Sruby & roubenky
Všechno, co chcete vědět o dřevostavbách

Zdravé bydlení

Tisk
Ekologické veřejné lázně v čínské provincii Gansu

Ekologické veřejné lázně v čínské provincii Gansu

Dagmar Šimonová | Pondělí, 13. únor 2012 |

Architektonický ateliér BaO úzce spolupracuje s asociací Madaifu, která v čínské provincii Gansu zajišťuje péči o děti žijící v těžkých rodinných podmínkách. Proto neváhali ani okamžik, když je požádaly o pomoc základní a střední školy, které potřebovaly pro svých 700 žáků vybudovat lázně. Jak by se na první pohled mohlo zdát, nejedná se o žádný nadstandard, spíše naopak. Lázně jsou pouze honosný název pro hromadné umývárny, které mají pomoci v prevenci proti šíření mnoha různých nemocí, které se přenášejí právě z důvodu špatné osobní hygieny. Klasické koupelny bychom v obydlích zdejších obyvatel totiž hledali jen stěží.

Rychle se rozvíjející země postrádá veřejné vybavení

Shanmen Public Bathhouse, BaO Architects

Místní region zaznamenal za poslední roky prudký vývoj. Vesnice se mnohokrát zvětšily, tradičný hliněné domy nahradily cihlové stavby s kachlovou fasádou, které houfně vyrostly podél silnic. Rostlá struktura nových sídelních celků však naprosto postrádá vybudování jakéhokoliv veřejného vybavení. Lázně, které budou přes týden využívané školáky a přes víkend všemi obyvateli (5000! vesničanů), se tak staly jakýmsi manifestem za alternativní vývoj lokality a nutnosti vybudování dalších a dalších veřejných služeb.

 

Společné a přitom oddělené – nové lázně v provincii Gansu

Shanmen Public Bathhouse, BaO ArchitectsLázně se skládají ze dvou samostatných oddělených budov pro muže a ženy, které jsou propojené nízkým skleníkem. Tato polootevřená veřejná zóna je průchozí a láká pod svou střechu z obou možných stran. Stává se tak místem, kterým neustále prochází lidé, jež odsud mohou vstoupit do obou oddělených budov. Celé stavení bylo vystavěno z místního materiálu za pomocí zdejších technologií, což umožnilo dosáhnout jeho velmi nízké pořizovací ceny. Konstrukce je tak smíšená, částečně zděná, částečně dřevěná, velké rozpony zajišťují na několika místech ocelové sloupy.

 

Vnější stěny lázní jsou obloženy klasickou černou školní tabulí

Shanmen Public Bathhouse, BaO ArchitectsZ prostoru společného atria vstoupí návštěvník do vstupní části, kde se přezuje. Ve středu dispozice na něj poté čekají převlékací kabiny a umyvadla, v zadním úseku pak celkem 12 sprchovacích míst. Okna v horní části místností poskytují naprosté soukromí a přitom zajišťují dostatek přirozeného osvětlení a hlavně dostatečnou ventilaci vyprodukované vodní páry. Uspokojivé přesahy střech pak chrání budovu před přehříváním a prudkým deštěm. Aby se stavba stala jedinečnou a identifikovala se s místním prostředím, dali architekti prostor všem uživatelům vyjádřit svůj názor nebo se zkrátka jen pobavit – stěny jsou obloženy černou školní tabulí, na kterou mohou všichni otisknout své pocity pomocí barvených kříd.

 

Ekologická není jen budova ze dřeva a hlíny, ale především její autonomní provoz

Shanmen Public Bathhouse, BaO ArchitectsV oblasti s neexistujícími vodovody a kanalizacemi, musela být stavba vybudována jako zcela autonomní jednotka, nezávislá na svém okolí. Vodu tak čerpá a schraňuje v tanku s objemem 20 m3 a ohřívá jí pomocí 100 m2 solárních panelů. Znehodnocená voda je odváděna do kořenové čističky odpadních vod, kde bakterie žijící v kořenech bambusu zabíjejí mikroby obsažené ve vodě a do přírody tak vypouští už jen čistou a nezávadnou kapalinu.

 

Shanmen Public Bathhouse, BaO Architects

Projekt Shanmen Public Bathhouse obdržel čestné uznání v soutěži Urbaninform Competition 2010, kterou pořádá Muzeum moderního umění v New Yorku.

 

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Partneři projektu

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Reklama