Tisk
Ekologičtí oskaři znají vítěze, hlasování veřejnosti právě začíná

Ekologičtí oskaři znají vítěze, hlasování veřejnosti právě začíná

Administrator | Úterý, 07. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

V 7. ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2015 již byly představeny nejlepší projekty základních kategorií. O celkovém vítězi ale rozhodně veřejnost. Hlasujte také vy a vyhrajte pračku Gorenje nebo elektrokolo.

Do populární soutěže E.ON Energy Globe Award ČR, jejímž iniciátorem je v České republice již od roku 2008 energetická společnost E.ON, se letos přihlásil rekordní počet 373 autorů projektů z oblasti ochrany životního prostředí a úspor energií. Ty byly hodnoceny čtyřech základních kategoriích Obec, Firma, Mládež a Kutil a odborná komise pod záštitou Akademie věd ČR na konci června představila nejen tři nominované projekty v každé z těchto kategorií, ale také jejich vítěze, kteří budou usilovat o sošku ekologického oskara.

Firma proměnila kravín na multifunkční areál

Obec - Holice 01Obec - Holice 02V kategorii Obec si prvenství odnesla základní škola Karla Malichav Holicích, která je jednou z prvních veřejných budov v České republice v pasivním standardu. Škola zaujala svým architektonickým pojetím i využitím nejmodernějších technologií, mezi nimiž nechybí moderní systémy pro vytápění nebo záměrné stínění budovy. Zajímavostí stavby je také její nízká cena. Město Holice počítalo s rozpočtem na klasickou stavbu, díky výběru vhodných technologií se ale podařilo za stejnou částku vybudovat objekt v pasivním standardu.

Firma - Country LifeSpolečnost Country Life s.r.o. uspěla v kategorii Firma s projektem přestavby zchátralého areálu JZD do podoby multifunkčního areálu. Za posledních 10 let vznikl z opuštěného seníku velkoobchodní sklad s biopotravinami či biokosmetikou, původní prostor kravína dnes zase slouží jako sídlo společnosti, balírna či biopekárna. Proměna bývalého kravína do multifunkčního areálu je součástí koncepce, jejímž prostřednictvím chce firma poskytovat běžným lidem pomoc ve změně životního stylu.

Větrné čerpadlo zajistí pitnou vodu

Mladez - Tereza 01Mladez - Tereza 02Za svou aktivitu v oblasti vzdělávání dětí a mládeže bylo v kategorii Mládež oceněno vzdělávací centrum TEREZA, které v České republice koordinuje mezinárodní programy ekologického vzdělávání. Na těchto programech, které nesou názvy Ekoškola, GLOBE a Les ve škole, se aktivně podílí přes 4 000 učitelů. Celkem je do nich zapojeno přes 730 základních a středních škol a 94 000 dětí.

Kutil - Floriš 01Větrné čerpadlo Pavla Floriše, za které si odnesl jeho autor první místo v kategorii Kutil, je pravou ukázkou české šikovnosti a kutilství. Pan Floriš nabízí v ČR i zahraničí unikátní zařízení, s jehož pomocí lze vyčistit a následně čerpat vodu ze studen a vrtů. K jeho pohánění přitom využívá místo elektřiny vítr. Jeho vynález nachází opodstatnění nejen v zemědělské sféře, ale může sloužit také k zajištění kvalitní pitné vody pro obyvatele například rozvojových zemí. Většímu rozšíření přístroje by měla pomoci také jeho nízká cena, čerpadlo lze pořídit za zhruba 25 000 Kč.

Hlasujte, můžete získat elektrokolo či pračku

O celkovém vítězi 7. ročníku soutěže rozhodne také letos veřejnost. Svůj hlas můžete dát jednomu ze čtyři vítězných projektů až do 20. září prostřednictvím SMS nebo na webu www.ekologickyoskar.cz/hlasovani. Vybraní hlasující obdrží jednu z cen, mezi nimiž nechybí pračka Gorenje nebo elektrokolo. Využít můžete také speciální nabídku balíčku Energy Globe, který nabízí nižší cenu elektřiny a další výhody. Celkový vítěz letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR bude představen v říjnu letošního roku na slavnostním galavečeru, jehož záznam odvysílá Česká televize.

 

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop