Časopis DŘEVO&stavby 2/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 2/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Apartmá pro kreativce - dřevostavbu hledejte i ve věži!

Apartmá pro kreativce - dřevostavbu hledejte i ve věži!

Lucie Němcová | Čtvrtek, 29. prosinec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Zajímavou strategii, jak se stát součástí kulturního dění města a současně zviditelnit svoje jméno, zvolilo vedení obchodního domu De Bijenkorf v samém srdci Amsterdamu. V nejvyšším místě historické budovy vytvořilo inspirativní prostor, kam bude zvát umělce všeho druhu, aby popustili uzdu své fantazii.

Dřevostavba ve věži plná umělců

Výtvarníci, spisovatelé, hudebníci nebo architekti, zkrátka zástupci nejrůznějších tvůrčích oborů dostali pozvání zúčastnit se projektu obchodního domu De Bijenkorf a strávit nějaký čas v nově vybudovaném studiu ve věži historické budovy obchodního domu. Národní i mezinárodní tvůrci zde budou pracovat na svých projektech počínaje různými druhy vystoupení přes poezii, hudbu, film až po fotografii. Podnětný prostor nabídne příležitost plně se soustředit na práci, jejíž výsledky budou posléze sdíleny s veřejností formou výstav nebo vystoupení, ať už v samotném obchodním domě nebo v jeho blízkém okolí.

Apartmán plný inspirace

exteri výškainteriér výškainter výška

Program bude koordinován s významnými událostmi Amsterdamu a budou zapojeny kulturní instituce po celém Nizozemí. Během prvních dvou let bude zkušeným kulturním partnerem projektu amsterdamské Rijksmuseum. Obchodní dům De Bijenkorf má jasný cíl: integrovat prodej, kulturu i design, propojit podnikání s uměním a hlavně překvapit a inspirovat svoje zákazníky. Apartmán v malé věži nazvaný Room on the roof je plně vybaven pro maximální komfort a inspiraci.

Dřevostavba - 2 v 1

exter bílý šířkainter s člověkem šířkainteriér bílý šířka

Výchozím bodem celého konceptu je instalace, která spojuje dva světy v jednom prostoru. Na jedné straně je vertikální konstrukce z dřevěných objemů sahající až po strop věže, na straně druhé je čistě bílý prostor. Dřevěná část zahrnuje spíž, sklad, stůl a válendu. Funkce jsou naskládány na sebe, aby uživatel mohl vnímat věž v různých úrovních. Pomocí malých žebříků pak může prolézat jednotlivými objemy. Každá úroveň poskytuje novou perspektivu a jiný výhled na okolní svět. Veškeré další příslušenství jako je dalekohled, křeslo a lampy jsou stejně jako samotný prostor kompletně bílé, aby efektně kontrastovaly s dřevěnou konstrukcí. Monumentální spirálové schodiště vedoucí do kopule je renovováno a svojí sytě černou barvou je výrazným akcentem interiéru, čímž přispívá k pohádkové atmosféře celého místa.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop