Projekt dřevostavby do kopce je určen k trávení klidného stáří ve dvou

Projekt dřevostavby do kopce je určen k trávení klidného stáří ve dvou

Redakce | Čtvrtek, 03. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba postavená na kraji vesnice byla navržena tak, aby splnila všechna očekávání staršího a zkušeného páru. Již není potřeba dětských pokojů, děti dojíždějí pouze na návštěvu... Pohodlná, energeticky úsporná dřevostavba na úpatí hor se zkrátka stala ideálním bydlením na klidné stáří.


Dřevostavbu do svahu

Kdo by čekal, že staršímu manželskému páru budou stačit dvě místnosti a malá zahrádka, mýlil by se. Dům měl být komfortní, dostatečně prostorný, ale s co nejmenší tepelnou ztrátou, aby jeho provoz neznamenal zbytečné výdaje. Dům je usazen do mírného svahu pod horami, tam kde vedle vesnice začínají louky a pole. Celá stavba pokorně sleduje přírodou určený sklon svahu, nevyčnívá ani nevybočuje, což ji dodává výrazný a jedinečný vzhled.

energeticky-usporna-drevostavba-2

Podřízeno morfologii: Sklon hřebene střechy, slunolamů na terase i posunutá výška oken respektují svažitost terénu, a místo aby s ním bojovaly, kopírují ho. Foto: Virginia Vrecl

energeticky-usporna-drevostavba-3

obr.: V okolí domu bude jen trávník – zahrada tady není prioritou. Foto: Virginia Vrecl

energeticky-usporna-drevostavba-terasa

Hostinské křídlo: V části s plochou střechou svírající s hlavní obytnou budovou pravý úhel (v levé části obrázku) je situováno zázemí pro hosty, rozuměj zejména pro děti, když se rozhodnou navštívit rodiče. Velká terasa je společná. Foto: Virginia Vrecl


Projekt dřevostavby na klidné stáří

Jednopodlažní, v půdorysu přísně pravoúhlá dřevostavba kopíruje svažitost terénu a přizpůsobuje se mu pomocí různých výškových úrovní propsaných do interiéru. Moderní prvky jako jihozápadní prosklené průčelí a boční trakt s plochou střechou se přitom dokonale doplňují s tradičními komponenty, jakými jsou příkrá sedlová střecha a dřevěné okenice.

Stejný princip, tedy symbióza tradičních alpských a moderních prvků, se opakuje i v interiéru – pocitově teplé dřevěné podlahy a stěny opticky kontrastují s bíle omítnutými stěnami, aniž by si nějak konkurovaly.

Interiérové vybavení už je ale výhradně moderní. V tomto kontextu nepřekvapí, že dřevostavba je vybavena inteligentním systémem a je tedy ovladatelná i na dálku, což majitelé vzhledem ke svým častým cestám do blízkého i vzdálenějšího okolí ocení. Součástí systému je domácí server a meteorologická stanice, podle jejíhož měření se reguluje vytápění

Všechny tři úrovně jsou „naskládány" v jednom směru, z verandy se otevírá vzdušný prostor jasného interiéru. Jde o dřevostavbu pro dva, v jejíž speciálně namixované hale je prostor pro skladování, koupelnu, ložnici i obývák... Jde o dům, který je přeurčen pro nejlepší roky života.

energeticky-usporna-drevostavba-interier-4

Foto: Virginia Vrecl

energeticky-usporna-drevostavba-krb

Akcent: Čistě bílá kuchyně nechává vyniknout zajímavějším prvkům v interiéru – jasně červenému kouřovodu, kobercům s orientálními vzory a svítidlům s dýhovanými stínidly ve tvaru šišky. Foto: Virginia Vrecl

energeticky-usporna-drevostavba-interier-2

Foto: Virginia Vrecl

Komentář architekta

Steve Jobs vždy trval na tom, že přestože není vnitřek počítačů Apple vidět, musí být navržen stejně pečlivě jako jejich obal. Tento přístup sdílím a snažím se ho uplatnit i v návrzích svých domů. Díky osvícenosti investorů se to v tomto případě myslím více než povedlo. Čirou radost jsem prožíval už v průběhu stavby a z některých detailů jsem přímo nadšený – natolik, že jsem si je musel vyfotit a umístit do svého blogu.

matej gasperic_arhitekt_take-a-line-for-a-walk
Matěj Gašperič
architekt

energeticky-usporna-drevostavba-interier-1

Foto: Virginia Vrecl


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 192 m²
  • Užitná plocha: 155 m²
  • Konstrukční systém: dřevěná sloupková konstrukce (two-by-four)
  • Teplo: tepelné čerpadlo vzduch-voda, nucené větrání s rekuperací tepla
  • Měrná potřeba tepla: 23,5 kW/m2a
  • Projekt: Matej Gašperič, www.birogasperic.com

boční pohled

půdorys

letecký pohled


Více fotografií této dřevostavby si lépe prohlédnete v našem foto videospotu na YouTube kanále


Přečtěte si celý příběh majitelů této krásné dřevostavby

Pohodlná a energeticky úsporná dřevostavba
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop