Tisk
TOKOZ přestává vyrábět zámek s ikonickým designem

TOKOZ přestává vyrábět zámek s ikonickým designem

Michal Doležel | Čtvrtek, 24. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Známe jej asi všichni. Zámek na ploché klíče, jehož design je možné bez nadsázky označit jako ikonický. Firma TOKOZ jej vyráběla 50 let. Sentiment ale musí stranou a známý zámek nahrazují modernější typy.

Poprvé byl představen v roce 1965 a od té doby zdobil miliony skříněk, dveří a vrátek nejen v Československu. Ikonický zámeček TOKOZ 395, který si pamatují celé generace, se přestává po 50 letech vyrábět. Nahradí ho jeho mladší alternativa TOKOZ 800. Žďárský TOKOZ se nadále hodlá věnovat především vlastnímu vývoji a zámkům pro náročné zákazníky.

Charakteristického hliníkového zámečku s motýlkovým zámkovým mechanismem vlastní konstrukce se ve Žďáru nad Sázavou vyrobilo několik desítek milionů kusů. Pravděpodobně se tak jedná o nejrozšířenější český zabezpečovací produkt vůbec. Díky ceně do stokoruny, přes kterou však zajišťoval obstojnou ochranu proti hrubé síle, se stal populárním také na trzích mimo Československo. I přes nespornou oblibu mizí definitivně z trhu – zejména kvůli čínské konkurenci a přibývajícím nekvalitním napodobeninám.

„Přestože se jedná o světoznámý český průmyslový výrobek, bylo jeho stažení z portfolia nevyhnutelné,“ uvedla Jitka Vozábová, marketingová manažerka divize zámků a kování. Fanoušci zámečku 395 by se s ním však měli setkat v některé ze sběratelských retro edic, v balení napodobujícím původní obal z roku 1965, které pro ně TOKOZ chystá.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop