Tento malý zahradní domek poskytuje perfektní útočiště každému zahradníkovi

Tento malý zahradní domek poskytuje perfektní útočiště každému zahradníkovi

Dana Jakoubková | Úterý, 30. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

„I když je dům malý, filozofie za ním je vším, jen ne malou," píše Henry David Thoreau, americký literát, který čerpal svoji inspiraci v lese u rybníka, z prostého života v malém srubu, který si sám postavil. Jeho mantrou bylo: zjednodušuj, zjednodušuj, zjednodušuj.


Útulný dřevěný domek do zahrady

Za vzor si ho vzali architekti z holandského cc-studia a navrhli tak útulnu do rozlehlé parkové zahrady v Utrechtu. Skrytá mezi stromy, listím přikrývaná a tvarovaná tak, aby její přítomnost odhalilo oko až v poslední chvíli, poskytuje chata suchý a teplý, pětatřicet metrů velký úkryt zahradníkovi.

Srdce chaty žhne ohništěm, jehož betonové komínové těleso tvoří oporu střeše v hliníkovém rámu. Dvěma díly velkých posuvných dveří lze roh stavby otevřít ve dvou polohách tak, že křídla zcela kopírují stěny s okny a interiér se smísí s okolním prostorem.

Vše je doladěno barvou tak, aby pastroální idyla nebyla narušena. Takřka si můžete představit, jak by tu Thoreau žil před 172 lety v prostém bytí a navzdory depresivnímu materialismu i obchodní bezduchosti psal soubor esejů Walden aneb Život v Lesích o finančním otroctví a ekonomické soběstačnosti, o skromnosti a sepětí s přírodou.

utulna-drevostavba-pro-zahradnika-pozemek

obr.: Domek je ideálním útočištěm pro každého, kdo do něj vstoupí, a svým základním vybavením poskytuje svým návštěvníkům bezpečný a bezstarostný pobyt. Foto: John Lewis Marshall

utulna-drevostavba-pro-zahradnika-interier-2

obr.: Velké posuvné dveře otevírají celý roh budovy a dokonale mísí interiér s okolním otevřeným prostorem v zahradě. Foto: John Lewis Marshall

utulna-drevostavba-interier-3


"Jestliže člověk nedrží krok s ostatními, je to možná proto, že slyší jiného bubeníka. Nechť tedy vystoupí z řady a jd e za tou hudbou, ať je blízká, nebo vzdálená."


utulna-drevostavba-pro-zahradnika-interier

obr.: Interiér působí vzdušně a najdete v něm to nejnutnější, co je pro pobyt v domku potřeba. Foto: John Lewis Marshall

utulna-drevostavba-pro-zahradnika-skryty-ukryt

obr.: Domek je v zahradě dokonale skryt a tak se tedy může stát, že si ho na první pohled vůbec nevšimnete. To jen dokazuje, že perfektně splývá s okolním prostředím a nijak výrazně do něho nezasahuje. Foto: John Lewis Marshall


Mohlo by vás zajímat...

zahradní domek
 
Život na malé ploše
 
Malý dřevěný domek na kamenných základech
 
DaS 6-2017
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop