Tisk
BIM: <small>Čeká nás větší digitalizace stavebnictví?</small>

BIM: Čeká nás větší digitalizace stavebnictví?

Michal Doležel | Čtvrtek, 14. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Stále častěji se v souvislosti se stavebnictvím, navrhováním a projektováním domů hovoří o "informačním modelování budovy" - BIM. Jedná se proces vytváření a správy dat o budově během celého jejího životního cyklu. Centrem je přitom digitální model budovy, který však obsahuje i celou řadu dalších dat spojených nejen s projektem, ale i třeba nákupem materiálů, postupem výstavby a provozem.

 

BIM (Building Information Modelling) lze chápat nejen jako tvorbu a správu 3D modelu a databáze všech údajů o stavbě, ale také jako celkový způsob sdílení a výměny informací o stavbě. Jedná se tedy o uplně nový přístup ke všem procesům vzniku domu.

Nejde jen o 3D modely

BIM nelze redukovat pouze na 3D model domu a projektovou dokumentaci v elektronické podobě, jde spíš o "digitalizaci celého stavby od návrhu, přes její předání uživateli až po případné rekonstrukce a demolici po skončení životnosti.

Součástí BIM jsou proto také třeba údaje o materiálech, BIM model s sebou ale často nese také časové informace a logistiku (subdodávky, harmonogram prací, návaznosti, kritická místa a milníky atd.). Dalším rozměry BIM modelu stavby mohou být cenové informace (ceníky a spotřeba materiálů, náklady na jednotlivé práce, možné vícepráce) nebo problematika energetické náročnosti budov.

BIM pozvolna proniká i do malých projektů

Výstavba s využitím BIM není nic nového. Ve výstavbě velkých projektů se začalo informačních modelů využívat někdy po roce 2000. Nejdále jsou s implementací těchto postupů ve Skandinávii. Zejména v Norsku se BIM začíná úspěšně využívat také u malých privátních projektů a metodiku BIM zde podle údajů sdružení czBIM využívá až 70 % architektonických ateliérů, včetně těch malých s méně než pěti zaměstnanci.

V nám přece jen kulturně bližším Německu je zatím větší využití BIM postupů ve fázi několika pilotních projektů. Dá se zde ale předpokládat velké zrychlení vývoje.

Co by mohl přinést rozvoj BIM drobným investorům

Je jasné, že informační modelování bude doménou hlavně velkých staveb. Zkušenosti z Norska ale potvrzují, že BIM by mohlo časem proniknout také do sféry malých projektů pro soukromé investory. Ti by mohli těžit hlavně v mnohem lepšího přehledu o průběhu stavby a nákladech na jednotlivé práce a materiál. Plusem by mohla být také lepší koordinace prací a tím i zrychlení celé výstavby domu.

Koncept 5D

Velkou otázkou však je, jak se k implementaci BIM nebo alespoň jeho částí postaví samotné stavební firmy. Mnoho drobných investorů totiž uvádí, že ne každá stavební firma je ráda, pokud se jí zákazník dívá pod prsty a příliš nekvituje ani nezávislý stavební dozor. Větší transparentnost tak může leckomu vadit.

Používání BIM s sebou nese také nutnost nových profesí, investice do softwaru, modifikace už zaběhlých procesů a postupů a vůbec celkovou změnu uvažování o stavbě jako takové. Větší digitalizaci všech oborů stavebnictví se ale nejspíš nevyhneme.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop