Tisk
Unikátní kniha mapuje 330 dřevěných kostelů a zvonic

Unikátní kniha mapuje 330 dřevěných kostelů a zvonic

Michal Babor | Pátek, 14. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Jejich stáří sahá až od 15. století a v České republice bychom jich napočítali více než tři stovky. Řeč je o dřevěných a polodřevěných kostelech, kaplích a zvonicích. Všechny na jednom místě si můžete prohlédnout díky unikátnímu průvodci, který vyšel v nakladatelství Academia.

Pod pojmem dřevěné a polodřevěné se skrývají jak stavby roubené, což jsou hlavně kostely, tak rámové - zvonice a obecně věže a také hrázděné. Těch je v Česku velmi málo. Dřevěných kostelů se dochovalo 37. Ještě v 18. a 19. století jich přitom bývalo mnohonásobně více. Dřevěných kaplí je 38 a nejpočetnější skupinu tak tvoří dřevěné zvonice.

02Nejstarší a nejvzácnější dřevěný kostel se nachází v Broumově na Náchodsku. Hřbitovní kostel Panny Marie z období husitských válek. Metodou dendrochronologie se zjistilo, že dřevo použité na jeho stavbu bylo pokáceno na přelomu let 1436 a 1437. Přestože oproti jiným evropským státům se u nás dřevěných sakrálních staveb zachovalo poměrně málo a současná doba vzniku nových staveb příliš nepřeje, podle autora knihy, architekta Karla Kuči, není jejich historie uzavřenou kapitolou.

03Mimořádně vzácné jsou také malby v kostele svatého Jana Křtitele ve Slavoňově u Nového Města nad Metují. Rustikální malby z doby vzniku kostela zachycují církevní i světské motivy. Malby v interiéru byly v 19. století několikrát přemalovány, od roku 1934 však byly postupně restaurovány. Součástí areálu hřbitova, kde kostel stojí, je také polodřevěná zvonice a roubená márnice z 18. století.

04Nejstarší u nás dochovanou zvonicí je dřevěná zvonice u hřbitovního kostela Nejsvětější Trojice v Rakovníku postavená na konci 80. let 16. století, což dokládají i dochované zvony. Zvonice je podle Karla Kuči soudobým plodem české pozdní gotiky a její původnost dokládá i veduta Rakovníka od Jana Willenberga z roku 1602, v níž je zvonice zachycena.

05Dřevěné a polodřevěné kostely, kaple a zvonice České republiky
Karel Kuča, Academia, 2015

Obsáhlá kniha z edice Průvodce popisuje vznik a vývoj jednotlivých staveb, jejich podobu i konstrukci a také vnitřní vybavení včetně zvonů. Všechny stavby jsou přesně lokalizovány i vyznačeny v mapové příloze, která může sloužit jako geografický rejstřík. Charakter Čech, Moravy a Slezska je z hlediska dřevěné sakrální architektury velmi odlišný, proto je abecední katalog staveb rozdělen podle historických zemí.

Prohlédněte si ukázku z knihy

Koupit knihu se slevou

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop