Dům na bázi dřeva

Tisk

NATURA PARK – unikátní dřevostavba s poselstvím pro příští generace

Administrator | Čtvrtek, 01. říjen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

perexPardubické Ekocentrum PALETA se chystá významným způsobem rozšířit svou činnost. Prvního října 2015 se otevírá v Pardubicích nový areál s názvem Natura park. Jedná se o environmentální návštěvnické vzdělávací a informační centrum, zaměřené na přírodu a ekologickou osvětu.

 

Název Natura park v sobě skrývá základní poselství celého projektu. Cílem je představit a přiblížit občanům i návštěvníkům kraje soustavu Evropsky významných lokalit - soustavu Natura 2000. V areálu, který bude pro veřejnost otevřený sedm dní v týdnu, bude také probíhat ekologická výuka pro školy a další zájemce.

Inspirací návrhu byly koruny vzrostlých stromů

Stavba stojí v klidném místě blízko centra na břehu řeky Chrudimky a citlivě se napasovala ke stávající cyklostezce, která prochází přímo pod ní. NATURA PARK má dvě části – samotnou budovu návštěvnického centra a okolní parkový areál, oběma částmi se prolíná interaktivní expozice. Návštěvnické centrum bude poskytovat informace a služby k přírodnímu dědictví a soustavě chráněných území soustavy Natura 2000, kterých je jenom v Pardubickém kraji 53, včetně tří ptačích oblastí.

010203

 

Samotná budova, jejímž autorem je architekt Tomáš Med společně s Jaroslavem Krupou a Filipem Klozarem, zahrnuje tři patra. Ve vstupní hale se nachází informační centrum. Další místnosti budou využívané jako učebny a v největším sále se budou konat přednášky a semináře. „Inspirací při návrhu domu byly koruny okolních vzrostlých stromů s pavučinami lesknoucími se ve slunci. Vznikl tak impuls navrhnout dům jako pavučinu v korunách stromů. Postupně se tato pavučina rozvrstvila do dvou výškových úrovní. Nejnižší podlaží je pro optické zmenšení hmoty domu částečně ukryto v rámci terénu nabíhajícího na protipovodňovou hráz,“ komentují své dílo autoři.

Stavba s minimálním dopadem na životní prostředí

Kromě suterénu, který tvoří beton, je celá stavba ze dřeva, konkrétně z masivních celodřevěných panelů NOVATOP od českého výrobce. Pohledové smrkové dřevo tvoří dominantu většiny interiérů a podtrhuje tak základní myšlenku celého projektu, která je zaměřená na přírodu. „Velmi oceňujeme odvahu architektů i investorů. Celý projekt je unikátní a ladí s naší firemní filozofií, která je zodpovědná vůči přírodě a tím i vůči sobě samým. Jsme velmi rádi, že jsme se na něm mohli podílet a že bude přinášet své environmentální poselství především dětem, tedy nové generaci,“ říká ing. Jiří Oslizlo, předseda představenstva společnosti AGROP NOVA a.s., která panely vyrábí.

060405

 

Autoři usilovali o to, aby budova měla co nejmenší dopad na okolní prostředí. Při výběru stavebních materiálů tak bylo přihlíženo k přepokládané spotřebě energií při běžném provozu, ale také k míře emisí uvolněných při výrobě. Objekt je navržen s využitím prvků a konstrukcí vhodných pro pasivní budovy, vzhledem k nekompaktnímu tvarovému řešení spadá do kategorie nízkoenergetických budov. Potřebná výměna vzduchu bude zajištěna centrální jednotkou s rekuperací tepla, regulace větrání bude automatická na základě koncentrace CO2. Vytápění je řešeno podlahovým systémem.

Důraz je kladen na využití materiálů a technologií s malou ekologickou stopou, tedy materiálů z přírodních obnovitelných zdrojů (dřevěné konstrukce, dřevovláknité či celulózové izolace). Obecně jde o materiály s co nejmenší svázanou energií. Samotná stavba tak bude úsporná nejen svým provozem, ale také celkovým konceptem a bude tak ukazovat možnosti současných šetrných stavebních technologií.

Investor: Ekocentrum PALETA, Pardubice
Arch. návrh: Ing. Tomáš Med, Med Pavlík architekti
Projektanti: PK projekt s.r.o.
Konstrukce: masivní dřevěné panely NOVATOP, montáž ve spolupráci s Dřevostavby MC
Generální dodavatel: STAKO s.r.o.

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop