Norská dřevostavba je pro rybáře dokonalým útočištěm, které je v souladu s norskou krajinou

Norská dřevostavba je pro rybáře dokonalým útočištěm, které je v souladu s norskou krajinou

Michal Babor | Středa, 25. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když si Norové chtějí odpočinout, odjíždějí na Hardanger Fjord. Místo dokonalého úniku nabízí hory zahalené deštěm a mlhou, prudce se svažující do vln pod nimi. Bukolické pobřeží nabízí samotu pro všechny unavené a jeho vody vítají všechny nadšené rybáře. Todd Saunders a Tommie Wilhelmsen se snažili maximálně tuto krajinu respektovat a postavili dřevostavbu, která splývá s nádherným okolím.


Experimentální dřevostavba se stala stavbou referenční

Mladí architekti potřebovali vytvořit experimentální a zároveň referenční stavbu, kterou by ale mohli využívat i jako útulné místo sami pro sebe a pro své přátele. Za svoje nevelké úspory koupili pozemek zasazený mezi stromy na severním pobřeží, dvě hodiny cesty od pobřežního města Bergenu.

01 malá dřevostavba pro lásku

Obr.: Když si Norové chtějí odpočinout, odjíždějí na Hardanger Fjord. Místo dokonalého úniku nabízí hory zahalené deštěm a mlhou, prudce se svažující do vln pod nimi. Foto: Bent René Synnevag


7 kilometrů k nejbližším sousedům

„Chtěli jsme místo, kde by člověk mohl vypnout," říká Saunders. „Kromě nedaleké farmy jsou nejbližší sousedé vzdáleni sedm kilometrů." Todd Saunders se přistěhoval z Kanady a sám sebe popisuje jako milovníka přírody.

06 interiér dřevostavby u vody

Obr.: Domek o ploše 15 metrů čtverečních nenabízí nic jiného než prostor určený ke spaní, čtení... a vlastně ještě příbuzným činnostem, pro které se takový „love shack" (útočiště pro lásku) dokonale hodí... Foto: Bent René Synnevag


15 metrů dřevostavby pro lásku?

Domek o ploše 15 metrů čtverečních nenabízí nic jiného než prostor určený ke spaní, čtení... a vlastně ještě příbuzným činnostem, pro které se takový „love shack" (útočiště pro lásku) dokonale hodí...

Tvar stavby vychází ze skandinávského a kanadského stylu, výrazně se však přiklání k modernistické kostce: boční a přední strana tvoří jediná křivka tvaru U (otevírající se na straně), která začíná linií střechy, kaskádovitě spadá dolů k zadnímu průčelí a končí pod podlahou.

Konstrukce z dřevěného rámu a deskových materiálů je obložena modřínovými prkny ošetřenými přírodním olejem, izolaci tvoří celulóza. „Nepoužili jsme ale technologii foukání, ale pouze ručního vtlačení do dutin v konstrukci," říká Saunders.

05 dřevostavba splývá s krajinou

Obr.: Konstrukce z dřevěného rámu a deskových materiálů je obložena modřínovými prkny ošetřenými přírodním olejem, izolaci tvoří celulóza. „Nepoužili jsme ale technologii foukání, ale pouze ručního vtlačení do dutin v konstrukci," říká Saunders. Foto: Bent René Synnevag

08 dřevostavby s terasou a výhledem

Obr.: „Chtěli jsme místo, kde by člověk mohl vypnout," říká Saunders. „Kromě nedaleké farmy jsou nejbližší sousedé vzdáleni sedm kilometrů." Todd Saunders se přistěhoval z Kanady a sám sebe popisuje jako milovníka přírody. Foto: Bent René Synnevag


Místo koupelny, vodopád

Interiéru jediné místnosti dominuje běžná březová překližka na stěnách a podlaze. Minimalistické vybavení tvoří futon a malý stolek. Koupelna? Čtyři metry vysoký vodopád pár kroků od srubu je osvěžující sprchou. I když malý srub má samozřejmě něco do sebe, oblíbeným Saundersovým prvkem je 80 metrů čtverečních velká smrková terasa.

„Je to dlouhá linie v přírodní krajině, taková podlaha v lese." Vznáší se nad zemí a nabízí dostatečný prostor pro rozjímání při vycházejícím slunci anebo při měnící se scenérii s oblaky.

Záměrem architektů bylo navrhnout útočiště, které je v souladu s norskou krajinou, což se jim podařilo nebývalou měrou. "Člověk zde má pocit jako v kostele, s tmavším lesem v zadní části a světlým otevřením vepředu směrem k fjordu," říká Saunders.

dřevostavba perokresba

Obr.: Architekti svůj domek před nedávnem prodali. Na perokresbě je zachycen aktuální stav s druhou stavbou, v níž je kuchyňka, obývací pokoj, ložnice a koupelna.


Nahlédněte na další zajímavosti ze světa dřevostaveb

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop