Tisk
Konopná izolace: <small>zdravá alternativa (nejen) pro dřevostavby</small>

Konopná izolace: zdravá alternativa (nejen) pro dřevostavby

Tomáš Svoboda | Středa, 16. duben 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Moderní dřevostavby jsou ideální pro využití jak mnoha standardních, tak i spíše alternativních způsobů výstavby. Klást důraz na zdravý a ekologický životní styl ve všech jeho důsledcích, to znamená i na vysokou kvalitu vnitřního prostředí, je přitom jednou z nejčastějších „alternativ.“. Jedním z jejích reprezentantů je konopná tepelná izolace, která se získává přirozenou cestou z běžné a snadno obnovitelné přírodní suroviny.

Drtivá většina stavebních hmot, jejich výroba, zpracování, uplatnění i likvidace má značné přímé i nepřímé dopady na životní prostředí. Například k výrobě izolací na bázi plastů či skelných vláken jsou zapotřebí energeticky náročné procesy s velkou ekologickou stopou. Zpracování přírodního materiálu, jakým je technické konopí určené k výrobě izolací, je z tohoto pohledu k životnímu prostředí o poznání přívětivější.

DaS web konopi2Zjednodušeně řečeno, výroba izolace vychází z přirozeného pěstování, na které navazuje sušení, „lámání“, rozvolňování na vlákna a tepelná a tvarová stabilizace rostlinné suroviny. Stavební materiály rostlinného původu byly v minulosti mnohem využívanější díky snadné dostupnosti a nízké ceně. Samotné konopí má například v Evropě až tisíciletou tradici a jeho výhodou je krátké vegetační období. V některých oblastech jej lze sklízet, tedy připravovat materiál k výrobě izolací, až dvakrát do roka.

Ideální použití konopné izolace je ve dřevostavbách, v nichž lze nejlépe využít její přirozené vlastnosti. Ta se vyznačuje především schopností absorpce a distribuce vzdušné vlhkosti, což ji předurčuje k uplatnění v difúzně otevřených skladbách konstrukcí. Při aplikaci izolace ve vnitřním prostředí před parotěsnou bariérou využijeme schopnosti tepelné a hlavně vlhkostní akumulace. Skladba s konopnou izolací je schopna z konstrukce odvést a odvětrat násobně více vlhkosti než „umělé“ tepelné izolanty.

DaS web konopi3Co se týče jednotlivých typů izolací, které se z konopí vyrábějí, měkké konopné rohože najdou uplatnění jako výplňové materiály mezi konstrukčními prvky nebo v pomocných roštech. Mohou tedy plnit funkci hlavní tepelné izolace nebo doplňkové v pomocných roštech, kde zlepšují tepelně technické vlastnosti základní konstrukce. Pevné konopné desky se obvykle používají jako zatížitelné tepelné nebo kročejové izolace v lehkých i těžkých plovoucích podlahách. Ve formě stěnové izolace jsou určeny také do kontaktních zateplovacích systémů.

Vlastnosti konopné izolace:

- součinitel tepelné vodivosti 0,040 - 0,042 W/(m.K)

- faktor difúzního odporu µ = 1,9

- měrná tepelná kapacita c = 1600 J.K-1.kg-1

- objemová hmotnost 36 kg/m3 (rohože), 100 kg/m3 (desky)

 

 

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop