Dřevěné hračky pro děti k Vánocům? Jistě, ale na co si dát pozor

Dřevěné hračky pro děti k Vánocům? Jistě, ale na co si dát pozor

Jiří Kuthan | Středa, 17. prosinec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Chystáte se dětem k Vánocům nakoupit dřevěné hračky či jiné výrobky ze dřeva? Nemůžeme, než s vaším rozhodnutím souhlasit - jsou krásné, často podporují kreativitu a fantazii dětí, mají dlouhou životnost a většinou bývají i zdravotně nezávadné a bezpečné. Ovšem neplatí to u všech. Je tedy dobré vědět, na co si dát při výběru hraček pozor.

Nejčastější závady hraček s ohledem na bezpečnost

Jaké jsou nejčastější závady hraček s ohledem na bezpečnost našich dětí podle zjištění České obchodní inspekce?

  • Možnost spolknutí malých částí - Hračka, u níž je oprávněný předpoklad, že ji bude dítě vkládat do úst, nesmí mít odnímatelné části o takovém rozměru, aby při hře hrozilo riziko, že je dítě vdechne nebo spolkne.
  • Střižná místa - Mezi jednotlivými částmi hračky pohybujícími se proti sobě musí být dostatečné mezery nebo tolerance, aby nemohlo dojít např. ke stlačení či přiskřípnutí prstů.
  • Nevhodné materiály - Hračka vyrobená z tvrdého polymerního materiálu nesmí mít ostřiny způsobené špatným opracováním vtoku při výrobě, o které se může dítě při manipulaci poranit
  • Ostré hrany - Hračka nesmí mít žádné ostré hrany, o něž se může dítě poranit
  • Vysoká kinetická energie střel - Hračka vystřelující tvrdé střely bez pružného nárazového povrchu nesmí překročit povolené hodnoty energie střely.
  • Obsah nebezpečných látek - Hračka určená pro děti nesmí obsahovat více než 0,1 % esterů kyseliny ftalové nebo podobných látek, které mají nepříznivé účinky na vyvíjející se organizmus malých dětí, nebo těžké kovy v nadlimitním množství.
  • Nevhodná konstrukce způsobující možnost udušení - Hračky hemisférického tvaru (ve tvaru misky, šálku, poloviny vajíčka ap.), které mohou překrýt nos a ústa malého dítěte a vytvořit vzduchotěsný uzávěr, musí být opatřeny bezpečnostní prvky zajišťujícími, že nedojde k udušení (dírkami, vroubkovanými okraji, vnitřními přepážkami apod.).
  • Zapáchající hračky - Hračky nevyhovující hygienickým požadavkům např. vysokým obsahem uhlovodíků nejsou sice nebezpečné ve smyslu ohrožení zdraví dítěte, ale vydávají natolik nepříjemný zápach, že snižují užitné vlastnosti výrobku.

Dřevěná hračka pro děti stavebnice

Obr.: U dřevěné skládačky LT 2153 čínského původu se ze 48 kostek víc než polovina vešla do zkušebního válce pro malé části, což představuje riziko spolknutí nebo vdechnutí některé z nich.

dřevěná stolička pro děti

Obr.: Židle AGNIESZKA I nevyhověla požadovaným parametrům při hodnocení stability směrem dozadu. Dítěti hrozí nebezpečí pádu v případě, kdy se zapře nožičkama o před ním stojící předmět, například stůl, případně se v židličce výrazně zakloní.

dřevěná ohrádka pro děti

Obr.: Dětská ohrádka DINGO je vybavena brankou, při jejímž otevření vzniká střižné místo (mezera), v níž si může dítě při náhodné manipulaci skřípnout prstíky.

dřevěná ohrádka pro děti střižné místo detail

Určitě se tedy vyplatí vybírat dřevěné hračky a dětský dřevěný nábytek pečlivě, aby ty vaše Vánoce byly nejen šťatsné a veselé, ale i pro vaše děti bezpečné.

Zdroj: www.coi.cz

Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop