu energie a ochranu životního prostředí. Soutěž mi také přinesla možnost předávat své zkušenosti a poznatky i jiným provozovatelům, kteří potřebovali vyřešit podobný problém s odpady jako já," vysvětluje.

Dům ze slámy nebo do extrémních podmínek

6789V letech 2011 a 2012 porotu i veřejnost nejvíce zaujaly nápady českých kutilů. Lukáš Čejna uspěl s projektem domu, který postavil podle vzoru našich předků ze slámy, kamene, hlíny či rákosu. Přiznává, že účast v soutěži měla pozitivní efekt na jeho podnikání. „Jsem vyučený tesař a mám tesařskou firmu, takže nám vítězství v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR určitě pomohlo i k novým zakázkám," vysvětluje.

Vítězství Bohuslava Lhoty s projektem ekologického domu do extrémních podmínek je pro změnu oceněním celoživotního úsilí. Jeho otáčivý dům patří k celosvětovým raritám, díky své skvělé izolaci si poradí i s velmi nízkými teplotami. Pan Lhota jej stavil neuvěřitelných 20 let.

Uklízíme Česko

Ukliďme Česko 1„To, co se dělo po získání ekologického oskara, nemá obdoby. Dostávám pozvánky na přednášky, volají mi lidé z celé republiky. Tahle soutěž má totiž podle mě opravdu smysl," myslí si Ing. Jiří Marian z Hotelu a vinařství Galant, který v roce 2013 uspěl s projektem snížení energetické náročnosti. Jeho hotel využívá přebytky tepla, odpadní vodu i skleníkové plyny vznikající při výrobě vína.

Tip: Seznamte se s vítěznými projekty loňského ročníku

Velkou mediální pozornost si bezesporu zaslouží rovněž akce Ukliďme Česko, která usiluje o mapování a úklid černých skládek. Letos v dubnu proběhl její druhý ročník, kterého se zúčastnilo přes 30 000 dobrovolníků, kteří sesbírali 800 tun odpadů. Řada firem včetně společnosti E.ON se do úklidu zapojila s vlastními zaměstnanci. „Díky soutěži jsme zaznamenali zvýšený zájem jak médií, tak sponzorů o náš projekt a jeho rozvoj do budoucna," říká Radek Janoušek ze spolku Ekosmák, který je organizátorem akce. A chcete vědět, kdo ekologického oskara získá letos? Pak sledujte web Ekologický oskar.

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop