Živé dřevostavby

Živé dřevostavby

Redakce | Pátek, 22. červen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Ten kdo má rád dřevo – pořídí si dřevostavbu a ten kdo má navíc rád útulné a originální zahrady – začne pracovat na vytváření živých dřevostaveb. Pod pojmem živé dřevostavby si opravdu představíme dřevěné stavby, které doslova žijí a stále se mění.

Pro stavbu potřebujeme základní stavební materiál, to je pečlivě vybrané vrbové proutí a v hlavě projekt výtvoru. Vhodný prut pro založení stavby se jeví prakticky jakýkoliv – musí být však dostatečně dlouhý, tenký bez rozvětvení a s přibližně stejným průměrem. Jako nejvhodnější jsou jednoleté, nebo dvouleté výhonky. V našich podmínkách je vyzkoušený druh Konopina (Vrba košíkářská) a Americana (Salix americana). Je tedy nadmíru jasné, že divoce rostoucí (neřezané) vrby okolo potoků příliš vhodné nejsou.

Meze se nekladou

Z vrbového proutí můžeme vytvořit prakticky jakoukoliv stavbu, jen nám to dá mnoho práce a starostí. Například pro vrbový plot potřebujeme tři délkové a průměrové druhy prutů: šikmé jako výztuhu, vertikálně a horizontálně nosné. Pruty se k sobě svazují nejlépe vinařskou bužírkou – ta je pružná a především pevná – neublíží kmínkům zárostem.

vrba2

Obr.: Zakládání plotu

vrba7

Obr.: Plot v růstu

Fantazii se meze nekladou, a tak existují z proutí i stavby altánů, dětských koutů, přístřešků, tunelů a mnoho dalších. V kombinaci s dřevěnou konstrukcí lze dosáhnout opravdu zajímavých výtvorů – například jde i „vypěstovat" lavička.

vrba3

Obr.: Plot v růstu

vrba12

Obr.: Zahradní domek na zeleno

Rozměřit, zapíchnout, zalévat, stříhat a tvarovat

vrba6Když víme, jak naše stavba bude vypadat a k čemu sloužit, tak si do země si uděláme otvory nejlépe za pomoci silného drátu do betonu, ideálně do hloubky 30 cm – pruty je však nutné jemně zatlačit a pak už „jen" prakticky zalévat pro zakořenění. Takováto péče je nutná zhruba první rok, poté přichází na řadu stříhání výhonů nehodících se do konceptu živé stavby – stříhaní je potřeba provádět minimálně jednou a maximálně tři krát do roka.

Mezitím je nutné provádět i tvarování zaplétáním – můžeme jakýmkoliv směrem – klidně i horizontálně. Je to běh na dlouhou trať a majitel se prakticky stává ošetřovatelem své budoucí stavby. Kdo s těmito dřevostavbami začne – nemá úniku – stanou se pro něj více než koníčkem, tak jako pro Martina Křížka. Díky němu vznikl tento článek a jsou zde použity jeho fotografie.

vrba9

Obr.: Pevný spoj je základem dřevostavby

vrba11

Obr.: Altán na zeleno

vrba10

Obr.: Zelený plot v růstu

vrba5

Obr.: Krov...

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop