Dům na bázi dřeva

Časopis DŘEVO&stavby 2/2014
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 2/2014
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk

Bezpečné hnízdo v horách

Lucie Němcová | Pátek, 29. červenec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

DSC05032Připomíná něco mezi ptačí budkou v nadměrné velikosti a vesmírnou lodí. Voní dřevem a nabízí příjemné útočiště s fantastickým výhledem do horské krajiny. Jeho jméno kombinuje slova „UFO“ a „Vogel“, což v překladu znamená „pták“. To je Ufogel – horská chata v rakouských Alpách navržená Petrem Jungmannem.

 

Kompaktní a mimořádně útulný dům Ufogel je vytvořený téměř výhradně z modřínového dřeva, snad až na subtilní ocelovou konstrukci, která celý objekt nese. Uvnitř skrývá 45 metrů čtverečních komfortně zařízeného multifunkčního prostoru. Ubytovat se v objektu může až osm osob, i když komfortní přespání je zde připraveno pro čtyři návštěvníky.

 ufogel2

 

Dominantou interiéru je velké panoramatické okno, které přináší venkovní fantastickou přírodu dovnitř – jste uvnitř, ale současně spojeni s okolím. Vnímáte otevřenost, ale zároveň jste v bezpečí pevné skořápky, chránění před mrazivým počasím venku.

horská dřevostavba

 

Přístup do domu je možný pouze po mostku. Dřevo je opravdu všudypřítomné – zvenku je stavba opatřena šindelem a v interiéru je ponechán neošetřený hladký povrch modřínového dřeva. Na dotek příjemné dřevo vytváří pocit tepla a bezpečí, zároveň krásně provoní celý prostor.

netradiční dřevostavba

 

Ufogel má podlahové vytápění, dalším zdrojem tepla jsou malá kamna na dřevo hned vedle kuchyňské linky. Pro tepelný komfort v létě je vybaven automatickým systémem ochrany před sluncem a klimatizací.

dřevné UFO

Ať už zde jíte, spíte nebo jen tak relaxujete, v penzionu Ufogel jsou vždy přítomny dvě věci – dřevo a nebesa. Každý, kdo si chce vyzkoušet atmosféru tohoto hnízda na živo, tak může učinit – dům totiž slouží jako penzion manželů Pitterlových. Pobyt v malé vesničce Nussdorf ve Východním Tyrolsku se tak stane nepochybně nezapomenutelným zážitkem.

Foto Peter Jungmann

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop