Tisk
Dřevostavby na kolečkách

Dřevostavby na kolečkách

DAS | Čtvrtek, 25. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Henry David Thoreau, jeden z prvních environmentalistů a filozof prosazující návrat k přírodě, inspiroval amerického architekta Toma Kundiga z ateliéru Olson Sundberg Kundig Allen Architects k vytvoření Rolling Huts – „stáda na kolečkách", jak sám přezdívá souboru šesti drobných staveb, které vznikly na louce v údolí Methow Valley ve státě Washington.


Rolling Huts CK 008Rolling Huts CK 016„V Sun Valley jsem viděl baskické domky na kolech, které vypadaly jako zakryté vagóny, které si lidé zaparkovali na svém pozemku, aby v nich mohli ubytovat návštěvy," říká Tom Kundig a částečně objasňuje původ svého nápadu. K tomuto plánu přispěla i skutečnost, že pozemek byl určen pro 14 obytných rekreačních přívěsů, což umožnilo Kundigovi zkonstruovat domky na kolech a získat pro ně povolení jako pro rekreační vozidla. „Podvozky" umožňují zvednout obytné jednotky tak, aby se otevřel výhled na okolní krajinu v rozsahu 360 stupňů. Dalším aspektem je zachování přirozeného terénu louky a určitě také způsob, jak se bránit pravidelným jarním záplavám na horské louce. Každá z těchto funkcí odhaluje společnou touhu architekta i majitele vytvořit vysoce udržitelný a neinvazivní ekologický vývoj.

Rolling Huts CK 0701Rolling Huts CK 9695Konstrukce každého domku je jednoduchá – kombinuje ocelový skelet opláštěný překližkou, zvenku krytou ocelovými pláty ponechanými přirozenému vlivu počasí. V interiéru není dřevo nijak povrchově upraveno. Prosvětlení zajišťuje v obývací části celoprosklená stěna a vertikální výplně, nad nimiž plave střecha ze sendvičových panelů ve tvaru obráceného nesouměrného V. Nábytek je velmi jednoduchý a často má více funkcí – například překližkové „kostky" slouží jako stolek, stolička i část postele. Bydlet se můžete nejen na 70 čtverečních metrech uvnitř krabice, ale i na zhruba stejně velké kryté terase.

Rolling Huts TB 030Rolling Huts TB 034V interiéru je pouze částečně oddělena ložnicová část od části obývací a chybí v něm toaleta i koupelna. Sprchy jsou umístěny v centrálně umístěné budově nedaleko od „stáda". Vracíme se tak zpět k Henry Davidu Thoreauovi, který si v roce 1945 postavil velmi jednoduchou lesní boudu, v níž vedl dva roky a dva měsíce skromný život nezávislý na vnějších zdrojích ve snaze dokázat mimo jiné, jak málo stačí k bohatému, autentickému životu a že život v lese je prostředkem spásy před dehumanizačním působením civilizace. Do skutečně asketického života má však pobyt v Rolling Huts hodně daleko.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop