Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavba je vítězem letošní Grand Prix Obce architektů

Administrator | Středa, 20. květen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

07Mezi 88 stavbami a projekty přihlášenými do letošního ročníku prestižní soutěže se na prvním místě umístila chata na břehu Máchova jezera od pražského ateliéru FAM Architekti. „Pro mne tato budova není okázalá ani stydlivá, ale respektující a chápající jak místo, tak potřeby uživatelů," komentuje rozhodnutí o vítězi předseda poroty, architekt László Mikó.

Dřevostavba na místě původní chaty

32Chata uprostřed borovicového lesa na břehu jezera vznikla na místě staršího rekreačního objektu a kopíruje jeho zastavěnou plochu. Štít svou výškou kompozičně navazuje na stávající kotevní molo, jehož směrovou osu jezero - pevnina pohledově ukončuje. Potvrzuje se tím význam mola jako hlavního přístupu z protějšího břehu jachtou po vodní hladině. Alternativní přístup k objektu je pak pěšky nebo automobilem po lesní cestě.

Jeden dům, jeden plášť

111Přestavba je navržena jako dřevěná, s jednoduchým opláštěním vertikálně kladenými dřevěnými latěmi, které odrážejí vertikalitu přilehlých kmenů borovic. Bezpečnost stavby v období mimo užívání je řešena pohyblivými nebo pevnými okenicemi, které jsou opláštěny latěmi identickými s pláštěm stavby.

Místo nábytku velká skříň

56Hlavní stěnu v interiéru tvoří hluboká skříň s maximální úložnou kapacitou, do které je vestavěna krbová vložka. Interiér je materiálově sjednocen obkladem z drásaných smrkových palubek opatřených bílým olejem. Podlaha je bezespará stěrka s barvou navazující na pískový povrch břehu jezera.

Architekt László Mikó o chatě u jezera

Dřevěná chata se střechou s jednostranným sklonem se vznáší stopu nad zemí u okraje jezera. Nenásilně ukryta mezi vysokými okolními stromy, chata nejenže rámuje nádherné výhledy přes jezero, avšak také poskytuje nezbytné přístřeší směšně jednoduchým, ale luxusním způsobem. Přístup do interiéru chaty je skrz obrovské posuvné okno v čele stavby. Okno lze otevřít jen trochu nebo hodně, podle přání a potřeb uživatelů. Jednoduchost interiéru odráží jednoduchost venkovní krajiny, trvanlivá pískově zbarvená betonová podlaha, světlým dřevem obložené stěny. Tmavošedý kovový žebřík vás přivede na velkou spací plošinu nad minimální, avšak plně funkční koupelnou a stejně malou kuchyní - ačkoli nikterak nepochybuji, že si tam lze snadno připravit jednoduchou večeři z čerstvě ulovené ryby! Otevřený obytný prostor s výškou přes dvě patra má krb a důmyslnou úložnou stěnu, která představuje jak izolaci, stejně tak jako udržuje nepořádek v patřičných mezích. Při odchodu zabezpečíte chatu nejprve zasunutím okna, a potom zatažením žebrovaných dřevěných okenic. Bezpečná, zajištěna a připravena pro další návštěvu.

V letošním ročníku Grand Prix Obce architektů získala čestné uznání ještě jedna dřevostavbadům v úžině, která získala letos už prestižní ocenění BEFFA.

Zdroj: www.famarchitekti.cz, Obec architektů
Foto: Tomáš Balej


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop