Tisk
Podívejte se na mistrovství japonských tesařů

Podívejte se na mistrovství japonských tesařů

a.janousek | Středa, 23. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Tradiční japonské tesařské spoje jsou nejsložitější na světě. Podívejte se na několik videí, jak takové precizní a velmi pevné spojení trámů vypadá v praxi.

Tradiční japonské domy jsou vyrobené ze dřeva. Jde většinou o domy s konstrukcí z dřevěných hranolů, jako hlavní materiál stěn a příček se používal papír napnutý na lehkém dřevěném rámu. Design a konstrukce tradičních japonských domů jsou dány hlavně nutností vypořádat se s náročnými přírodními podmínkami. Dům musel dobře odolávat zemětřesení, bouřím a častým dešťům. Mentalita Japonců také vyžadovala dobré zasazení domu do okolního prostředí, variabilitu vnitřního prostředí a také dlouhou trvanlivost a dobrou opravitelnost. Není proto divu, že japonští řemeslníci během staletí vypracovali techniku spojování dřeva, která na nás působí až skoro nadpozemsky.

Na následujících videích můžete vidět přípravu tesařských spojů a následné spojování trámů. Podle odborníků je v Česku jen pár lidí, kteří umí totéž. Spoje trámu, jak je provádí japonští tesaři, jsou velmi pevné a údajně se pevnostně vyrovnají homogennímu dřevu. Všimněte si také, jak na sebe na trámu navazuje i kresba dřeva.

Součástí konstrukce tradičního japonského domu je jeden nebo více prohnutých a méně opracovaných stropních trámů. Podle některých názorů tento trám konstrukci domu zpevňuje a lépe rozkládá deformační síly vzniklé při zemětřesení. Mnohem pravděpodobněji jde ale pouze o tradici, estetiku, případně různé metafyzické aspekty, které obyčejný "gajdžin" asi ani chápat nemůže.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop